Скупштина: Нова сала за старе расправе

Након љетне паузе, посланици су поново у Скупштини. Конференцијски систем данас је званично пуштен у рад. Гледање ’’очи у очи’’ коштало је око 750 хиљада марака.

Република Српска 11.10.2016 | 22:50
Скупштина: Нова сала за старе расправе
Нови распоред сједења. Нови начин гласања и рада. Од данас ће се посланици и министри гледати ’’очи у очи’’.

Прије почетка сједнице народни трибуни су имали обуку. Нова тачскрин технологија, кажу, није проблем. Први тест су прошли.



Било је и оних који се нису најбоље снашли. Помоћ су тражили од колега. Нови конференцијски систем на екрану од данас ће аутоматски правити распоред говорника. Обраћања, али и све остало што посланици буду радили током расправе забиљежиће ротирајућа камера.

Картони за реплике одлазе у прошлост. Посланици и министри који напусте сједеницу и извуку картицу биће аутоматски елиминисани са редослиједа говорника. Дисциплиновање ће бити пооштрно.



Повреда пословника – до сада је различито тумачена. Сада ће и ту бити уведен ред.

Владајући нису имали проблема са савладавањем новитета, али јесу имали замјерке.

Шеф Клуба посланик СНСД-а своје критике и примједбе саопштио је генералном секретару. Радован Вишковић као шеф жели да има пуну контролу над својим страначким колегама, а то сада каже није могуће.



Представници фирми који су радили на уређењу скупштинске сале посматрали су како се посланици и министри сналазе. Од сада ће и све заинтересоване ТВ куће имати могућност приступа и цјелодневног преноса сједница.

У плану је и друга фаза пројекта е-парламент. Циљ је да се смање трошкови копирања, умножавања и дистрибуције материјала који се достављају посланицима.



Убудуће све би требало да буде на једном ЦД-у, а није искључена ни варијанта да материјали буду достављани електронским путем.

(БН телевизија)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Цццц

12.10.2016 07:27

Више ача нег' омача....

ОДГОВОРИТЕ