ЕП до 21 - Видео: Радуј се, Македонијо!!!

Македонија слави највећи успех у историји свог фудбала од осамостаљења од Југославије, пласман на У21 Европско првенство! Звездини Македонци славе двоструко чудо - преко најбољег младог тима на свету до ЕП! А оно што се синоћ десило у последњем колу квалификација посебна је прича...

Фудбал 12.10.2016 | 11:00
ЕП до 21 - Видео: Радуј се, Македонијо!!!
Синоћ се догодило право мало чудо у квалификацијама за ЕУРО младих репрезентација - селекција Македоније обезбедила је директан пласман на Европски шампионат у Пољској 2017. године! И када се то тако каже вероватно помислите шта је у томе толико чудесно - па сетите се само шта се све догађало летос у Француској - али ако додамо да је иза Македоније остала можда и најбоља млада екипа света - Француска, односно да је Исланд у последњем колу препустио место на ЕП нашим јужним суседима, онда то свакако заслужује да се окарактерише барем као мало чудо. 

Екипа за коју наступају фудбалери Црвене звезде Данијел Аврамовски и Давид Бабунски није с превише оптимизама чекала данашњи расплет у квалификационој групи 3, иако је била на деоби првог места са Исландом. Захваљујући бољем међусобном дуелу (3:0, 0:0) Острвљани су били у пол позицији јер им је требала било каква победа над отписаном Украјином како би оверили лидерску позицију. Тако су се Македонци само потајно надали...

Али сензација се догодила! За само пет минута средином првог полувремена Македонци су против Шкота одрадили оно што је до њих (Маркоски 18 и Барди 23, Бабунски промашио пенал за 3:0 у 38. минуту), док је за Исланђане после сигурних 1:0, у другом делу све кренуло наопако. Украјинци су са два гола у 56 и 75. минуту шокирали домаће и повели 2:1. Исланд се тргао, успео да изједначи два минута пре краја регуларног дела, било је још добрих шест минута надоканде да се одигра , али у додатном времену уместо очекиваног новог преокрета потпуно уништавање фаворита - 2:4?!

И Македонија је могла да почне да слави вероватно највећи успех фудбалера од проглашења самосталности ове државе.    

Млади Македонци су освојили Групу 3 квалификација за У21 ЕУРО 2017. испред селекција Француске, Исланда, Украјине, Шкотске и Ирске.

Тим Благоја Милевског свакако представља будућност македонског фудбала, а у А селекцији се у скорије време очекују Давид Бабунски, Енис Барди, Дарко Велоски, Бобан Николов, Кире Маркоски...

"Срећан сам и поносан јер смо променили менталитет македонског фудбала. Од сада ћемо бити земља која побеђује! Од сада ће о нама причати као о победницима. Остварили смо своје снове", рекао је Бабунски, иначе фудбалер Црвене звезде који је својевремено био члан Барселонине академије.

Младу селекцију Македоније је у последњем мечу у Скопљу бодрило више од 25.000 навијача на стадиону Филип ИИ.

"Ово је за све Македонце, и за оне што нису веровали у нас. Не знам како се могу назвати Македонцима ако и даље оспоравају квалитет ових момака. Они више нису хероји или феномен. Они су више од тога. Они су права слика Македоније, заједништва Албанаца и Македонаца, свих. Наша снага, наша моћ. Морате поштовати момке који су иза себе оставили Француску, Украјину...", рекао је селектор Милевски.



Утакмицу на националном стадиону “Филип Други” гледало је око 25.000 бучних навијача.

Млада репрезентација Македоније, предвођена селектором Благојем Милевским, прва је фудбалска селекција те земље која се пласирала на неко велико такмичење. После утакмице играчи су на конференцију за новинаре дошли играјући коло!

И Французи су своју шансу чекали из прикрајка. Додуше, били су у још тежој позицији од Македонаца. Њима је требало да киксну и Исланд и Македонија. Једне су дочекали, друге не, и Галски петлићи и њихов неодлазак на ЕП свакако је најнепријатније изненађење ових квалификација.

Због чега?

Врло једноставно. Француска екипа У21 можда је и најбоља на свету ако у обзир узмемо имена играча с којима селектор Пјер Манковски располаже. Према подацима специјализованог сајта Трансфермакт.де само синоћњи тим који је добио Северну Ирску (3:0), у испоставиће се, неважном мечу, вредан је преко 110.000.000 евра?! Од звезда и звездица ту су били Муса Дембеле из Селтика, Огастан и Рабио из ПСЖ-а, Толисо из Лиона,Лукас Ернандез из Атлетико Мадрида...  Списак оних којих данас није било у тиму још је жешћи. А ради се о играчима који су у овом циклусу барем једном носили дрес младе репрезентације. Поменимо само Лапорта, Зуму, Н'Кудуа, Комана, Марсијала, Усмана Дембелеа...    

Ти и такви Французи у два меча нису успели да савладају Македонце, а од Исланда су чак једном и изгубили. 

Па зар то није чудо?

На Европско првенство пласирали су се и Чешка, Италија, Португал, Данска, Шведска, Немачка, Словачка и Енглеска. Пласман у Пољску кроз бараж покушаће да обезбеде Србија, Шпанија, Аустрија и Норвешка.

Извор: моззартспорт/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар