Дарко “Мотокрос” Лазовић: Први у Италији, шести у Европи!

Србин је откриће досадашњег дела сезоне у Ђенови!

Фудбал 13.10.2016 | 15:30
Дарко “Мотокрос” Лазовић: Први у Италији, шести у Европи!
Пет утакмица, ниједан гол и једна асистенција. На први поглед мршаво… То је учинак ДаркаЛазовића у Серији А ове сезоне. Међутим, сувопарна статистика некада не открива колико играч значи екипи на терену. А Дарко Лазовић је према локалним медијима у Лигурији откриће досадашњег дела сезоне у Ђенови. Играч који је све одушевио добрим играма и утицајем на екипу.

Лазовић је тако данас главна спортска прича најпопуларнијег локалног денвника Секоло XИX који се бави дешавањима у Ђенови и Сампдорији.

После прве сезоне у којој није био нешто посебно запажен и добијао је шансу на кашичицу,Лазовић изгледа као потпуно нови играч. Што се приписује периоду аклиматизације на нову средину и лигу у претходној сезони, али и доласку Ивана Јурића на место тренера Ђенове претходног лета. Хрват је лансирао Лазовића.

Лазовића данас представљају као мотор Ђеновине игре. Тачније, скутер који долази из позадине, заобилази све рупе на путу и центрашутевима гађа саиграче. Његова игра је описана у једној речи: мотокрос. Што је комбинација његових моторичких способности и речи “крос” која у енглеском означава центаршут.

Статистичари су измерили да су Лазовићеви спринтови у Болоњи досизали брзину од 33,35 километара што је висок стандард. Када се на ту брзину надовежу центрашутеви, добијамо једну од кључних полуга Ђеновине игре. Лазовићеви центаршутеви ове сезоне стварају много проблема ривалима. Један од њих је крунисан голом, али у утакмицма против Наполија, Сасуола или Болоње, после његових центаршутева су напади Ђенове промашивали зицере, погађали оквир гола…

С просеком од 2,8 центаршутева по мечу, Лазовић је тренутно на првом месту у Серији А. Иза њега су играчи попут Евера Банеге, Данија Алвеса и Франческа Тотија. Рачунајући пет најјачих европских лига, Лазовић је на шестом месту по броју употребљивих центрашутева. Први је Вилијан из Челсија са 3,7 успешних центаршутева по мечу. Други је Емре Чолак из Депортива, па следе Димитри Паје (Вест Хем), Џејсон Панчон (Кристал Палас), Лима (Нант) и Лазовић.

Ни та статистика не мора да значи много. Битније је оно што Лазовић успева да креира на терену и што не може да стане у бројке попут слалома кроз одбрану Болоње када је сервирао зицер Лаксалу, али је Уругвајац био непрецизан. Бивши капитен Црвене звезде преузима све више одговорности и чини Ђенову све више зависном од његових индивидуалних акција.

Италијански медији оцењују да је Србин препорођен. А велике заслуге за то припадају тренеру Ивану Јурићу који је Ђенову преузео прошлог лета. Није кукао за појачањима већ је обећао афирмацију неких актуелних првотимаца, а Лазовића истакао приоритет. Прекомандовао га је на позицију десног спољњег у формацији 3-4-3 или 3-5-2.

“Срећни смо због Лазовићевог напретка, али он може још много боље. Одлука да му променимо позицију и повучемо га позади нас је плашила због бојазни за његов учинак у дефанзиви. Али он нам је врло брзо демонстрирао да има квалитет и храборст за то што игра. Чак је унапредио и своје офанзивне квалитете”, рекао је Јурић за локалне медије.

Лазовић је од почетка сезоне одиргао сваки првенствени меч за Грифоне и постаје све битнији играч за Јурићев тим. Хрватски стручњак засад ради сјајан посао. Ђенова је седма на табели са утакмицом мање и у случају да победи тај меч, преузела би другу позицију.Јурић је прошлог лета дошао у Ђенову после добро обављеног посла у Кротонеу и неочекиваног пласмана са Калабрезима у Серију А.

Познат је као методичан стручњак и велики детаљиста. На полувремену има обичај да играчима прво прикаже играчима видео анализу битних ситуација из првих 45 минута, покаже им где су грешили и где може боље, а тек после тога следи стандардан тренерски говор пред изалазак на терен. Летос је обећао да ће Лазовић бити неочекивано појачање за Ђенову и то обећање за сада изгледа релано. Чак су и председник Презиоси и директор Миланетодобили похвале што су таквог играча пре годину и кусур дана довели без обештећења, а цена му сада рапидно расте.

Фале још само голови и асистенције. Статистика је ту. А Јурић мало другачије гледа статистику од осталих и захваљујући њој извлачи оно најбоље из брзоногог Чачанина. Лазовић је тренутно 34. на листи најбоље оцењених играча Серије А (7,26), а трећи најбоље оцењени играч Ђенове која игра изнад свих очекивања иако су јој неки уочи старта сезоне предвиђали и борбу за опстанак. 

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар