Srpski doktor Haus: Kad niko ne zna šta je

Ako ste mislili da čuveni doktor Haus postoji jedino u megapopularnoj TV seriji - samo delimično ste u pravu...

Srbija 11.10.2016 | 22:35
Srpski doktor Haus: Kad niko ne zna šta je
"Blic" vam predstavlja dr Gorana Stevanovića. Ovaj uvaženi lekar srpski je pandan doktoru (u seriji ga glumi Hju Lori) koji uspostavlja dijagnoze kada niko drugi ne može, rešava nerešiva medicinska stanja i spasava pacijente od kojih su drugi digli ruke. Naravno, kao i uz Hausa, i uz našeg doktora je tim izuzetno stručnih i posvećenih kolega.

Visoka temperatura

Dr Goran Stevanović, načelnik Klinike za tropske i infektivne bolesti, karijeru je posvetio potrazi za pravom dijagnozom u slučajevima kada ju je veoma teško postaviti. Njemu, na primer, dovode pacijente koji po nekoliko nedelja imaju visoku teperaturu, a da se uzrok ne zna ni nakon opsežnih analiza. To su takozvana nejasna febrilna stanja.

- Jedna mlada Beograđaka stigla je kod nas nakon što ju je mesec dana mučila povišena temperatura, a lekari nisu znali šta joj je. Počeli smo od analize na bakterijske i gljivične izazivače i dobili negativne rezultate. Zatim smo izvršili pretragu imunoloških, pa malignih bolesti, ali rezultati nam nisu dali odgovor. Posle dva meseca svih raspoloživih testova, došli smo do poslednje opcije koju Klinički centar može da ponudi - pozitronske emisione tomografije, metode kojom se snima celo telo i pokazuje gde se nešto dešava i odakle dalje da krenete - priča doktor Stevanović.

Čak i kad su nalazi negativni, uvek u njima nađete nešto što će vas uputiti u kom pravcu da idete dalje - Dr Goran Stevanović

Kako kaže, u tom slučaju, to je pomoglo.

Važni telefoni

- Pokazalo se da su u pitanju pluća. Otkrili smo sarkoidozu, iako su raniji testovi na tu bolest bili negativni. Nakon toga nije bilo teško naći terapiju - objašnjava dr Stevanović.

U KC Srbije njemu i njegovom timu svakodnevno dolaze pacijenti u čijim se telima kriju različite misterije. Neke dijagnostikuju brzo i lako, dok pojedine sve njihovo znanje i iskustvo stave pred veoma teške ispite.

- Uspevali smo da pronađemo i neka neverovatna stanja, toliko retka da smo slučajeve objavljivali u stranim časopisima. Pre nekoliko godina pacijentkinji smo pronašli limfom sa jedinom lokalizacijom u koži, što se skoro nikad ne viđa u svetu. Srećemo i infekcije koje veoma kasno probude simptome, te pacijent i zaboravi da napomene kako je pre 10 godina boravio u tropskim predelima i tamo zaradio, na primer, lamblije, parazite koji mogu da u telu žive decenijama i ne prave nikakve probleme.Večita borba

Od infekcija iz centralne Afrike, do boljki koje su u svesti laika istorijska kategorija, nema stanja na koje lekari Infektivne klinike smeju da zaborave.

- Između nas i mikroorganizama vodi se borba bez prestanka. Mi hoćemo da ih se rešimo, oni hoće da prežive. Ne postoje iskorenjene bolesti, izuzev velikih boginja. Sredinom devedesetih na Infektivnoj se pojavio pacijent oboleo od lepre ili gube, koju mnogi vide kao biblijsku pošast, a ona se stalno javlja i u zemljama veoma visokog standarda.

Oblast nejasnih febrilnih stanja je stoga vrlo neizvesna, izazovna i interesantna, kaže naš sagovornik.

- Neki slučajevi iziskuju komplikovanu dijagnostiku, koja svuda u svetu traje veoma dugo - što zbog ograničenih resursa, što zbog toga što ne možete ni sve sprovesti u tri dana, to niko živ ne bi izdržao. Prvo se traže najteže bolesti koje mogu da ugroze pacijenta za kratko vreme. Čak i kad su nalazi negativni, uvek u njima nađete nešto što će vas uputiti u kom pravcu da idete dalje. Najbitnije je da infektolozi imaju mnogo strpljenja, da se pridržavaju protokola i nikad ne zavedu idejom da negde uštedimo.

Moto ovog lekara je da uvek bude potpuno iskren i prema pacijentu i prema porodici

Dodatni izazov je to što njegovi pacijenti traže ne samo lek već i odgovor, i što im neznanje često teže pada nego sami simptomi.

- Zato je najvažnije biti potpuno iskren i prema pacijentu i prema porodici - čvrsto je pravilo ovog doktora.

Na 15% slučajeva niko nema odgovor

Čak i u najboljim svetskim centrima, od 15 do 30 odsto bolesnika sa nejasnim febrilnim stanjem na kraju ostane bez dijagnoze.

Iza najvećeg broja nejasnih febrilnih stanja koji zbrinjava naša klinika skrivaju se, nažalost, maligniteti, sistemske bolesti vezivnog tkiva ili hronične infekcije, kao što je tuberkuloza.

Izvor: Blic
Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Konačno

11.10.2016 23:06

Jedna dobra vijest. Samo mislim da ovaj doktor neće dugo ostati u Srbiji. Dobri doktori su otišli vani a oni drugi u politiku.

ODGOVORITE
Name

Darko

11.10.2016 23:52

Sta je uzrok i kako se dobije i od cega SARKOIDOZA.. I sam sam bolovao prije 25 godina.

ODGOVORITE
Name

Major

12.10.2016 01:35

Svaka cast,na zalost rijetki su takvi doktori.Jos jednom svaka cast

ODGOVORITE