Голијанин о Косову: Ево зашто сам био уздржан...

Председник Одбојкашког савеза Србије (ОСС) Ненад Голијанин објаснио зашто је био уздржан на Конгресу Светске одбојкашке федерације (ФИВБ) у Буенос Ајресу када се гласало о пријему Косова у ту организацију.

Остали спортови 13.10.2016 | 09:45
Голијанин о Косову: Ево зашто сам био уздржан...
Спортски принципи су водили Ненада Голијанина када је на Конгресу Светске одбојкашке федерације био уздржан приликом гласања о пријему такозване државе Косово у ту организацију.

У изјави листу "Данас", председник Одбојкашког савеза Србије (ОСС) каже да нико не може да мери његов патриотизам и љубав према Србији на основу таквог гласања на Конгресу ФИВБ.

"Чиста ми је савест и не видим да сам ишта лоше урадио да би ме неко осуђивао. Ја на ово гледам само из спортског угла и желим свима у свету да се баве спортом и да имају слободу кретања. А што се тиче патриотизма и моје љубави према мојој земљи, то се не доказује гласањем на овај или онај начин, поготово за ствари које су већ далеко отишле и примењују се", каже Голијанин.

Од тренутка када је Косово постало члан Међународног олимпијског комитета, по аутоматизму је постало и придружени члан ФИВБ, а самим тим и део европске, односно балканске одбојкашке федерације, што је омогућило косовским клубовима да играју Еврокуп.

На Конгресу ФИВБ прошле недеље, све чланице су биле за пријем Косова, осим Шпаније која је била против, а Србија је била уздржана.

"Ја немам истомошљенике ни у мојој организацији по том питању, али мислим да моје гласање не оцртава моју храброст, већ моје размишљање о томе шта су праве вредности у животу. Када добијете функцију ваш задатак је да то обављате на најбољи могући начин и то и радим, а да ли ће се неко да се сагласи са тим или неће то је друга ствар", истиче Голијанин.

Додао је да су се Косово и Србија већ срели на једном такмичењу - првенству пионира, али да нису играли утакмице.

"Нећемо се такмичити ни на Косову, нити ће они долазити овде, али ћемо се сретати у свету и понашаћемо се као нормални људи и спортисти", каже Голијанин за лист "Данас".

Испричао је и како је било на гласању.

"Пошто су све чланице, осим Шпаније, биле за пријем такозване државе Косово у ФИВБ, ја сам устао и рекао да ОСС неће да гласа ни против, ни за, већ да је уздржан. Као Србин, рођен у Србији, никако не могу да прихватим да се отима део територије моје земље. Наша одлука не може да утиче на њихову одлуку, а као спортисти не желимо младим људима да забранимо да се баве спортом, одбојком", истиче председник Одбојкашког савеза Србије.

Ово питање и гласање отишло је ван оквира спорта. Једна од парламентарних странака - Српска народна партија (на чијем је челу Ненад Поповић) - оштро је оптужила Голијанина за "издају!".

"Жалосно је да се друге земље, попут Шпаније која је гласала против пријема Косова у ФИВБ, више залажу за интересе Србије него што то чине српски представници чија је то национална дужност и посао. Ако је званичан став Владе Србије да не признаје независност лажне државе Косово, обавеза сваког спортског функционера је да гласа против пријема терористичке творевине Хашима Тачија у било коју спортску организацију на свету", наводи се у саопштењу ове странке.

Оптужујући председника Олимпијског комитета Србије Владу Дивца да је 2014. године "први издао националне интересе када је дао дозволу да Косово буде примљено у Међународни олимпијски комитет", СНП је упитао "докле ће српски спортски функционери пристајати да буду саучесници у признавању лажне државе Косово".

Извор: мондо.рс

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ис

13.10.2016 08:10

Оставка одмах!

ОДГОВОРИТЕ
Name

перо

13.10.2016 08:46

Узео лову бригага сад за функцију

Name

Рашо

13.10.2016 16:13

Е овај нас сада учи како треба сви да се понашамо.Тужно или смешно засвакогако нормално уме да размишља.Још само недостаје да се извине,што није гласао " за пријем".