EL: Šta čeka Zvezdu? Micić ''špijunirao'' Darušafaku...

Darušafaka iz prve ruke: Nenormalan šut za tri, sjajan skok u napadu, ali periodi nonšalancije su Zvezdina šansa... Vasa Micić minulog vikenda ubacio 21 poen za Tofaš prvom rivalu crveno-belih u Evroligi. Upozorava na Blata, Vonamejkera, Moermana i Klajburna, a priseća se i dana provedenih na Malom Kalemegdanu.

Košarka 12.10.2016 | 22:15
EL: Šta čeka Zvezdu? Micić ''špijunirao'' Darušafaku...
Sa 22 godine i šest profesionalnih sezona u košarci Vasilije Micić je prošao put od momka kome se predviđala velika budućnost dok je igrao za Megu, preko epizode u Bajernu do polusezone u Crvenoj zvezdi, sa kojom je igrao četvrtfinale Evrolige. Bio je ispomoć Stefanu Joviću, imao i dobre i manje blistave partije, da bi na kraju otišao iz tima.

Put ga je ovoga leta naveo u Tursku gde je obukao dres Tofaš Burse. U prvom zvaničnom meču u tamošnjem šampionatu imao je pravi izazov i na njega je odgovorio više nego dobro. Na gostovanju Darušafaki postigao je čak 21 poen. Time je opet skrenuo pažnju javnosti na sebe.

Posebno usled činjenice da će njegov doskorašnji tim igrati protiv ekipe Dejvida Blata u prvom kolu Evrolige. Pozvali smo Micića da nam predoči svoje viđenje Darušafake, prednosti i mane tog tima, a usput smo se dotakli i tema kao što su ABA liga, pobeda nad Partizanom u finalu KLS lige i želje za ostankom u Zvezdi.

"Na minut i po pre kraja smo imali šansu da im priđemo na dva poena, promašili smo trojku, bila je tesna utakmica. Imali su i malu pomoć sudija kao što imaju i ostale velike ekipe. Dao sam 21 poen, malo sam i sâm sebe iznenadio, moram priznati. Darušafaka je mnogo dobra ekipa. Imali su 11-0 u pripremnom periodu, šutirala nenormalno za tri poena. Ekipno možda čak i na oko 50 odsto, to nije previše realno", rekao je Micić za naš portal bacivši akcenat na glavnu napadačku opciju turskog kluba koji je ove sezone dobio specijalnu pozivnicu za učešće u Evroligi.

Potom je podrobnije prokomentarisao igrače prvog narednog Zvezdinog rivala. U oči upada ime čoveka koji je pre 2014. godine osvojio Evroligu, a potom i vodio tako veliki tim kao što je Klivlend sa Lebronom Džejmsom u timu.

"Najveći kvalitet je trener Dejvid Blat. Nikako ne bi trebalo zaboraviti Bredlija Vonamejkera. Taj momak ima veliki kvalitet, znam ga iz nemačke lige, dok je igrao za Brose Basket. Navikao je da osvaja titule, veoma je kvalitetan, jedan je od najboljih plejmejkera Evrope. Opasni su igrači Darušafake sa distance, tu je i Moerman, kao i Klajburn koji je sjajan u skoku u napadu. To je isto veoma moćno oružje cele ekipe i nešto što mora da se brani".

Još detalja o igri Darušafake…

"Odlična tranzicija, fizička snaga... Imaju 15 igrača u opticaju. Ko god uđe - ritam ne pada. Imaju nosioce igre, naravno, ali su i svi ostali dobri. Znaju nekada da imaju periode kada su nonšalantni, tada bi Zvezda mogla da pritisne, tada može da se igra sa njima. Zvezda ima šanse, ali mora da odigra mnogo dobro defanzivno", ocena je Micića.

Kako mu se čini novi tim Zvezde? Više nema Majka Cirbesa, Kvinsija Milera i TarensaKinzija, ali su tu Bjelica, Kuzmić, vratio se Dženkins. Tu je i Dobrić. Micić polaže mnogo nade u sistem trenera Dejana Radonjića i kaže da će pratiti i navijati za crveno-bele.

"Tu su novi igrači poput Kuzmića koji je bio malo potcenjen, ali je baš odličan na startu. Ekipa je na okupu duži period, tačno se zna ko šta radi, šta je čiji posao. Vlada harmonija, a zna se i hijerarhija. Pratim igre Zvezde i pratiću Evroligi. Imaće 30 utakmica u najjačem takmičenju, mladi igrači će dobiti dosta iskustva. Može to da bude mnogo značajno za ubuduće. Dejan Radonjić ima tri Evrolige iza sebe, što nije malo. A imao je dosta uspeha".

Čeka se još pojačanje na poziciji plejmejkera kada su crveno-beli u pitanju. Zasad posao obavlja Stefan Jović, a dobio je i pojačanje u vidu Petra Rakićevića, mada on neće moći odmah da doprinese igrama tima. Biće mu potrebno vreme da se uklopi.

“Jović se tu za sve pita. Ima veliko poverenje trenera, saigrača i svih u klubu. Koristi svaku šansu, od njega se to i očekuje. Čujemo se stalno, razgovaramo. Nadam se da će odigrati ovu sezonu na svom nivou i naći angažman u nekom od najjačih timova u Evropi. Rakićević? Igrao sam protiv njega dok je bio u Metalcu. Veliki je talenat, ima potencijala", kaže Vasa Micić.

Da li ste želeli da ostanete u Zvezdi posle velikog uspeha prošle sezone?

"Svestan sam da sam mogao da igram Evroligu da sam ostao. Želeo sam da ostanem, ali... Proveo sam pola godine sa klubom za koji navijam, bio mi je san da igram za njega. Osećam da sam imao uticaj na prošlogodišnje rezultate i ponosan sam na to. Imao sam veliku želju da osetim navijače, tu tenziju... Mada i nije bilo previse tenzije, jer je sve išlo dobro. Tokom polusezone prošao sam više nego u prethodne dve ili tri godine karijere”.

Šta vam je ostalo u posebnom sećanju?

“Titula KLS lige, radost. Imao sam priliku da pobedim Partizan, što pre toga nisam uradio”.

Kako vam deluje Partizan ove sezone i šta mogu večiti u ABA ligi?

“Partizan ima novi, nezgodan tim. Mada, Zvezda je zasad baš sigurna i dominantna. Čini mi se da je ABA slabija od četvrtog mesta, pa na dole nego ranije. To ne umanjuje sjajne igre Zvezde. Bilo bi dobro da opet dođu do ABA titule i dogodine opet  zaigraju u Evroligi. Bilo bi to odlično za mlade igrače, Navijaću za Zvezdu”.

Kakve su vam ambicije u novoj sezoni, u dresu Tofaša?

“Sve je novo, klub, država, očekivanja... Organizacija je na visokom nivou, kao i igra. Nisam očekivao da je klub ovako dobro organizovan. Srećan sam ovde, imam sve što mi treba. U pripremnom periodu sam odigrao dobro i zadobio poverenje trenera. Liga je jaka. Evo, Fenerbahče je izgubio od Ušaka koga smo dobili na pripremama. Svaka utakmica će biti nezgodna”.

Želja je plej-of turske lige.

“Voleo bih kada bih sa Tofašom izborio plej-of lige. Želim da igram. Dobro da igram. Imaću mnogo jakih utakmica. Igrao sam protiv Darušafake, sada nam dolazi Galatasaraj, to su evroligaški izazovi. Imam godinu dana ugovora, videćemo", zaključio je Micić dodavši da mu se Bursa kao grad dopada i da se brzo navikao na stil života.

Micić je prošle sezone osvojio ABA  i KLS ligu sa Crvenom zvezdom, a 2014. godine izabran je za MVP Kupa Radivoja Koraća. Sa reprezentacijom Srbije do 18. godine osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2011. u Poljskoj, a tri godine kasnije osvojio je drugo mesto na Svetskom prvenstvu sa reprezentacijom do 19 godina.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar