Skupština: Nova sala za stare rasprave

Nakon ljetne pauze, poslanici su ponovo u Skupštini. Konferencijski sistem danas je zvanično pušten u rad. Gledanje ’’oči u oči’’ koštalo je oko 750 hiljada maraka.

Republika Srpska 11.10.2016 | 22:50
Skupština: Nova sala za stare rasprave
Novi raspored sjedenja. Novi način glasanja i rada. Od danas će se poslanici i ministri gledati ’’oči u oči’’.

Prije početka sjednice narodni tribuni su imali obuku. Nova tačskrin tehnologija, kažu, nije problem. Prvi test su prošli.



Bilo je i onih koji se nisu najbolje snašli. Pomoć su tražili od kolega. Novi konferencijski sistem na ekranu od danas će automatski praviti raspored govornika. Obraćanja, ali i sve ostalo što poslanici budu radili tokom rasprave zabilježiće rotirajuća kamera.

Kartoni za replike odlaze u prošlost. Poslanici i ministri koji napuste sjedenicu i izvuku karticu biće automatski eliminisani sa redoslijeda govornika. Disciplinovanje će biti pooštrno.



Povreda poslovnika – do sada je različito tumačena. Sada će i tu biti uveden red.

Vladajući nisu imali problema sa savladavanjem noviteta, ali jesu imali zamjerke.

Šef Kluba poslanik SNSD-a svoje kritike i primjedbe saopštio je generalnom sekretaru. Radovan Višković kao šef želi da ima punu kontrolu nad svojim stranačkim kolegama, a to sada kaže nije moguće.



Predstavnici firmi koji su radili na uređenju skupštinske sale posmatrali su kako se poslanici i ministri snalaze. Od sada će i sve zainteresovane TV kuće imati mogućnost pristupa i cjelodnevnog prenosa sjednica.

U planu je i druga faza projekta e-parlament. Cilj je da se smanje troškovi kopiranja, umnožavanja i distribucije materijala koji se dostavljaju poslanicima.



Ubuduće sve bi trebalo da bude na jednom CD-u, a nije isključena ni varijanta da materijali budu dostavljani elektronskim putem.

(BN televizija)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Cccc

12.10.2016 07:27

Više ača neg' omača....

ODGOVORITE