Poništavamo odluku Prištine o "Trepči"

Vlada Srbije donela je danas odluku o poništavanju svih pravnih posledica akata i radnji privremenih institucija samouprave u Prištini koji se odnose na pravni i faktički položaj „Trepče AD“, saopštio je premijer Aleksandar Vučić.

Srbija 11.10.2016 | 22:48
Poništavamo odluku Prištine o "Trepči"
On je rekao da je odlučio da se o pitanju Trepče ne traži vanredna sednica SB UN, jer još nije ugrožen mir.

„Ovakvu odluku smo bili prinuđeni da donesemo jer želimo da ’Trepča‘ nastavi da radi“, rekao je premijer na pres-konferenciji.

„Trepča je od vitalnog značaja za opstanak severa KiM“, istakao je Vučić.

On je dodao da je Vlada Srbije prihvatila predlog Kancelarije za Kosovo i Metohiju u najvećem delu.

„U Trepči trenutno radi 600 do 1.200 ljudi, a 3.000 je na budžetu. U ’Trepči‘ imamo dva rudnika, dva na severu koja su otvorena, Belo Brdo i Crnac, i oba se većim delom nalaze na teritoriji centralne Srbije“, rekao je premijer.

Vučić je upitao zašto su prištinske vlasti donele Zakon o Trepči, poručivši, da ako je namera da se kaže da je Zvečan njihov jer je cela opština nastala na imovini Trepče, to neće biti moguće.

„Ne mogu da razumem zašto su to uradili, kao ni one koji su to dopustili. Odluka nema smisla. Kontrolisali su južni deo Mitrovice još od 1999.u potpunosti. Još pre proglašenja nezavisnosti takozvane države Kosovo“, kazao je on na konferenciji za štampu posle sednice Vlade Srbije.

„U Zvečanu su srpske kuće, tamo nema Albanaca. Nisu vaše i ne mogu biti vaše“, poručio je on prištinskim vlastima.

Takođe, je upitao šta su tom odlukom hteli, možda da udare još malo na Srbiju pritisnutu sa svih strana, jer, kako konstatuje, drugi smisao to ne bi imalo.

Vučić je pojasnio da je bilo mnogo dezinformacija u javnosti u vezi Trepče i srpske imovine, rekavši da se nasmejao na informacije iz Privredne komore da srpska imovina u pokrajini vredi 200 milijardi evra.

Takođe je kazao da direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić nije rekao baš sasvim istinit podatak kada je govorio o 51 milion tona rezervi ruda na Kosovu i Metohiji.

„Pitanje je da li ima toliko rezervi i ko je kako radio procene, jer nismo radili procene protekle tri decenije. Računajte da je 85 odsto tih rezervi u južnom delu Mitrovice“, kazao je on.

Premijer je podsetio da je srpska delegacija 25. avgusta 2015. u Briselu potpisala sporazume o formiranju ZSO, energetici, telekomunikacijama i mitrovičkom mostu, ističući da je to za Srbiju „sveto pismo“, da nije politička igra, već pokazatelj da stvari hoćemo da sprovedemo u delo.

„Ali, ono na čemu smo insistirali i na prvom, ali i na svakom sledećem sastanku u Briselu jeste da razgovaramo o imovini, da ne bismo rešavali jedan problem, a onda se to posle koristilo kao pravilo za ostale probleme“, rekao je Vučić.

Kako je objasnio, pitanje imovine nikada nije stavljen na dnevni red Briselskog dijaloga, iako je u ostalim pitanjima lako postići dogovor, poput toga da na Gazivodama rade i Srbi i Albanci.

„Ali uvek dođemo do pitanja imovine. Hoćete da damo jezero? Nećemo, nemamo pravo i ne možemo da damo i to sam 100 puta rekao i nemojte da nam trpate pitanje imovine“, rekao je Vučić.

On je poručio da niko ne može da tvrdi da sva imovina pripada takozvanoj državi Kosovo, jer su to zgrade, kako je rekao, koje je Srbija izgradila tokom poslednjih deset godina.

„I da neko kaže ’častite nas‘, nemamo pravo na to. I da hoćemo da da častimo tih 19 zgrada, izgradićemo još 190 drugih. Nemamo problem. Ali problem je što hoće da koriste to pitanje imovine, kako bi tražili Valač, Gazivode i drugo“, rekao je premijer.

On je istakao da je to problem i da na to Srbija ne može da pristane. Nećemo pred SB UN, još nije ugrožen mir Vučić je izjavio da je on odlučio da se o pitanju Trepče ne traži vanredna sednica Saveta bezbednosti UN, jer još nije ugrožen mir. On je, na konferenciji za štampu, rekao da je to jedina tačka predloga Kancelarije za Kosovo i Metohiju koju nije prihvatio.

„Na Savet bezbednosti UN se ide ako je ugrožen mir. Ja mislim da to još nije slučaj. Odluka Prištine jeste opasan potez, ali još nije ugrožen mir“, podvukao je on.

Vučić je naglasio da će Vlada pokušati da iskoristi sve mogućnosti razgovora i dijaloga za rešavanje problema.

„Pustite da probamo da razgovaramo i vratimo stvari u normalu, da probamo da neki ljudi razmeju da je 21. vek i da moramo da razvijamo dobre odnose i mislimo na naše ekonomije, budućnost, bebe“, rekao je on dodajući da prihvata svu odgovornost za svoju odluku.

„Nisam prihvatio taj predlog, jer nisam cirkuski premijer, i zato što meni ne treba da urličem na televiziji noseći srpsku zastavu i objašnjavajući svima kako sam veliki Srbin, a da rezultat na semaforu bude 0:1“, kazao je Vučić.

On je upitao šta bismo dobili sednicom Saveta bezbendosti UN, dodajući da ionako postoji rasprava o Kosovu i Metohiji u novembru, za koju je šefu diplomatije dat nalog da govori o Trepči. Vučić je istakao da bi vanredna sednica Saveta bezbednosti UN samo iziskivala trošenje para za odlazak u Njujork, gde bi bili suočeni sa preglasavanjem. „Neću da idem tamo samo da bi Srbima pokazao ko su prijatelji i ko neprijatelji“, kazao je premijer.

Izvor: Sputnjik

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Ista koalicija

11.10.2016 10:44

Ubiste vise sa ovim likovima, patrijarh, Vučić, sad ćete o Dodiku. Nebulozno čitati. Sve preda I onda poništava. Sve proda, bolje rečeno.

ODGOVORITE
Name

SILA NEBESKA !?

11.10.2016 10:55

PONIŠTI I PRIZNANJA KOSOVA OD STRANE 100 i VIŠE DRŽAVA !!! Ti sve možeš, ali pozovi u pomoć i SVOG PRIJATELJA-DODIKA!!!

ODGOVORITE
Name

boki

11.10.2016 11:02

Slio nebeska, šta misliš da zamotaš jednu...

Name

Pepa

11.10.2016 11:28

Koji premijer,sve može.Smijesno.Kuku Srbiji sa tobom.Pozovi Dodika da ti pomogne.

ODGOVORITE
Name

Re: boki

11.10.2016 11:30

Iznio sam ISTINU u vidu CRNOG HUMORA!? Nisam znao da se BOKI već, s puškom o ramenu, javio kao DOBROVOLJAC u borbi za VRAĆANJE KOSOVA ?

ODGOVORITE
Name

Srbo

11.10.2016 11:40

Obratite pažnju na ono što rukama pokazuje premijer ! čini mi se da građanima pokušava objasniti koliko daleko će ići...unutra :(

ODGOVORITE
Name

Daje mjeru

11.10.2016 12:20

Pokazuje na šta će svesti Srbiju.

Name

Podmazani

11.10.2016 13:00

Vec je uslo odavno, i boli!

Name

Psiho-Analitčar

11.10.2016 11:41

Ovaj čovjek je spreman za lečenje...ko je njega ubedio da se razumije u politiku i državničke poslove taj je isti kao i on...pamet ne znači sposobnost za svaki posao, a ovaj čovek misli da je pokupio svu pamet sveta...recite mu za boga miloga da ispada glup i kao malo dete je...i što je najgore ovi iz RS kopiraju njegove naivne ispade u kojima objašnjavaju kao da smo svi sišli sa grane i mala deca...Pomozi nam bože ,dali ćemo se ikad rešiti ovih Gej likova i bolida lopovskih.

ODGOVORITE
Name

Tarabici

11.10.2016 11:49

I dovezose,na tenku,kralja sverca cigareta,(mile ronhil),koji svojim referendumima,spasi srpski narod,i ujedini sve srpske zemlje od kosova do hrvatske.

ODGOVORITE
Name

nosterdamus

11.10.2016 14:47

I dodje sa gusjenicama,velika dijela ucini za svoj narod,pobjeze sa metalnom pticom.

Name

realno

11.10.2016 11:53

Manipulator

ODGOVORITE
Name

i ptice znaju

11.10.2016 11:59

Zakon o Trepci koji se iznenada pojavio je odgpvor Kosova na hapsenjew saefa policije juzne Mitrovice

ODGOVORITE
Name

Banja luka

11.10.2016 12:07

I sam zna da je to sve drzave kosovo laze i zamajava svoj narod bez veze, treba mu vremena da pokrade ko i nas dodo fuj

ODGOVORITE
Name

Dejavu

11.10.2016 12:21

Baja, vidiš li se gdje u ovoj rečenici? "...jer nisam cirkuski premijer, i zato što meni ne treba da urličem na televiziji noseći srpsku zastavu i objašnjavajući svima kako sam veliki Srbin, a da rezultat na semaforu bude 0:1"

ODGOVORITE
Name

crna guja

11.10.2016 12:35

Ni Baja nece dugo ako primi drugi go ne ide u rusiju nego Zenica

Name

дића

11.10.2016 13:07

Господине Вучићу јели Косово наше или не докле више уцјене

ODGOVORITE
Name

cico

11.10.2016 13:25

Kosovo smo osvojili - povratili od Turaka u Balkanskom ratu 1912, a izgubili smo ga u istom vijeku - kapitulacijom u Kumanovu 9. juna1999. A kombinat Trepca je bila u vlasnistvu Engleza [oni investirali i izgradili] sve do 1945 kada je nakon 2. svj. ratanaciuoinalizovan i postao 'narodno vlasnistvo'. Znaci ako Vucic govori o 'privatnom vlasnistvu' znaci ako se uradi restitucija vlasnici su stranci [Englezi]

Name

money

11.10.2016 13:56

Mislim da nema potrebe da se zamajava narod i dalje, kad se dobro zna da ce vlada Srbije predati Trepcu i sve ostalo sto siptari budu trazili, jer iza siptara stoje Amerikanci i Englezi, a Srbija balansira izmedju dve vatre. Srbija je mala i slaba i nema nikakve sanse da odbrani svoje interese bez jedne velike sile zastitnice.

ODGOVORITE
Name

RadikalNO

11.10.2016 15:17

E bre Vučko šta histerišeš. Nemoj da se sekiraš. Sve će to da srede naši zapadni prijatelji.

ODGOVORITE