Експертски тим ће се бавити "Трепчом"

Министар рударства и енергетике Србије Александар Антић најавио је данас да ће бити формиран експертски тим који ће се свим правним средствима борити за "Трепчу".

Србија 11.10.2016 | 10:20
Експертски тим ће се бавити "Трепчом"
Он је истакао да је Србија већински власник "Трепче" и да очекује ширу подршку међународних институција јер је ријеч о правном насиљу које показују албански представници власти.

"Са експертским тимом који ће бити формиран наћи ћемо најбоље путеве како тај процес да водимо", рекао је за РТС Антић и напоменуо да својина свуда представља неотуђиво право.

Он очекује да ће премијер Србије Александар Вучић након данашње сједнице Владе изнијети одговарајући приједлог за рјешавање проблема власништва "Трепче", али и за преговарачки процес.

"Премијер Вучић ће покушати да нађе неко решење које ће на најбољи начин штитити интерес Србије", рекао је Антић и додао да Влада улаже максималне напоре да заштити интерес Србије.

Антић подсјећа да је Фонд за развој власник 56 одсто "Трепче" и да има легитимитет да отвара сва питања над својим власништвом и арбитражни поступак.

"Држава ће дати максималну правну подршку да се укључе стручњаци Економског, Правног и Рударско-геолошког факултета. Већ има наговештаја и да би страни правни експерти хтели да се укључе у овај процес", рекао је Антић.

Када је ријеч о "Трепчи", сматра Антић, на сцени је правно насиље Приштине и покушај отимачине имовине.

"Мора се наћи решење, јер Србија је направила `Трепчу` и у њу уложила све. Не можемо причати о будућности `Трепче` без Србије", рекао је Антић и додао да се имовина мора бранити.

Он сматра да постоји више опција како би проблеми око власништва "Трепче" могли да се ријеше, али напомиње да је кључно да се заштите интереси 3.000 радника који раде у сјеверном дијелу овог комбината.

Извор: СРНА/РТС

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

11.10.2016 13:39

"Експерти" су СРБе и довели у садасњи тески полозај у коме се народ налази. МОЗЕ ли несто у СРБији да се уради без комунистицки експерта?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цобер

11.10.2016 14:07

Попустите више ако бога знате Трепча је на Косову исто ко Црвена застава у Србији и срби је "конфисковали" исто ко албанци Трепчу а читава бивша Југа улагала о обје творнице(рудник)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михајло Микиц

11.10.2016 15:39

А дрзавна имовина Босне и Херцеговине мозе се књизити на РС.