ЕЛ: Шта чека Звезду? Мицић ''шпијунирао'' Дарушафаку...

Дарушафака из прве руке: Ненормалан шут за три, сјајан скок у нападу, али периоди ноншаланције су Звездина шанса... Васа Мицић минулог викенда убацио 21 поен за Тофаш првом ривалу црвено-белих у Евролиги. Упозорава на Блата, Вонамејкера, Моермана и Клајбурна, а присећа се и дана проведених на Малом Калемегдану.

Кошарка 12.10.2016 | 22:15
ЕЛ: Шта чека Звезду? Мицић ''шпијунирао'' Дарушафаку...
Са 22 године и шест професионалних сезона у кошарци Василије Мицић је прошао пут од момка коме се предвиђала велика будућност док је играо за Мегу, преко епизоде у Бајерну до полусезоне у Црвеној звезди, са којом је играо четвртфинале Евролиге. Био је испомоћ Стефану Јовићу, имао и добре и мање блиставе партије, да би на крају отишао из тима.

Пут га је овога лета навео у Турску где је обукао дрес Тофаш Бурсе. У првом званичном мечу у тамошњем шампионату имао је прави изазов и на њега је одговорио више него добро. На гостовању Дарушафаки постигао је чак 21 поен. Тиме је опет скренуо пажњу јавности на себе.

Посебно услед чињенице да ће његов доскорашњи тим играти против екипе Дејвида Блата у првом колу Евролиге. Позвали смо Мицића да нам предочи своје виђење Дарушафаке, предности и мане тог тима, а успут смо се дотакли и тема као што су АБА лига, победа над Партизаном у финалу КЛС лиге и жеље за останком у Звезди.

"На минут и по пре краја смо имали шансу да им приђемо на два поена, промашили смо тројку, била је тесна утакмица. Имали су и малу помоћ судија као што имају и остале велике екипе. Дао сам 21 поен, мало сам и сâм себе изненадио, морам признати. Дарушафака је много добра екипа. Имали су 11-0 у припремном периоду, шутирала ненормално за три поена. Екипно можда чак и на око 50 одсто, то није превише реално", рекао је Мицић за наш портал бацивши акценат на главну нападачку опцију турског клуба који је ове сезоне добио специјалну позивницу за учешће у Евролиги.

Потом је подробније прокоментарисао играче првог наредног Звездиног ривала. У очи упада име човека који је пре 2014. године освојио Евролигу, а потом и водио тако велики тим као што је Кливленд са Леброном Џејмсом у тиму.

"Највећи квалитет је тренер Дејвид Блат. Никако не би требало заборавити Бредлија Вонамејкера. Тај момак има велики квалитет, знам га из немачке лиге, док је играо за Бросе Баскет. Навикао је да осваја титуле, веома је квалитетан, један је од најбољих плејмејкера Европе. Опасни су играчи Дарушафаке са дистанце, ту је и Моерман, као и Клајбурн који је сјајан у скоку у нападу. То је исто веома моћно оружје целе екипе и нешто што мора да се брани".

Још детаља о игри Дарушафаке…

"Одлична транзиција, физичка снага... Имају 15 играча у оптицају. Ко год уђе - ритам не пада. Имају носиоце игре, наравно, али су и сви остали добри. Знају некада да имају периоде када су ноншалантни, тада би Звезда могла да притисне, тада може да се игра са њима. Звезда има шансе, али мора да одигра много добро дефанзивно", оцена је Мицића.

Како му се чини нови тим Звезде? Више нема Мајка Цирбеса, Квинсија Милера и ТаренсаКинзија, али су ту Бјелица, Кузмић, вратио се Џенкинс. Ту је и Добрић. Мицић полаже много наде у систем тренера Дејана Радоњића и каже да ће пратити и навијати за црвено-беле.

"Ту су нови играчи попут Кузмића који је био мало потцењен, али је баш одличан на старту. Екипа је на окупу дужи период, тачно се зна ко шта ради, шта је чији посао. Влада хармонија, а зна се и хијерархија. Пратим игре Звезде и пратићу Евролиги. Имаће 30 утакмица у најјачем такмичењу, млади играчи ће добити доста искуства. Може то да буде много значајно за убудуће. Дејан Радоњић има три Евролиге иза себе, што није мало. А имао је доста успеха".

Чека се још појачање на позицији плејмејкера када су црвено-бели у питању. Засад посао обавља Стефан Јовић, а добио је и појачање у виду Петра Ракићевића, мада он неће моћи одмах да допринесе играма тима. Биће му потребно време да се уклопи.

“Јовић се ту за све пита. Има велико поверење тренера, саиграча и свих у клубу. Користи сваку шансу, од њега се то и очекује. Чујемо се стално, разговарамо. Надам се да ће одиграти ову сезону на свом нивоу и наћи ангажман у неком од најјачих тимова у Европи. Ракићевић? Играо сам против њега док је био у Металцу. Велики је таленат, има потенцијала", каже Васа Мицић.

Да ли сте желели да останете у Звезди после великог успеха прошле сезоне?

"Свестан сам да сам могао да играм Евролигу да сам остао. Желео сам да останем, али... Провео сам пола године са клубом за који навијам, био ми је сан да играм за њега. Осећам да сам имао утицај на прошлогодишње резултате и поносан сам на то. Имао сам велику жељу да осетим навијаче, ту тензију... Мада и није било превисе тензије, јер је све ишло добро. Током полусезоне прошао сам више него у претходне две или три године каријере”.

Шта вам је остало у посебном сећању?

“Титула КЛС лиге, радост. Имао сам прилику да победим Партизан, што пре тога нисам урадио”.

Како вам делује Партизан ове сезоне и шта могу вечити у АБА лиги?

“Партизан има нови, незгодан тим. Мада, Звезда је засад баш сигурна и доминантна. Чини ми се да је АБА слабија од четвртог места, па на доле него раније. То не умањује сјајне игре Звезде. Било би добро да опет дођу до АБА титуле и догодине опет  заиграју у Евролиги. Било би то одлично за младе играче, Навијаћу за Звезду”.

Какве су вам амбиције у новој сезони, у дресу Тофаша?

“Све је ново, клуб, држава, очекивања... Организација је на високом нивоу, као и игра. Нисам очекивао да је клуб овако добро организован. Срећан сам овде, имам све што ми треба. У припремном периоду сам одиграо добро и задобио поверење тренера. Лига је јака. Ево, Фенербахче је изгубио од Ушака кога смо добили на припремама. Свака утакмица ће бити незгодна”.

Жеља је плеј-оф турске лиге.

“Волео бих када бих са Тофашом изборио плеј-оф лиге. Желим да играм. Добро да играм. Имаћу много јаких утакмица. Играо сам против Дарушафаке, сада нам долази Галатасарај, то су евролигашки изазови. Имам годину дана уговора, видећемо", закључио је Мицић додавши да му се Бурса као град допада и да се брзо навикао на стил живота.

Мицић је прошле сезоне освојио АБА  и КЛС лигу са Црвеном звездом, а 2014. године изабран је за МВП Купа Радивоја Кораћа. Са репрезентацијом Србије до 18. године освојио је сребрну медаљу на Европском првенству 2011. у Пољској, а три године касније освојио је друго место на Светском првенству са репрезентацијом до 19 година.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар