Спремите се за зиму, ојачајте имунитет

Температурне осцилације и нагло захлађење у БиХ негативно утичу на здравље грађана. Љекари савјетују да припремите свој организам за зиму и ојачате имунитет.

Босна и Херцеговина 12.10.2016 | 10:48
Спремите се за зиму, ојачајте имунитет
Како је рекао Арман Шаркић, портпарол ЈУ Дом здравља КС, организми пацијената нису били спремни за овакву климатску промјену те је због тога наступио и период вирозе. Симптоме прехладе имају све старосне групе, али је број пацијената у границама нормале и очекиван за ово доба године.

“Љекари савјетују да се уноси што више воћа и поврћа, течности, витамина Ц и да се избјегава боравак у затвореним просторијама гдје има много људи. Препоручују се боравак на планинама и вјежбање”, рекао је Шаркић.

Оно што се такође препоручује јесте конзумирање бијелог и црвеног лука, меда и према старом народном рецепту – пилеће супе. Битно је и да довољно спавате јер умор повећава осјетљивост организма.

Намирнице богате витамином Ц су концентрат шипка, црне рибизле, першун, парадајз пире, свјежа црвена паприка, коморач, карфиол, киви, јагоде, келераба. Лимун је такође богат овим витамином, али је потпуно бескористан ако га стављате у врућ чај.

С обзиром на то да је почела гријна сезона самим тим је повећано загађење ваздуха. Посебан проблем имају пацијенти с обољењима дисајних путева, највише астматичари.

“Ови пацијенти требају избјегавати излазак вани у периодима када је загађење највеће, осим ако иду на планину. Загађени ваздух је пун сумпор-диоксида који штетно дјелује на плућне болеснике и формира секрет који спријечава правилан рад плућа. Тада се могу појавити кашаљ и инфекције, што може закомпликовати здравствено стање ових пацијената”, казао је Шаркић за Клиx портал.

Уколико морају изаћи вани препоручује се да заштите дисајне путеве. Такође, пацијентима се савјетује да редовно користе прописану терапију.

(Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар