EP do 21 - Video: Raduj se, Makedonijo!!!

Makedonija slavi najveći uspeh u istoriji svog fudbala od osamostaljenja od Jugoslavije, plasman na U21 Evropsko prvenstvo! Zvezdini Makedonci slave dvostruko čudo - preko najboljeg mladog tima na svetu do EP! A ono što se sinoć desilo u poslednjem kolu kvalifikacija posebna je priča...

Fudbal 12.10.2016 | 11:00
EP do 21 - Video: Raduj se, Makedonijo!!!
Sinoć se dogodilo pravo malo čudo u kvalifikacijama za EURO mladih reprezentacija - selekcija Makedonije obezbedila je direktan plasman na Evropski šampionat u Poljskoj 2017. godine! I kada se to tako kaže verovatno pomislite šta je u tome toliko čudesno - pa setite se samo šta se sve događalo letos u Francuskoj - ali ako dodamo da je iza Makedonije ostala možda i najbolja mlada ekipa sveta - Francuska, odnosno da je Island u poslednjem kolu prepustio mesto na EP našim južnim susedima, onda to svakako zaslužuje da se okarakteriše barem kao malo čudo. 

Ekipa za koju nastupaju fudbaleri Crvene zvezde Danijel Avramovski i David Babunski nije s previše optimizama čekala današnji rasplet u kvalifikacionoj grupi 3, iako je bila na deobi prvog mesta sa Islandom. Zahvaljujući boljem međusobnom duelu (3:0, 0:0) Ostrvljani su bili u pol poziciji jer im je trebala bilo kakva pobeda nad otpisanom Ukrajinom kako bi overili lidersku poziciju. Tako su se Makedonci samo potajno nadali...

Ali senzacija se dogodila! Za samo pet minuta sredinom prvog poluvremena Makedonci su protiv Škota odradili ono što je do njih (Markoski 18 i Bardi 23, Babunski promašio penal za 3:0 u 38. minutu), dok je za Islanđane posle sigurnih 1:0, u drugom delu sve krenulo naopako. Ukrajinci su sa dva gola u 56 i 75. minutu šokirali domaće i poveli 2:1. Island se trgao, uspeo da izjednači dva minuta pre kraja regularnog dela, bilo je još dobrih šest minuta nadokande da se odigra , ali u dodatnom vremenu umesto očekivanog novog preokreta potpuno uništavanje favorita - 2:4?!

I Makedonija je mogla da počne da slavi verovatno najveći uspeh fudbalera od proglašenja samostalnosti ove države.    

Mladi Makedonci su osvojili Grupu 3 kvalifikacija za U21 EURO 2017. ispred selekcija Francuske, Islanda, Ukrajine, Škotske i Irske.

Tim Blagoja Milevskog svakako predstavlja budućnost makedonskog fudbala, a u A selekciji se u skorije vreme očekuju David Babunski, Enis Bardi, Darko Veloski, Boban Nikolov, Kire Markoski...

"Srećan sam i ponosan jer smo promenili mentalitet makedonskog fudbala. Od sada ćemo biti zemlja koja pobeđuje! Od sada će o nama pričati kao o pobednicima. Ostvarili smo svoje snove", rekao je Babunski, inače fudbaler Crvene zvezde koji je svojevremeno bio član Barselonine akademije.

Mladu selekciju Makedonije je u poslednjem meču u Skoplju bodrilo više od 25.000 navijača na stadionu Filip II.

"Ovo je za sve Makedonce, i za one što nisu verovali u nas. Ne znam kako se mogu nazvati Makedoncima ako i dalje osporavaju kvalitet ovih momaka. Oni više nisu heroji ili fenomen. Oni su više od toga. Oni su prava slika Makedonije, zajedništva Albanaca i Makedonaca, svih. Naša snaga, naša moć. Morate poštovati momke koji su iza sebe ostavili Francusku, Ukrajinu...", rekao je selektor Milevski.



Utakmicu na nacionalnom stadionu “Filip Drugi” gledalo je oko 25.000 bučnih navijača.

Mlada reprezentacija Makedonije, predvođena selektorom Blagojem Milevskim, prva je fudbalska selekcija te zemlje koja se plasirala na neko veliko takmičenje. Posle utakmice igrači su na konferenciju za novinare došli igrajući kolo!

I Francuzi su svoju šansu čekali iz prikrajka. Doduše, bili su u još težoj poziciji od Makedonaca. Njima je trebalo da kiksnu i Island i Makedonija. Jedne su dočekali, druge ne, i Galski petlići i njihov neodlazak na EP svakako je najneprijatnije iznenađenje ovih kvalifikacija.

Zbog čega?

Vrlo jednostavno. Francuska ekipa U21 možda je i najbolja na svetu ako u obzir uzmemo imena igrača s kojima selektor Pjer Mankovski raspolaže. Prema podacima specijalizovanog sajta Transfermakt.de samo sinoćnji tim koji je dobio Severnu Irsku (3:0), u ispostaviće se, nevažnom meču, vredan je preko 110.000.000 evra?! Od zvezda i zvezdica tu su bili Musa Dembele iz Seltika, Ogastan i Rabio iz PSŽ-a, Toliso iz Liona,Lukas Ernandez iz Atletiko Madrida...  Spisak onih kojih danas nije bilo u timu još je žešći. A radi se o igračima koji su u ovom ciklusu barem jednom nosili dres mlade reprezentacije. Pomenimo samo Laporta, Zumu, N'Kudua, Komana, Marsijala, Usmana Dembelea...    

Ti i takvi Francuzi u dva meča nisu uspeli da savladaju Makedonce, a od Islanda su čak jednom i izgubili. 

Pa zar to nije čudo?

Na Evropsko prvenstvo plasirali su se i Češka, Italija, Portugal, Danska, Švedska, Nemačka, Slovačka i Engleska. Plasman u Poljsku kroz baraž pokušaće da obezbede Srbija, Španija, Austrija i Norveška.

Izvor: mozzartsport/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar