У Електропривреди без Колективних уговора

Радници Електропривреде и послодавци већ дуго времена преговарају око Колективног уговора, а у јуну ове године практично је било све договорено на обострано задовољство.

Република Српска 11.10.2016 | 22:52
У Електропривреди без Колективних уговора
Међутим, до потписавања уговора није дошло због чега радници страхују да су у неку руку преверани, односно да након избора неће бити испоштовани сви њихови захтјеви.

“Очигледно да је ово била једна намјештаљка за све раднике запослене у Електроприведи. Ми смо одавно још крајем јуна усагласиле радне групе синдиката и послодавца текст колективног уговара у свим сегментима, чекало се вјероватно да прођу избори. Они вјероватно мисле да ћемо ми дозволити угрожавање радничких права. То сигурно нећемо дозволити”, рекао је за БН телевизију Жељко Тепавчевић, предсједник Синдиката РиТЕ Гацко.

Предстваници синдиката очекују да ће послије састанку у четвртак много више знати, а уколико дође до промјене спремни су да и радикалним мјерама бране своја права.

“На било какав покушај угрожавања радничких права, сигурно је да радници Електропривреде неће ћутати, него ми смо ту да раднике поведемо да им се ниједно право не ускрати. У сваком смислу, зависи од њихових рекација, јер ако мисле успјешно пословање Електропривреде онда морају бити и радници Електропривреде задовољни, али они радници који стварају и дистрибуирају киловета, односно готов производ који је унаприје продат”, додаје Тепавчевић.

Како незванично сазнајемо, посладавцима по новом уговору највећи проблем предстваља изједначавања коефицијента радницима, који су се до сада поприлично разликовали, односно одступања у платама била су и до 200 марака на истим позицијама у различитим предузећима.

Радници не пристају на било каква смањења личних доходака, а због губитка од око 160 милиона марака и нагомиланих радних мјеста у администрацији, за руководства нису прихватљива већа издвајања за плате.

(БН телевизија)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бухтла Сенада

11.10.2016 17:00

Господин је необразован. Он прица да посао носе кв и вкв радници који купују квалификацију у Сироком Бријегу. Свако своју плату треба да заради само треба увести ред. На ова мјеста у синдикату треба бирати образоване људе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

меха

11.10.2016 18:28

Бит це добро ако нам остану ТАНГЕ,о гацама цемо да сањамо.

Name

грађанин

11.10.2016 17:01

Шта производи електро-енергетски сектор, струју, киша пада у херцеговини, ето струје. Изузим РИТ-е Гацко, радници који раде у руднику. Е баш се имате зашта и борити, можда што кише више да падне...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Струја

11.10.2016 19:19

Електро-енергетски сектор производи електричну енергију а не струју.