Prinudnom naplatom do 680 mil. KM duga

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH putem prinudne naplate uspjela je naplati više od 680 miliona KM duga poreza na dodatnu vrednost od pravnih subjekata, potvrdio je portparol UIO BiH Ratko Kovačević.

Bosna i Hercegovina 12.10.2016 | 10:40
Prinudnom naplatom do 680 mil. KM duga
Ukupan dug više od 2.500 pravnih subjekata prema državi iznosi oko milijardu maraka.

Kovačević navodi se ovaj uspostavljeni mehanizam naplate PDV bez kompromisa provodi na način da svaki porezni obveznik do 10. u mjesecu državi mora platiti PDV. Zakasni li samo jedan dan, kako kaže on, onda automatski ulazi u postupak prinudne naplate, piše Avaz.ba

"Sama objava liste poreznih dužnika, prvi put 2014. godine, imala je efekta, jer su mnoge firme nastojale izmiriti svoja dugovanja kako se ne bi našle na ovoj listi. Najveća prednost objave te liste, koja se desila zahvaljujući izmenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, jeste ta što je došlo do veće transparentnosti u svemu ovome", kazao je Kovačević.

On je istakao da UIO paralelno vodi i posebnu listu poreznih dužnika kako bi se sprečilo gomilanje dugova zbog činjenice da se dug određenog poreznog obveznika konstantno uvećava, dok se njegove obaveze ne mogu naplatiti prinudnim putem.

Sobzirom na to da se ti dužnici nalaze na posebnom spisku, kako objašnjava Kovačević, firme koje s njima sarađuju PDV moraju uplaćivati direktno na račun UIO umesto na njihov račun.

Najveći dužnik koji se nalazi na posebnoj listi dužnika jeste „Petrol" iz Ljubuškog sa 4,8 miliona KM. Na drugom mjestu je „Agrokomerc" iz Velike Kladuše sa 3,6 miliona KM, a slijede „Hepok-Vinarija" Ljubuški sa 2,6 miliona, banjalučka „Fruktona" s dugom od 2,3 miliona te „Farmer" Mesna industrija iz Širokog Brijega, koja duguje blizu 2,1 milion KM.

(Avaz.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

komedija

12.10.2016 10:37

Kako obican gradjanin da izvede prinudnu naplatu duga od drzave?Da li moze da se istjera sluzbenik republike iz skupocjenog auta i tako naplati dug.Uporno salju dopise da nemaju para a kupuju auta preko sto hiljada km.

ODGOVORITE