Pravo na fer suđenje nije prekršeno

Tužilaštvo Haškog tribunala pozvalo je danas sudije da odbace žalbu odbrane generala Ratka Mladića na odluku kojom je raspravno vijeće odbilo kao neosnovanu tvrdnju branilaca da je prekršeno pravo na fer suđenje.

Republika Srpska 12.10.2016 | 13:24
Pravo na fer suđenje nije prekršeno
Odbrana tvrdi da je to Mladićevo pravo prekršeno time što pravni pomoćnici sudija koji su učestvovali u sastavljanju osuđujuće presude Radovanu Karadžiću, tu pomoć sada pružaju sudijama u procesu protiv generala Mladića.

"Tako je narušeno osnovno procesno pravilo da je general Mladić nevin dok se, na suđenju, ne dokaže da je kriv", smatra odbrana.

Tužilaštvo tvrdi da su se Mladićevi branioci u žalbi oslonili na "obmanjujuće, nekonzistentne i irelevantne argumente", prenose beogradski mediji.

Haški tužioci ističu da je raspravno vijeće, poslije pomne analize, utvrdilo da generalovo pravo na fer suđenje nije prekršeno, budući da angažman ta dva člana osoblja nije uticao na nepristrasnost sudija na suđenju Mladiću.

Tužilaštvo smatra da odbrana u žalbi nije pružila dokaze da je raspravno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da donošenje odluka ostaje u isključivom domenu sudija i da osoblje koje im pomaže ne utiče na njihovu sposobnost da te odluke donesu.

O Mladićevim žalbama odlučivaće Apelaciono vijeće kojim predsjedava sudija Karmel Ađijus, a članovi su Teodor Meron iz SAD, Liu Daćun iz Kine, Fausto Pokar iz Italije i Barton Hol sa Bahama.

Mladićeva odbrana zatražila je juče da sudije Ađijus, Meron i Pokar budu izuzete iz Apelacionog vijeća zbog pristrasnosti na generalovu štetu.

Odbrana smatra da su te sudije u ranijim procesima pred Tribunalom i izjavama za javnost Mladića već proglasili krivim za zločine za koje je optužen.

(Srna)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Hiperion

12.10.2016 13:07

Hag sinonim za "fer plej"

ODGOVORITE