"Салиховић прикрио Додиков криминал"

Драган Чавић, предсједник НДП-а, гостујући у емисији „Прессинг“ Н1 телевизије, придружио се бројним оптужбама на рачун суспендованог главног тужиоца БиХ Горана Салиховића да је управо он највише допринио побједи СНСД-а, с Милорадом Додиком на челу, на протеклим локалним изборима у Републици Српској те да је отварањем истраге против Додика, Салиховић, уствари, предсједнику Српске учинио услугу.

Република Српска 12.10.2016 | 07:09
"Салиховић прикрио Додиков криминал"
Политички деликт

Осврћући се хронолошки на доношење одлуке о референдуму, Чавић је рекао да Додик никако у формално-правном смислу не може бити одговоран за одржавање референдума, јер су иницијативу за то поднијели посланици СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске, коју су касније потписали и посланици опозиционих партија, међу којима и Савез за промјене, чији је члан и НДП. 

Стога, сматра Чавић, чињеница да је суспендовани тужилац Салиховић дан послије референдума и неколико дана уочи локалних избора у БиХ потписао тужбу против Додика, користила је управо највише самом предсједнику Републике Српске. За Чавића је посебно индикативно што је Салиховић истрагу против Додика отворио „посљедњег радног дана у својој канцеларији“.

"Мислим да је кључна ствар која је усмјерила ток избора уствари била тужба Горана Салиховића против Додика за политички деликт. Подигнута је тужба против Додика за наводно учешће у нелегалном одржавању референдума. А он у формално-правном смислу никакве везе није имао с референдумом. Одлуку о референдуму донијела је Народна скупштина Републике Српске, а он чак није поднио ни иницијативу. Поднијеле су је парламентарне странке из Српске и потписници тог документа су народни посланици, међу њима и ја. Додик, ако је могао шта да наручи, то је да буде гоњен политички. Или за политички деликт", појаснио је Чавић. 

Даље, наставио је Чавић, тужба због политичког деликта, коју је поднио суспендовани главни тужилац БиХ, ишла је наруку Додику и да би се скренула пажња с криминала у „Бобар банци“, „Павловић банци“, „Банци Српске“... Одговарајући на питање водитеља „види ли он улогу Горана Салиховића у томе што нико више и не спомиње те случајеве“, Чавић је одговорио потврдно. 

Принудна управа

"Горан Салиховић је персонификација Тужилаштва. Не могу да схватим, ево, кад је 'Бобар банка' у питању, то је толико чисто, па само једна ствар постоји која је давно захтијевала хапшење. Ја сам разговарао с покојним Савом Шеваљовићем, који је био принудни управник, а то је послије потврђено у медијима више пута, чак и од представника Владе, и он ми је рекао у поступку док је био принудни управник у фази принудне управе 'Бобар банке', да је десет милиона марака готовине изнесено из трезора те банке. Папирно су постојале, физички нису. Да је све остало било исправно, а само то да има, неко би требао бити затворен. Ко је затворен? Ја то не могу да вјерујем", казао је Чавић. 

Штета пола милијарде марака 

На питање ко би требао одговарати за то што нико није процесуиран, Чавић је казао да на одговорност морају бити позвани сви који су директно или индиректно у томе учествовали. 

"Ради се о штети од пола милијарде марака у двије банке. Више од 250 милиона уништених депозита који не могу да се врате. У банкама залеђено 250 милиона КМ, а нико није одговарао. То говори у каквој земљи живимо", закључио је Чавић.

(Н1/Аваз)

Коментари / 26

Оставите коментар
Name

најпаметнији србин

12.10.2016 05:40

Цавиц је најпаметнији Србин и зато га толико нападају хорде,јер он увијек погадја у цело,боље рецено у око.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Одвратно

12.10.2016 06:25

А ста ми имамо од тих погодака...остајемо без посла и средстава за зивот,зивимо у страху од поновног рата који овај Баја намеце а нико ниста не предузима само лапрдају.Одавно се зна за рог смрада из тузиластва а натезе вас до избора и ето крајње пропасти а Овај оста у фотељи и свина се смије у лице.

Name

Баш је паметан

12.10.2016 07:09

СНСД је побиједио јер су људи из ината гласали против СзП-а, све због СзП политике око референдума. Да су се оградили и рекли Додику да сам гласа на своме референдуму, данас би сједили у Бањалуци. А то што Чавић и Иванић покушавају да одбране свог шефа Милу у вези референдума, можда би прошло прије 120 година. Постоји минимум ТРИ СТОТИНЕ снимљених јавних изјава Додика, у којима пријети, најављује, а послије и позива на референдум. Не постоји нити једна изјава гдје позива као грађанин, увијек је у пуној улози ПреЦедника. Телевизија је добра реклама, само треба понекад пазити на језичину... Зашто остали чланови комисије нису одбили да се јаве Тужилаштву? Зашто им Миле није посудио своје адвокате? Сваки дан се јављају у Сарајево подвијеног репа...

Name

обс

12.10.2016 08:35

Из ината коме? Себи?

Name

Ми сами

12.10.2016 09:18

То је свима јасно да Додик и Спириц парама купују тузиоце а тиме и слободу.Ако ви из Савеза за промјене нисте у стању да се изборите са тим лијепо то реците људима и пустите Додика у Савјет министара па нека на миру узима са Цивицем и Изетбеговицем.Лицно мислим да ви ту поред ове двојице ниста нецете моци.На насу велику залост.

Name

Зоран

12.10.2016 05:40

Неки људи неће да се мало замисле ста они то лоше цине и не могу добити наклоност народа за своју политику па најлаксе је тразит кривицу у другима. Господо из опозиције само ви не видите своје греске и због чега губите годинама изборе. Најлаксе је пљувати по Додику овласти и оптуживати их за пораз. На крају крајева свака власт чини оно сто це сваку опозицију цинити лосом и да им не преотме власт. Учините ви несто боље за овај народ него Додик и не брините да це бити скинут.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.10.2016 07:33

Како да опозиција несто уради када нема полуге власти?

Name

брод

12.10.2016 05:51

ИЗВЕДИТЕ НАРОД НА УЛИЦУ КАО ШТО СТЕ ОБЕЋАЛИ ПОСЛЕ 14 МАЈА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рЕ БРОД

12.10.2016 09:31

НАРОД ЈЕ БИО НА УЛИЦИ 02.10. И РЕКАО ДА ЈЕ СВЕ О КЕЈ!

Name

РЕ РЕ БРОД

12.10.2016 12:47

ТИ СТО СИ УЗЕО 50 МАРКИ ЗА ГЛАС НЕМОЈ ПУНО ТРОСИТИ 4 ГОДИНЕ СУ ВЕЛИКЕ ВИДИ НЕКАКО ДА ТИ ПОТРАЈУ ДО 2020те

Name

???

12.10.2016 06:24

Који народ да озведу на улицу када је народ своје рекао на изборима...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СелманКРИМИ

12.10.2016 06:54

Све ћу урадити за Бају јер ми је омогућио да се обогатим и уживам

Name

Устипак

12.10.2016 06:25

Е ајде стварно е је доста више!

ОДГОВОРИТЕ
Name

проф

12.10.2016 06:29

Ајд не се.. висе него дај оставку,изасли сте на изборе ко кловнови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.10.2016 06:39

А на врху, са највећим овлаштењима је ОХР. Некоме одговара оваква држава и овакво стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ливно нет

12.10.2016 06:57

Чавићу да у тим институцијама влада криминал и корупција суд и тужилаштво то је јасно свим и познато , након низ ослобађајућих пресуда и крупним и тешким предметима, и да политика управља тим институцијама.Распитај се шта је са милионским шверцом цигарета преко граничног прелаза Стрмица , ко се финснирао тим парама?.........

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви сте ви исти у Грам у два

12.10.2016 07:36

Чавич сад нешто прича ,, па кад је то све тако а знале су и птице на грани ,, да је ријеч о толикој корупцији и пропасти зашто онда нисте дигли Народ на улице и спријечи наставак , него сте га јос и подржали за несто што знате да сте сви губитници ал да би испали сви велики Србин. Милорад вас је све и једног лагано издрибло и свима вам дао гоооол, и вуче вас за нос све редом од Младена Иванића па надаље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан Кнаус

12.10.2016 07:43

Вуциц рекао НЕ РЕФЕРЕНДУМ СЗП ДА ТРЕБА БИТИ ГЕНЕРАЛ ПРЕ БИТКЕ ПОГРЕСНА ПРОЦЈЕНА СВИ ЦЕМО ТРПИТ И БИТИ У БЛАТУ 2-4 ГОДИНЕ ВИ ОД ДРВЕТА НЕВИДИТЕ СУМУ РЕФЕРЕНДУМОН ДОДИК ПОБИЈЕДИО СВЕ САВЈЕТНИКЕ И МИСЛИОЦЕ СЗП. ТРЕБА ДИЦИ ГЛАВУ ПОДРЗАТИ И УРАДИТИ РАСВЈЕТЉАВАЊЕ АФЕРА А НЕ САМО ПРИЦАТИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанац и Херц.

12.10.2016 07:54

Све сами лопов до лопова:и Суд и тузиоци и адвокати иплитицари и Министри и полиција,да те бог сацува оваке дрзаве бјези народе куд ко мозе.Видите фанатици газе народ студентице по пјесацким прелазима и онда се тим убицама омогуцава да бјезе преко границе у сусједне земље.То непостоји у нормалном свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛКАТРАЗ

12.10.2016 18:55

Имам исти случај као и ова породица од ових Студенткиња, али корумпиране судије, они су на страни убице, и неправде када буду они одговарали, и кажњени за свој рад, односно нерад, и када судије буду у затвору, и када буду радили по закону биће мања могућности да се овакве ствари догађају у будућности. Али Судије Тужилаштва све јесу само нису то за шта требају да буду и раде. НЕЧАСНИ СУ БЕЗ МОРАЛА.

Name

страх

12.10.2016 07:58

САМИ СТЕ КРИВИ ИМА НЕКИХ ПОДАТАКА ДА ЈЕ НА РЕФЕРЕНДУМ ИЗАСЛО ИСПОД 50% БИРАЦКОГ ТИЈЕЛА РС И СИРЕ ОКОЛИНЕ А НА ИЗБОРЕ МНОГО ВИСЕ И ДОДИК СА СВОЈИМ САТЕЛИТИМА АПСОЛУТНА ПОБЈЕДА ЦАВИЦУ НАРОД ВАС ЈЕ КАЗНИО МЕКАНИ СТЕ НЕОДЛУЦНИ НИСТЕ БРАТЕ МУСКАРЦИ БОЈИТЕ СЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

обс

12.10.2016 08:24

Цуј мускарци? Па и зене су бирацко тијело и имају храбрости једнако као и муски. Да су странке повеле рацуна о том дијелу бирацког тијела мозда би и било бољих резултата. За остало си у праву...

Name

Лија

12.10.2016 08:26

Има ли некога да јави господину Чавићу да су избори завршени и да није изабран на мјесто градоначелника у Бања Луци. Предизборна кампања за изборе 2018. године није још почела, па кад почне нека изнесе ове афере на видјело. До тада, ће Салиховић отићи са мјеста главног тужиоца, па ето прилике да неко поштенији покрене истраге о криминалу и корупцији. У међувремену ће господин Мектић похапсити све оне које је обећао, тако да ће нови тужилац имати пуне руке посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анонимус

12.10.2016 09:02

Чава вријеме ти је за пензију. Резултати твоје странке добољно говоре колико си способан. Поздравља те Перица Спасојевић из равне Семберије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требињка

13.10.2016 15:32

Милорад Додик је мој идол и Лука Петровић. Рекли ми да сакупим 20 гласача, име и презиме, бој личне карте и ЈМБГ, ја сакупила, предала Луки Петровићу и добила посао у Хидроекектанама на Требисњици, плата 1600 марака, ништа не радим, слушам трачеви и вицеве испија кафе, учим мало шпански преко интернета, итд. Нек Бог позиви Милорада и Луку и нек владају вечно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за требињанка

13.10.2016 18:12

Ниси ти одмакла даље од мотике... пусти ту прицу крају,то непали ни код предсколске дјеце. Ко пљује по другима,накрају и сам остане упљуван (а).