"Željeznice RS" čekaju plan restrukturiranja?!

“Železnice RS”, koje godinama gomilaju gubitke, konačno bi početkom sledeće godine trebale da krenu u proces restrukturiranja.

Republika Srpska 11.10.2016 | 08:00
"Željeznice RS" čekaju plan restrukturiranja?!
U Ministarstvu saobraćaja i veza RS kažu da očekuju da im Svetska banka, koja je partner u pripremi procesa restrukturiranja, sredinom meseca prezentuje svoju analizu stanja u “Železnicama RS” i predloge mera koje treba sprovesti.
 
"Ukoliko bi sve išlo planiranom dinamikom, u novembru bismo radili na konkretnom planu reorganizacije, koja bi početkom sledeće godine trebala da počne. Gubici “Železnica RS” su, prema šestomesečnom izveštaju ovog preduzeća, krajem juna iznosili oko 50 miliona KM. Polažemo mnogo nade u sav ovaj proces i očekujemo da će, nakon što on bude proveden, “Železnice RS” biti dobro uređeno i funkcionalno javno preduzeće", rekli su u ovom ministarstvu.

Odgovornost za tolerisanje lošeg poslovanja menadžmenta i ponovno biranje Dragana Savanovića za generalnog direktora prebacuju Nadzornom odboru “Železnica RS”, koji bira rukovodstvo.

Dragan Savanović je na čelo “Železnica RS” došao 2011. godine i tokom četvorogodišnjeg mandata nije uspeo ovo javno preduzeće da izvede na pravi put. Ipak, on je ponovo dobio poverenje Nadzornog odbora, koji mu je prošle godine poverio i drugi mandat.

Pokušali smo da dođemo i do direktora Savanovića, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Predsednik sindikata mašinovođa u “Železnicama RS” Simo Cvjetković kaže da su radnici svesni da “Železice RS” moraju ući u restrukturiranje ali se boje da će to biti samo otpuštanje radnika.

"U “Železnice”, pre svega, Vlada RS mora mnogo više ulagati, da bi se ovo preduzeće održalo. Međutim, pre restrukturiranja mora se preispitati odgovornost svih onih koji su doveli do ovolikih gubitaka. Sindikat je mnogo puta skretao pažnju na to, upućivali upozorenja i Vladi i Tužilaštvu, podnosili prijave. Nikada niko ništa nije preduzeo, direktor je dobio i drugi mandat, a gubici se i dalje gomilaju", naglasio je Cvjetković.

Ekonomista Predrag Duduković smatra da se na restrukturiranje čekalo predugo, te da su za ovaj proces zrela mnoga javna preduzeća.

"Ako neko preduzeće godinama posluje loše mora u restrukturiranje ili menjati menadžment. To se kod nas svesno prolongiralo, iz raznih sitnih, političkih interesa, ali sada smo uz pritisak MMF i Svetske banke došli do toga da se restrukturiranja više ne može odlagati. Ovaj proces će sigurno biti bolan. Otpuštanja radnika će morati da bude jedan od segmenata restrukturiranja. Moraće da se promeni i kompletan ili deo menadžmenta, koji će znati kako da radi po instrukcijama koje se dobiju od Svetske banke", istakao je Duduković.

Odgovornost

"Odgovornost menadžmenta mora biti ugrađena u zakon i da počne i da se sprovodi. Direktor javnog preduzeća mora da odgovara za loše rezultate koji su neopravdani. Međutim, sada nema nikakve odgovornosti za loše poslovanje, kao što nema ni nagrade za dobro", rekao je Duduković.

Izvor: Blic

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

mislim

11.10.2016 06:39

Uvodimo IC 4.

ODGOVORITE
Name

realnost

11.10.2016 07:17

Dragan Savanović je pokro žrs a od sve muke vodi folklor u selu Brezičani.Utvrditi na sudu kolika je njegova odgovornost zbog nesavjesnog poslovanja pa na robiju.Prošli direktor je robijo 3 godine.

ODGOVORITE
Name

POSAVAC

11.10.2016 07:18

Vazno je da neko uzme pare za plan rekonstrukcuje, a sama rekonstrukcija ...ha ha ha...

ODGOVORITE
Name

Dragan

11.10.2016 07:27

Vidite da Svjetska banka podržava ovakvu "poslovnu politiku".

ODGOVORITE
Name

Economic Hit Man

11.10.2016 10:26

Samo nam guraju infrastrukturne projekte i zadužuju nas. A za proizvodnju i samoodrživo društvo nema?

Name

Kiki

11.10.2016 12:03

Nisam siguran da bi i jedan otpad otkupio ZRS po cijeni starog zeljeza. Delikatna situacija.

ODGOVORITE