Српски доктор Хаус: Кад нико не зна шта је

Ако сте мислили да чувени доктор Хаус постоји једино у мегапопуларној ТВ серији - само делимично сте у праву...

Србија 11.10.2016 | 22:35
Српски доктор Хаус: Кад нико не зна шта је
"Блиц" вам представља др Горана Стевановића. Овај уважени лекар српски је пандан доктору (у серији га глуми Хју Лори) који успоставља дијагнозе када нико други не може, решава нерешива медицинска стања и спасава пацијенте од којих су други дигли руке. Наравно, као и уз Хауса, и уз нашег доктора је тим изузетно стручних и посвећених колега.

Висока температура

Др Горан Стевановић, начелник Клинике за тропске и инфективне болести, каријеру је посветио потрази за правом дијагнозом у случајевима када ју је веома тешко поставити. Њему, на пример, доводе пацијенте који по неколико недеља имају високу тепературу, а да се узрок не зна ни након опсежних анализа. То су такозвана нејасна фебрилна стања.

- Једна млада Београђака стигла је код нас након што ју је месец дана мучила повишена температура, а лекари нису знали шта јој је. Почели смо од анализе на бактеријске и гљивичне изазиваче и добили негативне резултате. Затим смо извршили претрагу имунолошких, па малигних болести, али резултати нам нису дали одговор. После два месеца свих расположивих тестова, дошли смо до последње опције коју Клинички центар може да понуди - позитронске емисионе томографије, методе којом се снима цело тело и показује где се нешто дешава и одакле даље да кренете - прича доктор Стевановић.

Чак и кад су налази негативни, увек у њима нађете нешто што ће вас упутити у ком правцу да идете даље - Др Горан Стевановић

Како каже, у том случају, то је помогло.

Важни телефони

- Показало се да су у питању плућа. Открили смо саркоидозу, иако су ранији тестови на ту болест били негативни. Након тога није било тешко наћи терапију - објашњава др Стевановић.

У КЦ Србије њему и његовом тиму свакодневно долазе пацијенти у чијим се телима крију различите мистерије. Неке дијагностикују брзо и лако, док поједине све њихово знање и искуство ставе пред веома тешке испите.

- Успевали смо да пронађемо и нека невероватна стања, толико ретка да смо случајеве објављивали у страним часописима. Пре неколико година пацијенткињи смо пронашли лимфом са једином локализацијом у кожи, што се скоро никад не виђа у свету. Срећемо и инфекције које веома касно пробуде симптоме, те пацијент и заборави да напомене како је пре 10 година боравио у тропским пределима и тамо зарадио, на пример, ламблије, паразите који могу да у телу живе деценијама и не праве никакве проблеме.



Вечита борба

Од инфекција из централне Африке, до бољки које су у свести лаика историјска категорија, нема стања на које лекари Инфективне клинике смеју да забораве.

- Између нас и микроорганизама води се борба без престанка. Ми хоћемо да их се решимо, они хоће да преживе. Не постоје искорењене болести, изузев великих богиња. Средином деведесетих на Инфективној се појавио пацијент оболео од лепре или губе, коју многи виде као библијску пошаст, а она се стално јавља и у земљама веома високог стандарда.

Област нејасних фебрилних стања је стога врло неизвесна, изазовна и интересантна, каже наш саговорник.

- Неки случајеви изискују компликовану дијагностику, која свуда у свету траје веома дуго - што због ограничених ресурса, што због тога што не можете ни све спровести у три дана, то нико жив не би издржао. Прво се траже најтеже болести које могу да угрозе пацијента за кратко време. Чак и кад су налази негативни, увек у њима нађете нешто што ће вас упутити у ком правцу да идете даље. Најбитније је да инфектолози имају много стрпљења, да се придржавају протокола и никад не заведу идејом да негде уштедимо.

Мото овог лекара је да увек буде потпуно искрен и према пацијенту и према породици

Додатни изазов је то што његови пацијенти траже не само лек већ и одговор, и што им незнање често теже пада него сами симптоми.

- Зато је најважније бити потпуно искрен и према пацијенту и према породици - чврсто је правило овог доктора.

На 15% случајева нико нема одговор

Чак и у најбољим светским центрима, од 15 до 30 одсто болесника са нејасним фебрилним стањем на крају остане без дијагнозе.

Иза највећег броја нејасних фебрилних стања који збрињава наша клиника скривају се, нажалост, малигнитети, системске болести везивног ткива или хроничне инфекције, као што је туберкулоза.

Извор: Блиц
Фото: Владимир Живојиновић / РАС Србија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Коначно

11.10.2016 21:06

Једна добра вијест. Само мислим да овај доктор неће дуго остати у Србији. Добри доктори су отишли вани а они други у политику.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко

11.10.2016 21:52

Ста је узрок и како се добије и од цега САРКОИДОЗА.. И сам сам боловао прије 25 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мајор

11.10.2016 23:35

Свака цаст,на залост ријетки су такви доктори.Јос једном свака цаст

ОДГОВОРИТЕ