Blokiran kredit MMF-a

Predstavničko vijeće Parlamenta Federacije BiH treba što prije da zasjeda da bi se usvojila, u vidu prijedloga, odluka o prihvatanju zaduženja Federacije BiH po Proširenom aranžmanu (EEF) s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) - izjavio je danas Feni federalni premijer Fadil Novalić.

Bosna i Hercegovina 11.10.2016 | 22:53
Blokiran kredit MMF-a
Potvrdio je da se navedena odluka mora usvojiti „ne zato što bi nam trebao novac“, nego zato što se na „novac koji leži mora platiti zatezna kamata“.

''Izvjesnije je da će Predstavničko vijeće zasjedati naredne, nego ove sedmice'' - rekao je za Fenu predsjedavajući tog vijeća Parlamenta FBiH Edin Mušić.

Najavio je da će rukovodstvo doma 12. i 13. oktobra održati konsultacije s predsjednicima klubova i definisati naredna zasjedanja.

''U tom pogledu imali smo molbu od zamjenika predsjedavajućeg vijeća Mladena Boškovića da to malo prolongiramo, što je potvrdio Klub HDZ-a BiH, ali ne vidim za sada ništa sporno osim toga da se situacija malo slegne i da krenemo raditi'' - dodao je Mušić.

Federalna vlada predložila je Parlamentu FBiH donošenje odluke o prihvatanju zaduženja Federacije po Proširenom aranžmanu s MMF-om u iznosu do 295.361.333,00 SDR (720.224.000,00 KM), što iznosi dvije trećine od ukupno odobrenih sredstava za Bosnu i Hercegovinu u iznosu od 443.042.000,00 SDR ( 1.080.336.000,00 KM).

Sredstva kredita trebaju se koristiti za pomoć u provođenju ekonomskih politika koje imaju tri glavna cilja: intenziviranje reformi s ciljem unapređenja poslovnog okruženja da bi se privukle investicije, otvorilo više radnih mjesta u privatnom sektoru, te povećao potencijal za rast ekonomije.

Drugi cilj je nastavak procesa fiskalne konsolidacije da bi se osiguralo kontinuirano smanjenje javnog duga u odnosu na BDP, uz istovremeno smanjenje veličine vlade i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje.

Očuvanje stabilnosti financijskog sektora i oživljavanje kreditne aktivnosti banaka treći je cilj provođenja ekonomskih politika.

Lider HDZ-a Dragan Čović danas je novinarima u Sarajevu kratko rekao da očekuje da premijer FBiH Fadil Novalić i ztamjenik premijera i ministar finansija Jelka Miličević "urade reviziju svih stvari koje koče procese reformi kako bi parlament mogao dalje usvajati potrebne zakone".

Revizija na koju cilja Čović odnosi se na Prijedlog Zakon o igrama na sreću, koji je usvojen u Domu naroda, ali ne i u Predstavničkom vijeću zbog izričitog protivljenja HDZ-a.

(Agencije)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Ja

12.10.2016 05:54

Koliko se zalaze za igra na sreću tj. kladionice čudo pravo.Da se gospodin toliko bori za BiH gdje bi nam bio kraj.

ODGOVORITE
Name

Dragan

12.10.2016 06:41

Najveća tuga političara i tajkuna je kad kasne krediti za njihove "projekte"...sve pripremili, samo da kliknu na PRINT i da udare pečat na fakture.

ODGOVORITE
Name

Corak

12.10.2016 06:53

Et bas mi zao...svejedno bi pare otisle ko i svi krediti do sada...nekome za nesto a narodu nista.

ODGOVORITE