Принудном наплатом до 680 мил. КМ дуга

Управа за индиректно опорезивање (УИО) БиХ путем принудне наплате успјела је наплати више од 680 милиона КМ дуга пореза на додатну вредност од правних субјеката, потврдио је портпарол УИО БиХ Ратко Ковачевић.

Босна и Херцеговина 12.10.2016 | 10:40
Принудном наплатом до 680 мил. КМ дуга
Укупан дуг више од 2.500 правних субјеката према држави износи око милијарду марака.

Ковачевић наводи се овај успостављени механизам наплате ПДВ без компромиса проводи на начин да сваки порезни обвезник до 10. у мјесецу држави мора платити ПДВ. Закасни ли само један дан, како каже он, онда аутоматски улази у поступак принудне наплате, пише Аваз.ба

"Сама објава листе порезних дужника, први пут 2014. године, имала је ефекта, јер су многе фирме настојале измирити своја дуговања како се не би нашле на овој листи. Највећа предност објаве те листе, која се десила захваљујући изменама Закона о поступку индиректног опорезивања, јесте та што је дошло до веће транспарентности у свему овоме", казао је Ковачевић.

Он је истакао да УИО паралелно води и посебну листу порезних дужника како би се спречило гомилање дугова због чињенице да се дуг одређеног порезног обвезника константно увећава, док се његове обавезе не могу наплатити принудним путем.

Собзиром на то да се ти дужници налазе на посебном списку, како објашњава Ковачевић, фирме које с њима сарађују ПДВ морају уплаћивати директно на рачун УИО уместо на њихов рачун.

Највећи дужник који се налази на посебној листи дужника јесте „Петрол" из Љубушког са 4,8 милиона КМ. На другом мјесту је „Агрокомерц" из Велике Кладуше са 3,6 милиона КМ, а слиједе „Хепок-Винарија" Љубушки са 2,6 милиона, бањалучка „Фруктона" с дугом од 2,3 милиона те „Фармер" Месна индустрија из Широког Бријега, која дугује близу 2,1 милион КМ.

(Аваз.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

комедија

12.10.2016 10:37

Како обицан градјанин да изведе принудну наплату дуга од дрзаве?Да ли мозе да се истјера слузбеник републике из скупоцјеног аута и тако наплати дуг.Упорно саљу дописе да немају пара а купују аута преко сто хиљада км.

ОДГОВОРИТЕ