Право на фер суђење није прекршено

Тужилаштво Хашког трибунала позвало је данас судије да одбаце жалбу одбране генерала Ратка Младића на одлуку којом је расправно вијеће одбило као неосновану тврдњу бранилаца да је прекршено право на фер суђење.

Република Српска 12.10.2016 | 13:24
Право на фер суђење није прекршено
Одбрана тврди да је то Младићево право прекршено тиме што правни помоћници судија који су учествовали у састављању осуђујуће пресуде Радовану Караџићу, ту помоћ сада пружају судијама у процесу против генерала Младића.

"Тако је нарушено основно процесно правило да је генерал Младић невин док се, на суђењу, не докаже да је крив", сматра одбрана.

Тужилаштво тврди да су се Младићеви браниоци у жалби ослонили на "обмањујуће, неконзистентне и ирелевантне аргументе", преносе београдски медији.

Хашки тужиоци истичу да је расправно вијеће, послије помне анализе, утврдило да генералово право на фер суђење није прекршено, будући да ангажман та два члана особља није утицао на непристрасност судија на суђењу Младићу.

Тужилаштво сматра да одбрана у жалби није пружила доказе да је расправно вијеће погријешило када је закључило да доношење одлука остаје у искључивом домену судија и да особље које им помаже не утиче на њихову способност да те одлуке донесу.

О Младићевим жалбама одлучиваће Апелационо вијеће којим предсједава судија Кармел Ађијус, а чланови су Теодор Мерон из САД, Лиу Даћун из Кине, Фаусто Покар из Италије и Бартон Хол са Бахама.

Младићева одбрана затражила је јуче да судије Ађијус, Мерон и Покар буду изузете из Апелационог вијећа због пристрасности на генералову штету.

Одбрана сматра да су те судије у ранијим процесима пред Трибуналом и изјавама за јавност Младића већ прогласили кривим за злочине за које је оптужен.

(Срна)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хиперион

12.10.2016 13:07

Хаг синоним за "фер плеј"

ОДГОВОРИТЕ