U Elektroprivredi bez Kolektivnih ugovora

Radnici Elektroprivrede i poslodavci već dugo vremena pregovaraju oko Kolektivnog ugovora, a u junu ove godine praktično je bilo sve dogovoreno na obostrano zadovoljstvo.

Republika Srpska 11.10.2016 | 22:52
U Elektroprivredi bez Kolektivnih ugovora
Međutim, do potpisavanja ugovora nije došlo zbog čega radnici strahuju da su u neku ruku preverani, odnosno da nakon izbora neće biti ispoštovani svi njihovi zahtjevi.

“Očigledno da je ovo bila jedna namještaljka za sve radnike zaposlene u Elektroprivedi. Mi smo odavno još krajem juna usaglasile radne grupe sindikata i poslodavca tekst kolektivnog ugovara u svim segmentima, čekalo se vjerovatno da prođu izbori. Oni vjerovatno misle da ćemo mi dozvoliti ugrožavanje radničkih prava. To sigurno nećemo dozvoliti”, rekao je za BN televiziju Željko Tepavčević, predsjednik Sindikata RiTE Gacko.

Predstvanici sindikata očekuju da će poslije sastanku u četvrtak mnogo više znati, a ukoliko dođe do promjene spremni su da i radikalnim mjerama brane svoja prava.

“Na bilo kakav pokušaj ugrožavanja radničkih prava, sigurno je da radnici Elektroprivrede neće ćutati, nego mi smo tu da radnike povedemo da im se nijedno pravo ne uskrati. U svakom smislu, zavisi od njihovih rekacija, jer ako misle uspješno poslovanje Elektroprivrede onda moraju biti i radnici Elektroprivrede zadovoljni, ali oni radnici koji stvaraju i distribuiraju kiloveta, odnosno gotov proizvod koji je unaprije prodat”, dodaje Tepavčević.

Kako nezvanično saznajemo, posladavcima po novom ugovoru najveći problem predstvalja izjednačavanja koeficijenta radnicima, koji su se do sada poprilično razlikovali, odnosno odstupanja u platama bila su i do 200 maraka na istim pozicijama u različitim preduzećima.

Radnici ne pristaju na bilo kakva smanjenja ličnih dohodaka, a zbog gubitka od oko 160 miliona maraka i nagomilanih radnih mjesta u administraciji, za rukovodstva nisu prihvatljiva veća izdvajanja za plate.

(BN televizija)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Buhtla Senada

11.10.2016 17:00

Gospodin je neobrazovan. On prica da posao nose kv i vkv radnici koji kupuju kvalifikaciju u Sirokom Brijegu. Svako svoju platu treba da zaradi samo treba uvesti red. Na ova mjesta u sindikatu treba birati obrazovane ljude.

ODGOVORITE
Name

meha

11.10.2016 18:28

Bit ce dobro ako nam ostanu TANGE,o gacama cemo da sanjamo.

Name

građanin

11.10.2016 17:01

Šta proizvodi elektro-energetski sektor, struju, kiša pada u hercegovini, eto struje. Izuzim RIT-e Gacko, radnici koji rade u rudniku. E baš se imate zašta i boriti, možda što kiše više da padne...

ODGOVORITE
Name

Struja

11.10.2016 19:19

Elektro-energetski sektor proizvodi električnu energiju a ne struju.