Бањалучки универзитет као политички полигон?

Републичка просвјетна инспекција наложила је поновни избор ректора Универзитета у Бањалуци, а по жалби Витомира Поповића, декана Правног факултета. Из ректората саопштавају да ће се жалити, а у опозицији наводе да су у питању политичке игре између ДНС-а и СНСД-а.

Република Српска 11.10.2016 | 21:38
Бањалучки универзитет као политички полигон?
Републичка просвјетна инспекција, у којој нису жељели да дају изјаве, тврди да није поништила, него наложила поновни избор ректора бањалучког Универзитета, поступајући по жалби Витомира Поповића, декана Правног факултета, који је сматрао да поступак избора садашњег ректора Милана Матаруге није извршен у складу са Статутом универзитета у Бањалуци. И садашњи ректор ће се жалити.

Добро упућени тврде да су у питању политичке игре између ДНС-а и СНСД-а. Први се свете другима, конкретно Матаруги, зато што је почетком септембра стао на страну појединих представника студената бањалучког Универзитета и измјене Закона о високом образовању оцијенио лошим, а то и образложио у свом саопштењу.

Сада је јасно због чега је читав процес избора ректора био врло мистериозан и понављан неколико пута, кажу поједини чланови скупштинског Одбора за образовање.

Матаруга, који је кадар СНСД-а, за ректора бањалучког Универзитета је изабран из трећег пута, 3. маја ове године. На том мјесту је наслиједио ДНС-овца Станка Станића.

(БН телевизија)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

бањалука

11.10.2016 19:54

Шта на ово каже тужилаштво? "Витомир Поповић, један од кандидата за ректора, оцијенио је да је у данашњем неизбору пресудну улогу одиграла политика. Он је навео да је прије данашње сједнице било политичких притисака, уцјена, пријетњи и нуђења новца али није желио да прецизира ни о којим члановима Сената ни о којем кандидату је ријеч".

ОДГОВОРИТЕ
Name

ћутолози

12.10.2016 00:01

Кад је шта рекло?

Name

Пеле

11.10.2016 20:12

Поповић је одавно у праву,али као неутрални кадар,нема гласачку машинерију иза себе и само због тога није изабран за ректора,иако је био НАЈБОЉИ кандидат за тако одговорну функцију. Живио ВИТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина??

11.10.2016 22:15

Па људи зар не видите? Вито није одрадио како је требало са Изворним СДС-ом па га је Миле гурнуо "под лед". А БањООлучки универзитет као и И.Сарајевски треба реформисати и процијенити које факултете угасити а које оставити. Не могу паралелно радити 2 шумарства 2 медицине 2 права....

Name

Студент

11.10.2016 20:20

Једино исправно би било да се тај универзитет угаси! Толико је политике у њему да је то постало одвратно. Академска заједница је пала на најниже гране са Станићем, а овај несретник од Матаруге ће да закуца последњи ексер у сандук државног универзитета!

ОДГОВОРИТЕ
Name

нестрпљиви сандук

12.10.2016 00:01

Опело дуго траје.

Name

Ре Студент

12.10.2016 04:40

Интересантно је да су и студенти својевољно и радо укљуцени у ове политицке игре и трговине гласовима. Заборавља се да су и студенти цланови сената и да су дали подрску Матаруги и Кондицу који су политицки кандидати. Проф. Поповиц је добио мање гласова него сто има студената у сенату. Толико о политицкој неутралности и невиности студената.

Name

Медицина

11.10.2016 22:19

Ма само се ви свадјајте, мени нико ниста не мозе. Најјаци сам. Радим ста хоцу а вриједан сам да градим. Декан Шкрба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цитам

12.10.2016 07:19

Цитам у резимским медијима да нападају одлуку инспектора који је из Добоја. Па зар је он то мање вриједан сто је из Добоја. Као подрузница инспектората Добој. Један је инспекторат! Нисмо ми сви Лактасенке! Срецом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лазна диплома Додикове савјетнице

12.10.2016 17:30

Проф Александар Стојановиц с Универзитета И Сарајево открио да савјетница Предс РС има лазну диплому

ОДГОВОРИТЕ