"Захлађење с Русима и обрт у неутралности"?!

САД и ЕУ стоје иза лажних афера и ултиматума, а Москва даљу сарадњу условљава одласком наших војника у Сирију и имунитетом за своје хуманитарце у бази у Нишу... Истовремено, функционери СНС плаћају најцрње Вучићеве непријатеље.

Србија 11.10.2016 | 07:14
"Захлађење с Русима и обрт у неутралности"?!
Премијер Александар Вучић је готов! Нема му спаса! Више се уопште и не поставља питање да ли ће, већ само како ће и колико брзо бити суочен са тоталним медијско-политичким хаосом у земљи.

Ово јесте једини могући закључак после открића да против Владе Србије директно раде САД и ЕУ, али да озбиљни притисци у последње време долазе и из званичне Москве, која нам је доскора давала безрезервну и неупитну подршку.

Када се на то дода и чињеница да премијеру о глави директно раде и поједини високи функционери СНС који финансирају и помажу најцрње Вучићеве непријатеље, јасно је да констатација са почетка овог текста није претерана.

Рок је Нова година

Како сазнајемо, ултиматум ЕУ и САД којим се тражи да се Србија одмах одрекне комплетне имовине "Телекома" на Косову и Метохији само је један од више сличних уцена.

"Вучићу и другим људима из врха власти је на више важних западних адреса речено да се од Србије очекује да најкасније до Нове године мора да реши и питање енергетике на Косову. Преведено, то значи да у наредна три месеца, ако желимо наставак ЕУ интеграција, морамо да се одрекнемо и комбината "Трепча" и акумулационог језера "Газиводе", али и свих осталих капацитета и објеката ЕПС у јужној покрајини. А то је имовина вредна милијарде евра", преноси један од наших саговорника.

Према његовим речима, поред овога од Србије се очекује и да буде максимално кооперативна када су у питању "блокада Републике Српске" и "усклађивање спољне политике према Русији".

"И ту је Нова година рок који се помиње. Дакле, од нас ће тражити да до 31. децембра уведемо санкције и Бањалуци и Москви. Наравно, на Западу, и у Бриселу и у Вашингтону, добро знају да Вучић на то никада неће пристати, али га ипак најстрашније притискају. Питање је недеље када ће притисци постати и потпуно јавни.



Шта је циљ? Па наравно, да се Србија гурне у политички хаос, односно да се СНС максимално ослаби, а да се опозиција ојача. Западу је преко потребна радикално поларизована ситуација у Србији, пошто у условима подела они могу лако да владају нашом земљом", објашњава извор Информера.

Притисак Запада не би, међутим, био толики проблем да се Влада Србије истовремено не суочава са све отворенијим притиском и званичне Москве. Одлука Кремља да без јасног објашњења одложи још пролетос заказану посету премијера Дмитрија Медведева Србији први је доказ тог притиска.

Истина, није до краја јасно због чега Русија конкретно није задовољна политиком Србије, али упућени саговорници Информера кажу да нам Путин замера две ствари.

"Прво, они нису задовољни што се Војска Србије није одазвала позиву за помоћ у Сирији. Руско министарство одбране је још почетком августа саопштило да рачуна на "практичну помоћ" српске и кинеске војске у спровођењу хуманитарних операција у Сиријском граду Алепу. Српска страна је одговорила да нема могућности за тако нешто и изгледа да је то наљутило неке важне људе у Москви", наводи дипломатски извор нашег листа.

Према његовим речима, други вероватнији разлог за љутњу Кремља јесте то што Србија још није дала дипломатски имунитет припадницима руског хуманитарног центра у Нишу:

"Приликом најаве посете Медведева Србији у руским медијима било је речи да би та посета могла да буде отказана ако припадници руске базе у Нишу не добију имунитет идентичан ономе који, по споразуму из 2006, имају НАТО војници при проласку кроз Србију. По свему судећи, то је главни разлог одлагања посете премијера Медведева..."

На све то, уз западне уцене и ултиматуме и руске тихе притиске, Вучић се суочава и са све већим незадовољством појединих функционера у врху СНС.

Они, наиме, мисле да су добили много мање него што им припада и зато све чешће и отвореније финансирају најцрње непријатеље свог партијског лидера.

"Изненадили бисте се кад бисте видели ко све и колико пара даје новинама које на најгоре и најпримитивније начине нападају Вучића. Чак неки државни и органи локалне самоуправе отворено плаћају људе који шефу раде о глави. Наредних дана биће врло занимљивих открића о томе", најављује саговорник Информера из самог врха СНС.

Помирити интересе

Званично, ни Вучић ни његови блиски сарадници нису јуче хтели да коментаришу наша сазнања. На другој страни стручни саговорници се слажу у оцени да је премијер суочен са никад већим притисцима и процењују да је његова позиција данас угроженија више него икада у претходних пет година.

Тако аналитичар Драгомир Анђелковић каже да Вучићу није лако ни да помири интересе унутар СНС, а камоли да то уради на међународном нивоу.

"Запад уистину напада Вучића разним ултиматумима, не да би га срушили већ да би добили додатне уступке. Они му буквално држе нож под грлом стварајући хаос у друштву и атмосферу као да ће социјални немири и незадовољство букнути сваког часа. С друге стране, мит је да нас Москва притиска, они само траже коректан однос, који не условљавају ничим.

За то време, СНС све више прераста у интересну заједницу, што је судбина сваке велике странке на власти. Зато је Вучић у прилично незавидној позицији", објашњава Анђелковић.

На другој страни, аналитичар Милан Николић сматра да се ова ситуација може и треба да се реши дијалогом и изношењем аргумената.

"ЕУ треба јасно да кажемо: Што смо вам ближи, наша спољна политика биће усаглашенија с вашом, али ако нас ви нећете пре 2025. године, ми имамо сва права да чувамо националне интересе. САД су изгурале, а ЕУ прихватила неправедну одлуку да све што је на Косову треба да припадне Албанцима.

Међутим, имамо доказе о томе колико је Србија улагала, као и 250.000 расељених Срба са КиМ. Па, и они ваљда имају нека права?! Овако неко добија све, а неко ништа, то није компромис", закључује Николић.

Извор: Информер

Коментари / 37

Оставите коментар
Name

Референдум

11.10.2016 05:36

Па еу и сад једноставно зеле да растерете србију јер носи бреме које објективно гладајуци це да је поломе а као таква није потребна ником па ни руси

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

11.10.2016 06:33

Управо тако, незнам ни засто допустамо да нам русија стаје на европски пут а добро знате да их није било 1999 кад су нас бомбардовали! тако их опет неце бити кад буде теско по нас...

Name

бијељина

11.10.2016 07:04

Боле,сети се ко је био на власти у Русији те године.Путин и Јељцин нису исто.

Name

@боле

11.10.2016 07:09

Ти мора да си ЛГБТ кад тако прицас!

Name

роб

11.10.2016 05:44

Притиска га Русија да се одрекне Косова ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

о чему ви

11.10.2016 06:26

Људи које више воле тодје зло него своје добро дефинитивно заслузују смјестај у неким од установа везаних за душевне болести. Да ствар буде гора све вас је више...

Name

@о чему ви

11.10.2016 07:58

Кад истина боли, ви плаценици одмах покусавате нормалне људе да правите будалом! Позанта схема из ФЦУК УСА!

Name

СВАКАКО У СИРИЈУ

11.10.2016 05:54

САМО С РУСИМА. ПА НАРАВНО ПОМОЦИ СИРИЈИ. ПА ФИНО КАД БУДЕ ОБНОВА СИРИЈЕ, ДА ЦИЈЕЛА СРБИЈА ДОБИЈЕ ПОСАО У СИРИЈИ. А И ОНО НАФТОНОСКО ПОЉЕ ШТО ЈЕ СИРИЈА ДАЛА ХРВАТИМА, ДА САД ДА СРБИМА. А ЗАРАДА ЈЕ БИЛА МИЛИОН ДОЛАРА ДНЕВНО. ПАМЕТНО МОМЦИ И У СИРИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

боле

11.10.2016 06:31

А имас мозда висе синова да посаљес да гину за русију? и ста ако у сирији непобједи страна коју ти зелис да побједи, ко це онда добити послове у сирији?

Name

@воле

11.10.2016 07:08

Ма да, имамо синова кад ОТАН зове, а кад браца по вјери зову...онда нема! Издајицо!

Name

Коњиц

11.10.2016 06:13

Кад су шиптари 1999год.нудили Слоби Милошевићу 40 млд.долара за Косово није пристао е сад Србија плаћа високу цијену.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босанац

11.10.2016 06:18

Ово је Вуцицу требало оцекивати. Мислио си да мозес да са једном сједис на три столице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.10.2016 06:22

Информер је смеће чији је задатак да од Вучића направи жртву, ма какву идиотарију Вучић да уради. Пуштају пробне балоне и стварају психозу у народу. Иоле писменији знају чији је Вучић и да је ово све већ раније договорено и дат пристанак Вучићеве владе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Један ЧОВЕК и једна ПАТКА!

11.10.2016 07:06

Браво!

Name

ре

11.10.2016 07:32

Информер ради за Вуцица. Вуциц кад незна како даље јави Информеру да направи некакву драму.То хе било и лани као са дрзавним ударом итд. И тад Вуциц испада као цувар нације.

Name

Ре

11.10.2016 08:29

Вуцко се увлачи Вуцицу ово није први текст овог типа кад Вуцицу зашкрипи ту је вуцко !!

Name

ре Драган

11.10.2016 08:58

Вучић је власник Информера и кад му је фрка ови из Информера праве од њега јадника. Свака странка има своје новине.

Name

ЖИКА Ж

11.10.2016 06:58

Е МОЈ ВУЧИЋУ, ДА СИ СЕ БАВИО ДРЖАВНИЧКИМ ПОСЛОВИМА БОЉЕ БИ ТИ БИЛО. КОЛИКО СИ ИЗГУБИО ШТО СИ СЕ СА ДОДИКОМ СЛИЗАО. САДА СЕ ПЕРИ КОЛИКО ХОЋЕШ АЛ СЕ ОПРАТИ НЕ МОЖЕШ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

11.10.2016 07:01

Добар Вам је овај ,,информер аналитицар".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.10.2016 07:18

У рангу "стручњака" Џевада Галијашевића :)

Name

боро

11.10.2016 07:06

Само поведи и Додика , па нека вас ђаво носи обојицу .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мужа

11.10.2016 07:21

Зато ће Србија мало више измусти из РС-а и она опет покрије буџет, а народ РС-а је свакако навикао да нема, а и ко га шиша...

ОДГОВОРИТЕ
Name

кратко

11.10.2016 07:28

Е како нас развлаце као дасмо звакаца гума. Ово развлацење никад неце престати док се не роди други Тито. Никад нецемо напредовати док нас странци хране мрзњом. Ја мислим да нај висе на свјету ми из бивсе Југославије испастамо због стратеске доминације Америке и Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мимо

11.10.2016 07:29

КО СЕ О ДОДИКА ОГОВНИ,НЕМА ВОДЕ КОЈА МОЗЕ ОПРАТ!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

11.10.2016 07:31

Вучић и Тома су прозападни људи. Сад треба народу сервирати пораз од пар милијарди, па се прави сценарио и представа. А у ствари све се зна, они су на то пристали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

11.10.2016 08:12

Тацно.Ово је прица за малу дјецу.Само трази изговор да одради оно сто је вец потиписано у Бриселском споразуму.Инаце сто не показе ста је потписао, сто се крије тај споразум.Па људи кад би знали да је он предао дио дрзаве са цијелом имовином разапели би га на сред Теразија.Како год он це да виси.Нема му спаса.

Name

Србија у будуцност

11.10.2016 07:49

Само се ти Вуцицу одреди ЕУ пут или Русија Не мозес ти у ЕУ са Николицем, О Николицу ко цовјеку ниста а ко политицару пропаст за Србију, Знаци Вуцицу највеце бреме ја гробар. Преузми власт у Србији ко Баја у РС. диктатура и ради ста хоцес вољ ти ЕУ ---Русија скини Косово и РС са ледза економски посрнуле Србије, и поведи Србију у просперитет, то је твоја дузност

ОДГОВОРИТЕ
Name

БГ

11.10.2016 08:23

Браво за коментар.Ако Србија опет Николица за председника изабере,онда нисмо као друство ниста боље ни заслузили.Па Срби су скоро са свима у завади,свака цаст Русији али ми смо део Европе и хтели или не хтели морамо бити део Европе.Овај патриотизам који фурамо ,само нам наноси стету .

Name

ГДЈЕ ЋЕ ВАМ ДУША

11.10.2016 08:17

ОВИ ДОЛЕ ПИШУ КАО ДА СМО НА МАРСУ, ДА СВЕ ОВО НЕЋЕ УТИЦАТИ НА ЖИВОТ СВИХ СРБА КАО ДА СЕ РАДУЈУ НАШОЈ НЕСРЕЋИ , АКО СТЕ СРБИ СРАМ ВАС БИЛО А АКО НИСТЕ НЕКА НЕКА ПИШИТЕ ПРОЋИ ЋЕ И ОВО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

11.10.2016 08:29

Бако, засто ти писес великим словима? Писес, а ниси ниста написао! Покусавас да нас правис будалама као и ови плаценици сто су на власти!? Ево по други пут гледам Тезину ланаца 2! Мозда ти је боље да и ти погледас, СИРОВИНО! Мозда несто и сконтас! Тхе wеигхт оф цхаинс 2- хттп://видзи.тв/е42в0а7wгјек.хтмл

Name

апатриота

11.10.2016 09:38

Ко је био 1990 на власти пијани Јелцин напили су га а он ке потписао све истина је

Name

Питање

11.10.2016 10:31

Да погодимо кога ће Вучић заложити да иде у Сирију да ратује за Русе, Србе из Србије или из Републике Српске?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руси су закон

11.10.2016 10:38

Треба се приближити Русији, све земље које су биле под руском чизмом су доживјеле процват..........................али тек пошто су се ријешиле и прикључиле ЕУ...Мене само занима шта је у главам оних који заговарају савез са Русијом

ОДГОВОРИТЕ
Name

@

11.10.2016 11:46

Ти си глуп и малоуман! Која је то земља дозивјела? Везе ти немас!

Name

вирус

11.10.2016 13:48

Вуцицу одцепи РС оцисти Косово и направи дрзаву.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

13.10.2016 03:20

Хахаха пре це и ово мало сто је остало од Србије да се распадне.

Name

дорис

12.10.2016 21:12

То што Руси траже и није притисак. Ако НАТО особље има такав статус зашто не би могли и они имати. Када нас притисну са свих страна, онда трците у москву да видите може ли помоћи, аxкада треба послати војнике у хуману мисију онда не можете. У Авганистан је могло или не под НАТО палицом.

ОДГОВОРИТЕ