Banjalučki univerzitet kao politički poligon?

Republička prosvjetna inspekcija naložila je ponovni izbor rektora Univerziteta u Banjaluci, a po žalbi Vitomira Popovića, dekana Pravnog fakulteta. Iz rektorata saopštavaju da će se žaliti, a u opoziciji navode da su u pitanju političke igre između DNS-a i SNSD-a.

Republika Srpska 11.10.2016 | 21:38
Banjalučki univerzitet kao politički poligon?
Republička prosvjetna inspekcija, u kojoj nisu željeli da daju izjave, tvrdi da nije poništila, nego naložila ponovni izbor rektora banjalučkog Univerziteta, postupajući po žalbi Vitomira Popovića, dekana Pravnog fakulteta, koji je smatrao da postupak izbora sadašnjeg rektora Milana Mataruge nije izvršen u skladu sa Statutom univerziteta u Banjaluci. I sadašnji rektor će se žaliti.

Dobro upućeni tvrde da su u pitanju političke igre između DNS-a i SNSD-a. Prvi se svete drugima, konkretno Matarugi, zato što je početkom septembra stao na stranu pojedinih predstavnika studenata banjalučkog Univerziteta i izmjene Zakona o visokom obrazovanju ocijenio lošim, a to i obrazložio u svom saopštenju.

Sada je jasno zbog čega je čitav proces izbora rektora bio vrlo misteriozan i ponavljan nekoliko puta, kažu pojedini članovi skupštinskog Odbora za obrazovanje.

Mataruga, koji je kadar SNSD-a, za rektora banjalučkog Univerziteta je izabran iz trećeg puta, 3. maja ove godine. Na tom mjestu je naslijedio DNS-ovca Stanka Stanića.

(BN televizija)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

бањалука

11.10.2016 19:54

Шта на ово каже тужилаштво? "Vitomir Popović, jedan od kandidata za rektora, ocijenio je da je u današnjem neizboru presudnu ulogu odigrala politika. On je naveo da je prije današnje sjednice bilo političkih pritisaka, ucjena, prijetnji i nuđenja novca ali nije želio da precizira ni o kojim članovima Senata ni o kojem kandidatu je riječ".

ODGOVORITE
Name

ćutolozi

12.10.2016 00:01

Kad je šta reklo?

Name

Pele

11.10.2016 20:12

Popović je odavno u pravu,ali kao neutralni kadar,nema glasačku mašineriju iza sebe i samo zbog toga nije izabran za rektora,iako je bio NAJBOLJI kandidat za tako odgovornu funkciju. Živio VITO.

ODGOVORITE
Name

istina??

11.10.2016 22:15

Pa ljudi zar ne vidite? Vito nije odradio kako je trebalo sa Izvornim SDS-om pa ga je Mile gurnuo "pod led". A BanjOOlučki univerzitet kao i I.Sarajevski treba reformisati i procijeniti koje fakultete ugasiti a koje ostaviti. Ne mogu paralelno raditi 2 šumarstva 2 medicine 2 prava....

Name

Student

11.10.2016 20:20

Jedino ispravno bi bilo da se taj univerzitet ugasi! Toliko je politike u njemu da je to postalo odvratno. Akademska zajednica je pala na najniže grane sa Stanićem, a ovaj nesretnik od Mataruge će da zakuca poslednji ekser u sanduk državnog univerziteta!

ODGOVORITE
Name

nestrpljivi sanduk

12.10.2016 00:01

Opelo dugo traje.

Name

Re Student

12.10.2016 04:40

Interesantno je da su i studenti svojevoljno i rado ukljuceni u ove politicke igre i trgovine glasovima. Zaboravlja se da su i studenti clanovi senata i da su dali podrsku Matarugi i Kondicu koji su politicki kandidati. Prof. Popovic je dobio manje glasova nego sto ima studenata u senatu. Toliko o politickoj neutralnosti i nevinosti studenata.

Name

Medicina

11.10.2016 22:19

Ma samo se vi svadjajte, meni niko nista ne moze. Najjaci sam. Radim sta hocu a vrijedan sam da gradim. Dekan Škrba

ODGOVORITE
Name

Citam

12.10.2016 07:19

Citam u rezimskim medijima da napadaju odluku inspektora koji je iz Doboja. Pa zar je on to manje vrijedan sto je iz Doboja. Kao podruznica inspektorata Doboj. Jedan je inspektorat! Nismo mi svi Laktasenke! Srecom!

ODGOVORITE
Name

Lazna diploma Dodikove savjetnice

12.10.2016 17:30

Prof Aleksandar Stojanovic s Univerziteta I Sarajevo otkrio da savjetnica Preds RS ima laznu diplomu

ODGOVORITE