"Жељезнице РС" чекају план реструктурирања?!

“Железнице РС”, које годинама гомилају губитке, коначно би почетком следеће године требале да крену у процес реструктурирања.

Република Српска 11.10.2016 | 08:00
"Жељезнице РС" чекају план реструктурирања?!
У Министарству саобраћаја и веза РС кажу да очекују да им Светска банка, која је партнер у припреми процеса реструктурирања, средином месеца презентује своју анализу стања у “Железницама РС” и предлоге мера које треба спровести.
 
"Уколико би све ишло планираном динамиком, у новембру бисмо радили на конкретном плану реорганизације, која би почетком следеће године требала да почне. Губици “Железница РС” су, према шестомесечном извештају овог предузећа, крајем јуна износили око 50 милиона КМ. Полажемо много наде у сав овај процес и очекујемо да ће, након што он буде проведен, “Железнице РС” бити добро уређено и функционално јавно предузеће", рекли су у овом министарству.

Одговорност за толерисање лошег пословања менаџмента и поновно бирање Драгана Савановића за генералног директора пребацују Надзорном одбору “Железница РС”, који бира руководство.

Драган Савановић је на чело “Железница РС” дошао 2011. године и током четворогодишњег мандата није успео ово јавно предузеће да изведе на прави пут. Ипак, он је поново добио поверење Надзорног одбора, који му је прошле године поверио и други мандат.

Покушали смо да дођемо и до директора Савановића, али он није одговарао на наше позиве.

Председник синдиката машиновођа у “Железницама РС” Симо Цвјетковић каже да су радници свесни да “Железице РС” морају ући у реструктурирање али се боје да ће то бити само отпуштање радника.

"У “Железнице”, пре свега, Влада РС мора много више улагати, да би се ово предузеће одржало. Међутим, пре реструктурирања мора се преиспитати одговорност свих оних који су довели до оволиких губитака. Синдикат је много пута скретао пажњу на то, упућивали упозорења и Влади и Тужилаштву, подносили пријаве. Никада нико ништа није предузео, директор је добио и други мандат, а губици се и даље гомилају", нагласио је Цвјетковић.

Економиста Предраг Дудуковић сматра да се на реструктурирање чекало предуго, те да су за овај процес зрела многа јавна предузећа.

"Ако неко предузеће годинама послује лоше мора у реструктурирање или мењати менаџмент. То се код нас свесно пролонгирало, из разних ситних, политичких интереса, али сада смо уз притисак ММФ и Светске банке дошли до тога да се реструктурирања више не може одлагати. Овај процес ће сигурно бити болан. Отпуштања радника ће морати да буде један од сегмената реструктурирања. Мораће да се промени и комплетан или део менаџмента, који ће знати како да ради по инструкцијама које се добију од Светске банке", истакао је Дудуковић.

Одговорност

"Одговорност менаџмента мора бити уграђена у закон и да почне и да се спроводи. Директор јавног предузећа мора да одговара за лоше резултате који су неоправдани. Међутим, сада нема никакве одговорности за лоше пословање, као што нема ни награде за добро", рекао је Дудуковић.

Извор: Блиц

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

мислим

11.10.2016 06:39

Уводимо ИЦ 4.

ОДГОВОРИТЕ
Name

реалност

11.10.2016 07:17

Драган Савановић је покро жрс а од све муке води фолклор у селу Брезичани.Утврдити на суду колика је његова одговорност због несавјесног пословања па на робију.Прошли директор је робијо 3 године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

11.10.2016 07:18

Вазно је да неко узме паре за план реконструкцује, а сама реконструкција ...ха ха ха...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.10.2016 07:27

Видите да Свјетска банка подржава овакву "пословну политику".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ецономиц Хит Ман

11.10.2016 10:26

Само нам гурају инфраструктурне пројекте и задужују нас. А за производњу и самоодрживо друштво нема?

Name

Кики

11.10.2016 12:03

Нисам сигуран да би и један отпад откупио ЗРС по цијени старог зељеза. Деликатна ситуација.

ОДГОВОРИТЕ