Golijanin o Kosovu: Evo zašto sam bio uzdržan...

Predsednik Odbojkaškog saveza Srbije (OSS) Nenad Golijanin objasnio zašto je bio uzdržan na Kongresu Svetske odbojkaške federacije (FIVB) u Buenos Ajresu kada se glasalo o prijemu Kosova u tu organizaciju.

Ostali sportovi 13.10.2016 | 09:45
Golijanin o Kosovu: Evo zašto sam bio uzdržan...
Sportski principi su vodili Nenada Golijanina kada je na Kongresu Svetske odbojkaške federacije bio uzdržan prilikom glasanja o prijemu takozvane države Kosovo u tu organizaciju.

U izjavi listu "Danas", predsednik Odbojkaškog saveza Srbije (OSS) kaže da niko ne može da meri njegov patriotizam i ljubav prema Srbiji na osnovu takvog glasanja na Kongresu FIVB.

"Čista mi je savest i ne vidim da sam išta loše uradio da bi me neko osuđivao. Ja na ovo gledam samo iz sportskog ugla i želim svima u svetu da se bave sportom i da imaju slobodu kretanja. A što se tiče patriotizma i moje ljubavi prema mojoj zemlji, to se ne dokazuje glasanjem na ovaj ili onaj način, pogotovo za stvari koje su već daleko otišle i primenjuju se", kaže Golijanin.

Od trenutka kada je Kosovo postalo član Međunarodnog olimpijskog komiteta, po automatizmu je postalo i pridruženi član FIVB, a samim tim i deo evropske, odnosno balkanske odbojkaške federacije, što je omogućilo kosovskim klubovima da igraju Evrokup.

Na Kongresu FIVB prošle nedelje, sve članice su bile za prijem Kosova, osim Španije koja je bila protiv, a Srbija je bila uzdržana.

"Ja nemam istomošljenike ni u mojoj organizaciji po tom pitanju, ali mislim da moje glasanje ne ocrtava moju hrabrost, već moje razmišljanje o tome šta su prave vrednosti u životu. Kada dobijete funkciju vaš zadatak je da to obavljate na najbolji mogući način i to i radim, a da li će se neko da se saglasi sa tim ili neće to je druga stvar", ističe Golijanin.

Dodao je da su se Kosovo i Srbija već sreli na jednom takmičenju - prvenstvu pionira, ali da nisu igrali utakmice.

"Nećemo se takmičiti ni na Kosovu, niti će oni dolaziti ovde, ali ćemo se sretati u svetu i ponašaćemo se kao normalni ljudi i sportisti", kaže Golijanin za list "Danas".

Ispričao je i kako je bilo na glasanju.

"Pošto su sve članice, osim Španije, bile za prijem takozvane države Kosovo u FIVB, ja sam ustao i rekao da OSS neće da glasa ni protiv, ni za, već da je uzdržan. Kao Srbin, rođen u Srbiji, nikako ne mogu da prihvatim da se otima deo teritorije moje zemlje. Naša odluka ne može da utiče na njihovu odluku, a kao sportisti ne želimo mladim ljudima da zabranimo da se bave sportom, odbojkom", ističe predsednik Odbojkaškog saveza Srbije.

Ovo pitanje i glasanje otišlo je van okvira sporta. Jedna od parlamentarnih stranaka - Srpska narodna partija (na čijem je čelu Nenad Popović) - oštro je optužila Golijanina za "izdaju!".

"Žalosno je da se druge zemlje, poput Španije koja je glasala protiv prijema Kosova u FIVB, više zalažu za interese Srbije nego što to čine srpski predstavnici čija je to nacionalna dužnost i posao. Ako je zvaničan stav Vlade Srbije da ne priznaje nezavisnost lažne države Kosovo, obaveza svakog sportskog funkcionera je da glasa protiv prijema terorističke tvorevine Hašima Tačija u bilo koju sportsku organizaciju na svetu", navodi se u saopštenju ove stranke.

Optužujući predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Vladu Divca da je 2014. godine "prvi izdao nacionalne interese kada je dao dozvolu da Kosovo bude primljeno u Međunarodni olimpijski komitet", SNP je upitao "dokle će srpski sportski funkcioneri pristajati da budu saučesnici u priznavanju lažne države Kosovo".

Izvor: mondo.rs

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Is

13.10.2016 08:10

Ostavka odmah!

ODGOVORITE
Name

pero

13.10.2016 08:46

Uzeo lovu brigaga sad za funkciju

Name

Рашо

13.10.2016 16:13

Е овај нас сада учи како треба сви да се понашамо.Тужно или смешно засвакогако нормално уме да размишља.Још само недостаје да се извине,што није гласао " за пријем".