Ekspertski tim će se baviti "Trepčom"

Ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić najavio je danas da će biti formiran ekspertski tim koji će se svim pravnim sredstvima boriti za "Trepču".

Srbija 11.10.2016 | 10:20
Ekspertski tim će se baviti "Trepčom"
On je istakao da je Srbija većinski vlasnik "Trepče" i da očekuje širu podršku međunarodnih institucija jer je riječ o pravnom nasilju koje pokazuju albanski predstavnici vlasti.

"Sa ekspertskim timom koji će biti formiran naći ćemo najbolje puteve kako taj proces da vodimo", rekao je za RTS Antić i napomenuo da svojina svuda predstavlja neotuđivo pravo.

On očekuje da će premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon današnje sjednice Vlade iznijeti odgovarajući prijedlog za rješavanje problema vlasništva "Trepče", ali i za pregovarački proces.

"Premijer Vučić će pokušati da nađe neko rešenje koje će na najbolji način štititi interes Srbije", rekao je Antić i dodao da Vlada ulaže maksimalne napore da zaštiti interes Srbije.

Antić podsjeća da je Fond za razvoj vlasnik 56 odsto "Trepče" i da ima legitimitet da otvara sva pitanja nad svojim vlasništvom i arbitražni postupak.

"Država će dati maksimalnu pravnu podršku da se uključe stručnjaci Ekonomskog, Pravnog i Rudarsko-geološkog fakulteta. Već ima nagoveštaja i da bi strani pravni eksperti hteli da se uključe u ovaj proces", rekao je Antić.

Kada je riječ o "Trepči", smatra Antić, na sceni je pravno nasilje Prištine i pokušaj otimačine imovine.

"Mora se naći rešenje, jer Srbija je napravila `Trepču` i u nju uložila sve. Ne možemo pričati o budućnosti `Trepče` bez Srbije", rekao je Antić i dodao da se imovina mora braniti.

On smatra da postoji više opcija kako bi problemi oko vlasništva "Trepče" mogli da se riješe, ali napominje da je ključno da se zaštite interesi 3.000 radnika koji rade u sjevernom dijelu ovog kombinata.

Izvor: SRNA/RTS

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

MIHAILO MIKIC

11.10.2016 13:39

"Eksperti" su SRBe i doveli u sadasnji teski polozaj u kome se narod nalazi. MOZE li nesto u SRBiji da se uradi bez komunisticki eksperta?

ODGOVORITE
Name

cober

11.10.2016 14:07

Popustite više ako boga znate Trepča je na Kosovu isto ko Crvena zastava u Srbiji i srbi je "konfiskovali" isto ko albanci Trepču a čitava bivša Juga ulagala o obje tvornice(rudnik)

ODGOVORITE
Name

Mihajlo Mikic

11.10.2016 15:39

A drzavna imovina Bosne i Hercegovine moze se knjiziti na RS.