Поништавамо одлуку Приштине о "Трепчи"

Влада Србије донела је данас одлуку о поништавању свих правних последица аката и радњи привремених институција самоуправе у Приштини који се односе на правни и фактички положај „Трепче АД“, саопштио је премијер Александар Вучић.

Србија 11.10.2016 | 22:48
Поништавамо одлуку Приштине о "Трепчи"
Он је рекао да је одлучио да се о питању Трепче не тражи ванредна седница СБ УН, јер још није угрожен мир.

„Овакву одлуку смо били принуђени да донесемо јер желимо да ’Трепча‘ настави да ради“, рекао је премијер на прес-конференцији.

„Трепча је од виталног значаја за опстанак севера КиМ“, истакао је Вучић.

Он је додао да је Влада Србије прихватила предлог Канцеларије за Косово и Метохију у највец́ем делу.

„У Трепчи тренутно ради 600 до 1.200 људи, а 3.000 је на буџету. У ’Трепчи‘ имамо два рудника, два на северу која су отворена, Бело Брдо и Црнац, и оба се вец́им делом налазе на територији централне Србије“, рекао је премијер.

Вучић је упитао зашто су приштинске власти донеле Закон о Трепчи, поручивши, да ако је намера да се каже да је Звечан њихов јер је цела општина настала на имовини Трепче, то нец́е бити могуће.

„Не могу да разумем зашто су то урадили, као ни оне који су то допустили. Одлука нема смисла. Контролисали су јужни део Митровице још од 1999.у потпуности. Још пре проглашења независности такозване државе Косово“, казао је он на конференцији за штампу после седнице Владе Србије.

„У Звечану су српске куће, тамо нема Албанаца. Нису ваше и не могу бити ваше“, поручио је он приштинским властима.

Такође, је упитао шта су том одлуком хтели, можда да ударе још мало на Србију притиснуту са свих страна, јер, како констатује, други смисао то не би имало.

Вучић је појаснио да је било много дезинформација у јавности у вези Трепче и српске имовине, рекавши да се насмејао на информације из Привредне коморе да српска имовина у покрајини вреди 200 милијарди евра.

Такође је казао да директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић није рекао баш сасвим истинит податак када је говорио о 51 милион тона резерви руда на Косову и Метохији.

„Питање је да ли има толико резерви и ко је како радио процене, јер нисмо радили процене протекле три деценије. Рачунајте да је 85 одсто тих резерви у јужном делу Митровице“, казао је он.

Премијер је подсетио да је српска делегација 25. августа 2015. у Бриселу потписала споразуме о формирању ЗСО, енергетици, телекомуникацијама и митровичком мосту, истичући да је то за Србију „свето писмо“, да није политичка игра, вец́ показатељ да ствари хоц́емо да спроведемо у дело.

„Али, оно на чему смо инсистирали и на првом, али и на сваком следећем састанку у Бриселу јесте да разговарамо о имовини, да не бисмо решавали један проблем, а онда се то после користило као правило за остале проблеме“, рекао је Вучиц́.

Како је објаснио, питање имовине никада није стављен на дневни ред Бриселског дијалога, иако је у осталим питањима лако постићи договор, попут тога да на Газиводама раде и Срби и Албанци.

„Али увек дођемо до питања имовине. Хоц́ете да дамо језеро? Нец́емо, немамо право и не можемо да дамо и то сам 100 пута рекао и немојте да нам трпате питање имовине“, рекао је Вучић.

Он је поручио да нико не може да тврди да сва имовина припада такозваној држави Косово, јер су то зграде, како је рекао, које је Србија изградила током последњих десет година.

„И да неко каже ’частите нас‘, немамо право на то. И да хоц́емо да да частимо тих 19 зграда, изградиц́емо још 190 других. Немамо проблем. Али проблем је што хоц́е да користе то питање имовине, како би тражили Валач, Газиводе и друго“, рекао је премијер.

Он је истакао да је то проблем и да на то Србија не може да пристане. Нец́емо пред СБ УН, још није угрожен мир Вучић је изјавио да је он одлучио да се о питању Трепче не тражи ванредна седница Савета безбедности УН, јер још није угрожен мир. Он је, на конференцији за штампу, рекао да је то једина тачка предлога Канцеларије за Косово и Метохију коју није прихватио.

„На Савет безбедности УН се иде ако је угрожен мир. Ја мислим да то још није случај. Одлука Приштине јесте опасан потез, али још није угрожен мир“, подвукао је он.

Вучиц́ је нагласио да ц́е Влада покушати да искористи све могуц́ности разговора и дијалога за решавање проблема.

„Пустите да пробамо да разговарамо и вратимо ствари у нормалу, да пробамо да неки људи размеју да је 21. век и да морамо да развијамо добре односе и мислимо на наше економије, будућност, бебе“, рекао је он додајуц́и да прихвата сву одговорност за своју одлуку.

„Нисам прихватио тај предлог, јер нисам циркуски премијер, и зато што мени не треба да урличем на телевизији носећи српску заставу и објашњавајући свима како сам велики Србин, а да резултат на семафору буде 0:1“, казао је Вучиц́.

Он је упитао шта бисмо добили седницом Савета безбендости УН, додајуц́и да ионако постоји расправа о Косову и Метохији у новембру, за коју је шефу дипломатије дат налог да говори о Трепчи. Вучић је истакао да би ванредна седница Савета безбедности УН само изискивала трошење пара за одлазак у Њујорк, где би били суочени са прегласавањем. „Нец́у да идем тамо само да би Србима показао ко су пријатељи и ко непријатељи“, казао је премијер.

Извор: Спутњик

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Иста коалиција

11.10.2016 10:44

Убисте висе са овим ликовима, патријарх, Вучић, сад ћете о Додику. Небулозно читати. Све преда И онда поништава. Све прода, боље речено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЛА НЕБЕСКА !?

11.10.2016 10:55

ПОНИШТИ И ПРИЗНАЊА КОСОВА ОД СТРАНЕ 100 и ВИШЕ ДРЖАВА !!! Ти све можеш, али позови у помоћ и СВОГ ПРИЈАТЕЉА-ДОДИКА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

боки

11.10.2016 11:02

Слио небеска, шта мислиш да замоташ једну...

Name

Пепа

11.10.2016 11:28

Који премијер,све може.Смијесно.Куку Србији са тобом.Позови Додика да ти помогне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: боки

11.10.2016 11:30

Изнио сам ИСТИНУ у виду ЦРНОГ ХУМОРА!? Нисам знао да се БОКИ већ, с пушком о рамену, јавио као ДОБРОВОЉАЦ у борби за ВРАЋАЊЕ КОСОВА ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

11.10.2016 11:40

Обратите пажњу на оно што рукама показује премијер ! чини ми се да грађанима покушава објаснити колико далеко ће ићи...унутра :(

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даје мјеру

11.10.2016 12:20

Показује на шта ће свести Србију.

Name

Подмазани

11.10.2016 13:00

Вец је усло одавно, и боли!

Name

Психо-Аналитчар

11.10.2016 11:41

Овај човјек је спреман за лечење...ко је њега убедио да се разумије у политику и државничке послове тај је исти као и он...памет не значи способност за сваки посао, а овај човек мисли да је покупио сву памет света...реците му за бога милога да испада глуп и као мало дете је...и што је најгоре ови из РС копирају његове наивне испаде у којима објашњавају као да смо сви сишли са гране и мала деца...Помози нам боже ,дали ћемо се икад решити ових Геј ликова и болида лоповских.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тарабици

11.10.2016 11:49

И довезосе,на тенку,краља сверца цигарета,(миле ронхил),који својим референдумима,спаси српски народ,и уједини све српске земље од косова до хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ностердамус

11.10.2016 14:47

И додје са гусјеницама,велика дијела уцини за свој народ,побјезе са металном птицом.

Name

реално

11.10.2016 11:53

Манипулатор

ОДГОВОРИТЕ
Name

и птице знају

11.10.2016 11:59

Закон о Трепци који се изненада појавио је одгпвор Косова на хапсењеw саефа полиције јузне Митровице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

11.10.2016 12:07

И сам зна да је то све дрзаве косово лазе и замајава свој народ без везе, треба му времена да покраде ко и нас додо фуј

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејаву

11.10.2016 12:21

Баја, видиш ли се гдје у овој реченици? "...јер нисам циркуски премијер, и зато што мени не треба да урличем на телевизији носећи српску заставу и објашњавајући свима како сам велики Србин, а да резултат на семафору буде 0:1"

ОДГОВОРИТЕ
Name

црна гуја

11.10.2016 12:35

Ни Баја неце дуго ако прими други го не иде у русију него Зеница

Name

дића

11.10.2016 13:07

Господине Вучићу јели Косово наше или не докле више уцјене

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицо

11.10.2016 13:25

Косово смо освојили - повратили од Турака у Балканском рату 1912, а изгубили смо га у истом вијеку - капитулацијом у Куманову 9. јуна1999. А комбинат Трепца је била у власниству Енглеза [они инвестирали и изградили] све до 1945 када је након 2. свј. ратанациуоинализован и постао 'народно власниство'. Знаци ако Вуциц говори о 'приватном власниству' знаци ако се уради реституција власници су странци [Енглези]

Name

монеy

11.10.2016 13:56

Мислим да нема потребе да се замајава народ и даље, кад се добро зна да це влада Србије предати Трепцу и све остало сто сиптари буду тразили, јер иза сиптара стоје Американци и Енглези, а Србија балансира измедју две ватре. Србија је мала и слаба и нема никакве сансе да одбрани своје интересе без једне велике силе заститнице.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РадикалНО

11.10.2016 15:17

Е бре Вучко шта хистеришеш. Немој да се секираш. Све ће то да среде наши западни пријатељи.

ОДГОВОРИТЕ