Малољетне затворенике у Тузли вежу лисицама!

Институција омбудсмана БиХ оцијенила је Одгојнопоправни дом у Тузли као најгору установу у којој бораве малољетници у сукобу са законом.

Босна и Херцеговина 11.10.2016 | 15:41
Малољетне затворенике у Тузли вежу лисицама!
У извјештају који је ова институција урадила заједно са УНИЦЕФ БиХ са жаљењем се констатује да се и након више обилазака и посјета, као и препорука, још користи посебна просторија за изолацију, а малољетнике и даље везују лисицама како би спријечили самоповређивање и угрожавање осталих затвореника, што је, како су оцијенили, недопустиво.

Малољетни затвореници поручили су како се осјећају бескорисно, да закони и правилници у овој установи у Тузли не вриједе, да немају повјерење у институције и да једва чекају да се преселе у Одгојнопоправни дом у Орашју, који је у изградњи, а у којем ће им, тврде, бити боље.

Омбудсманима је разговор са једним од затвореника био довољан да се увјере у ситуацију која влада у овој установи.

"Дођите ненајављено. Нас су јутрос постројили од осам да вас чекамо, морали смо средити собе... Прије неколико дана су окречили, а све због вас. Нико није ништа успио урадити, нећете ни ви, џаба сте дошли. Били су овдје и неки из Европског комитета, ма џаба све. Овдје је горе него у затвору у Зеници. У Зеници имају барем викенд допусте. Ово је овдје логор", повјерио се један од малољетних затвореника, наводи се у извјештају.

Нешто бољу оцјену добило је Одјељење малољетничког затвора при Казненопоправном заводу Зеница, а као највећи проблем се наводи недостатак стручног особља, као и лимена ограда у дворишту којом су одвојени од осталих затвореника, а због које се осјећају клаустрофобично и изоловано. Малољетници у зеничком затвору на отвореном проводе три сата дневно или дуже, а на располагању им је информатичка сала, без приступа интернету, и теретана коју користе у периоду од 10 до 13 часова.

У малољетничком затвору у Источном Сарајеву затвореници наводе да васпитачи нису заинтересовани за њихово стање, истичући да већину времена проводе у својим канцеларијама, које се налазе у приземљу објекта. Ванзатворских погодности нема јер, како особље истиче, постоји бојазан да ће оне бити злоупотријебљене за бијег или нешто слично.

У извјештају стоји да малољетници из васпитнопоправног дома у Бањалуци немају те проблеме и често иду у позориште и биоскоп, али оно што им смета је то што их превози, како су навели, "марица", због чега се осјећају непријатно. Из Институције омбудсмана БиХ су позвали управу да ријеши овај проблем и пронађе адекватан превоз, а надлежнима су поручили да поправни дом што прије треба измјестити из круга Казненопоправног завода.

Иначе, овај извјештај нашао се и на дневном реду тематске сједнице Заједничке комисије за људска права парламента БиХ, која је одржана прошле седмице. Јуче нисмо успјели добити коментар од чланова ове комисије јер нам се нико није јављао на телефон, како бисмо чули шта се конкретно може учинити поводом ове проблематике.

Такође, одговор очекујемо и од федералног Министарства правде, у чијој су надлежности поменути домови.

(Независне новине)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Мд

11.10.2016 16:29

Треба их прописно казњавати док јос има наде за њих.нису они ту слуцајно досли него ду на издрзавању казне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пасха

12.10.2016 02:57

Па неце их миловати

ОДГОВОРИТЕ