Darko “Motokros” Lazović: Prvi u Italiji, šesti u Evropi!

Srbin je otkriće dosadašnjeg dela sezone u Đenovi!

Fudbal 13.10.2016 | 15:30
Darko “Motokros” Lazović: Prvi u Italiji, šesti u Evropi!
Pet utakmica, nijedan gol i jedna asistencija. Na prvi pogled mršavo… To je učinak DarkaLazovića u Seriji A ove sezone. Međutim, suvoparna statistika nekada ne otkriva koliko igrač znači ekipi na terenu. A Darko Lazović je prema lokalnim medijima u Liguriji otkriće dosadašnjeg dela sezone u Đenovi. Igrač koji je sve oduševio dobrim igrama i uticajem na ekipu.

Lazović je tako danas glavna sportska priča najpopularnijeg lokalnog denvnika Sekolo XIX koji se bavi dešavanjima u Đenovi i Sampdoriji.

Posle prve sezone u kojoj nije bio nešto posebno zapažen i dobijao je šansu na kašičicu,Lazović izgleda kao potpuno novi igrač. Što se pripisuje periodu aklimatizacije na novu sredinu i ligu u prethodnoj sezoni, ali i dolasku Ivana Jurića na mesto trenera Đenove prethodnog leta. Hrvat je lansirao Lazovića.

Lazovića danas predstavljaju kao motor Đenovine igre. Tačnije, skuter koji dolazi iz pozadine, zaobilazi sve rupe na putu i centrašutevima gađa saigrače. Njegova igra je opisana u jednoj reči: motokros. Što je kombinacija njegovih motoričkih sposobnosti i reči “kros” koja u engleskom označava centaršut.

Statističari su izmerili da su Lazovićevi sprintovi u Bolonji dosizali brzinu od 33,35 kilometara što je visok standard. Kada se na tu brzinu nadovežu centrašutevi, dobijamo jednu od ključnih poluga Đenovine igre. Lazovićevi centaršutevi ove sezone stvaraju mnogo problema rivalima. Jedan od njih je krunisan golom, ali u utakmicma protiv Napolija, Sasuola ili Bolonje, posle njegovih centaršuteva su napadi Đenove promašivali zicere, pogađali okvir gola…

S prosekom od 2,8 centaršuteva po meču, Lazović je trenutno na prvom mestu u Seriji A. Iza njega su igrači poput Evera Banege, Danija Alvesa i Frančeska Totija. Računajući pet najjačih evropskih liga, Lazović je na šestom mestu po broju upotrebljivih centrašuteva. Prvi je Vilijan iz Čelsija sa 3,7 uspešnih centaršuteva po meču. Drugi je Emre Čolak iz Deportiva, pa slede Dimitri Paje (Vest Hem), Džejson Pančon (Kristal Palas), Lima (Nant) i Lazović.

Ni ta statistika ne mora da znači mnogo. Bitnije je ono što Lazović uspeva da kreira na terenu i što ne može da stane u brojke poput slaloma kroz odbranu Bolonje kada je servirao zicer Laksalu, ali je Urugvajac bio neprecizan. Bivši kapiten Crvene zvezde preuzima sve više odgovornosti i čini Đenovu sve više zavisnom od njegovih individualnih akcija.

Italijanski mediji ocenjuju da je Srbin preporođen. A velike zasluge za to pripadaju treneru Ivanu Juriću koji je Đenovu preuzeo prošlog leta. Nije kukao za pojačanjima već je obećao afirmaciju nekih aktuelnih prvotimaca, a Lazovića istakao prioritet. Prekomandovao ga je na poziciju desnog spoljnjeg u formaciji 3-4-3 ili 3-5-2.

“Srećni smo zbog Lazovićevog napretka, ali on može još mnogo bolje. Odluka da mu promenimo poziciju i povučemo ga pozadi nas je plašila zbog bojazni za njegov učinak u defanzivi. Ali on nam je vrlo brzo demonstrirao da ima kvalitet i hraborst za to što igra. Čak je unapredio i svoje ofanzivne kvalitete”, rekao je Jurić za lokalne medije.

Lazović je od početka sezone odirgao svaki prvenstveni meč za Grifone i postaje sve bitniji igrač za Jurićev tim. Hrvatski stručnjak zasad radi sjajan posao. Đenova je sedma na tabeli sa utakmicom manje i u slučaju da pobedi taj meč, preuzela bi drugu poziciju.Jurić je prošlog leta došao u Đenovu posle dobro obavljenog posla u Krotoneu i neočekivanog plasmana sa Kalabrezima u Seriju A.

Poznat je kao metodičan stručnjak i veliki detaljista. Na poluvremenu ima običaj da igračima prvo prikaže igračima video analizu bitnih situacija iz prvih 45 minuta, pokaže im gde su grešili i gde može bolje, a tek posle toga sledi standardan trenerski govor pred izalazak na teren. Letos je obećao da će Lazović biti neočekivano pojačanje za Đenovu i to obećanje za sada izgleda relano. Čak su i predsednik Preziosi i direktor Milanetodobili pohvale što su takvog igrača pre godinu i kusur dana doveli bez obeštećenja, a cena mu sada rapidno raste.

Fale još samo golovi i asistencije. Statistika je tu. A Jurić malo drugačije gleda statistiku od ostalih i zahvaljujući njoj izvlači ono najbolje iz brzonogog Čačanina. Lazović je trenutno 34. na listi najbolje ocenjenih igrača Serije A (7,26), a treći najbolje ocenjeni igrač Đenove koja igra iznad svih očekivanja iako su joj neki uoči starta sezone predviđali i borbu za opstanak. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar