Блокиран кредит ММФ-а

Представничко вијеће Парламента Федерације БиХ треба што прије да засједа да би се усвојила, у виду приједлога, одлука о прихватању задужења Федерације БиХ по Проширеном аранжману (ЕЕФ) с Међународним монетарним фондом (ММФ) - изјавио је данас Фени федерални премијер Фадил Новалић.

Босна и Херцеговина 11.10.2016 | 22:53
Блокиран кредит ММФ-а
Потврдио је да се наведена одлука мора усвојити „не зато што би нам требао новац“, него зато што се на „новац који лежи мора платити затезна камата“.

''Извјесније је да ће Представничко вијеће засједати наредне, него ове седмице'' - рекао је за Фену предсједавајући тог вијећа Парламента ФБиХ Един Мушић.

Најавио је да ће руководство дома 12. и 13. октобра одржати консултације с предсједницима клубова и дефинисати наредна засједања.

''У том погледу имали смо молбу од замјеника предсједавајућег вијећа Младена Бошковића да то мало пролонгирамо, што је потврдио Клуб ХДЗ-а БиХ, али не видим за сада ништа спорно осим тога да се ситуација мало слегне и да кренемо радити'' - додао је Мушић.

Федерална влада предложила је Парламенту ФБиХ доношење одлуке о прихватању задужења Федерације по Проширеном аранжману с ММФ-ом у износу до 295.361.333,00 СДР (720.224.000,00 КМ), што износи двије трећине од укупно одобрених средстава за Босну и Херцеговину у износу од 443.042.000,00 СДР ( 1.080.336.000,00 КМ).

Средства кредита требају се користити за помоћ у провођењу економских политика које имају три главна циља: интензивирање реформи с циљем унапређења пословног окружења да би се привукле инвестиције, отворило више радних мјеста у приватном сектору, те повећао потенцијал за раст економије.

Други циљ је наставак процеса фискалне консолидације да би се осигурало континуирано смањење јавног дуга у односу на БДП, уз истовремено смањење величине владе и унапређење квалитета владине потрошње.

Очување стабилности финанцијског сектора и оживљавање кредитне активности банака трећи је циљ провођења економских политика.

Лидер ХДЗ-а Драган Човић данас је новинарима у Сарајеву кратко рекао да очекује да премијер ФБиХ Фадил Новалић и зтамјеник премијера и министар финансија Јелка Миличевић "ураде ревизију свих ствари које коче процесе реформи како би парламент могао даље усвајати потребне законе".

Ревизија на коју циља Човић односи се на Приједлог Закон о играма на срећу, који је усвојен у Дому народа, али не и у Представничком вијећу због изричитог противљења ХДЗ-а.

(Агенције)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Ја

12.10.2016 05:54

Колико се залазе за игра на срећу тј. кладионице чудо право.Да се господин толико бори за БиХ гдје би нам био крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

12.10.2016 06:41

Највећа туга политичара и тајкуна је кад касне кредити за њихове "пројекте"...све припремили, само да кликну на ПРИНТ и да ударе печат на фактуре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цорак

12.10.2016 06:53

Ет бас ми зао...свеједно би паре отисле ко и сви кредити до сада...некоме за несто а народу ниста.

ОДГОВОРИТЕ