"Zahlađenje s Rusima i obrt u neutralnosti"?!

SAD i EU stoje iza lažnih afera i ultimatuma, a Moskva dalju saradnju uslovljava odlaskom naših vojnika u Siriju i imunitetom za svoje humanitarce u bazi u Nišu... Istovremeno, funkcioneri SNS plaćaju najcrnje Vučićeve neprijatelje.

Srbija 11.10.2016 | 07:14
"Zahlađenje s Rusima i obrt u neutralnosti"?!
Premijer Aleksandar Vučić je gotov! Nema mu spasa! Više se uopšte i ne postavlja pitanje da li će, već samo kako će i koliko brzo biti suočen sa totalnim medijsko-političkim haosom u zemlji.

Ovo jeste jedini mogući zaključak posle otkrića da protiv Vlade Srbije direktno rade SAD i EU, ali da ozbiljni pritisci u poslednje vreme dolaze i iz zvanične Moskve, koja nam je doskora davala bezrezervnu i neupitnu podršku.

Kada se na to doda i činjenica da premijeru o glavi direktno rade i pojedini visoki funkcioneri SNS koji finansiraju i pomažu najcrnje Vučićeve neprijatelje, jasno je da konstatacija sa početka ovog teksta nije preterana.

Rok je Nova godina

Kako saznajemo, ultimatum EU i SAD kojim se traži da se Srbija odmah odrekne kompletne imovine "Telekoma" na Kosovu i Metohiji samo je jedan od više sličnih ucena.

"Vučiću i drugim ljudima iz vrha vlasti je na više važnih zapadnih adresa rečeno da se od Srbije očekuje da najkasnije do Nove godine mora da reši i pitanje energetike na Kosovu. Prevedeno, to znači da u naredna tri meseca, ako želimo nastavak EU integracija, moramo da se odreknemo i kombinata "Trepča" i akumulacionog jezera "Gazivode", ali i svih ostalih kapaciteta i objekata EPS u južnoj pokrajini. A to je imovina vredna milijarde evra", prenosi jedan od naših sagovornika.

Prema njegovim rečima, pored ovoga od Srbije se očekuje i da bude maksimalno kooperativna kada su u pitanju "blokada Republike Srpske" i "usklađivanje spoljne politike prema Rusiji".

"I tu je Nova godina rok koji se pominje. Dakle, od nas će tražiti da do 31. decembra uvedemo sankcije i Banjaluci i Moskvi. Naravno, na Zapadu, i u Briselu i u Vašingtonu, dobro znaju da Vučić na to nikada neće pristati, ali ga ipak najstrašnije pritiskaju. Pitanje je nedelje kada će pritisci postati i potpuno javni.



Šta je cilj? Pa naravno, da se Srbija gurne u politički haos, odnosno da se SNS maksimalno oslabi, a da se opozicija ojača. Zapadu je preko potrebna radikalno polarizovana situacija u Srbiji, pošto u uslovima podela oni mogu lako da vladaju našom zemljom", objašnjava izvor Informera.

Pritisak Zapada ne bi, međutim, bio toliki problem da se Vlada Srbije istovremeno ne suočava sa sve otvorenijim pritiskom i zvanične Moskve. Odluka Kremlja da bez jasnog objašnjenja odloži još proletos zakazanu posetu premijera Dmitrija Medvedeva Srbiji prvi je dokaz tog pritiska.

Istina, nije do kraja jasno zbog čega Rusija konkretno nije zadovoljna politikom Srbije, ali upućeni sagovornici Informera kažu da nam Putin zamera dve stvari.

"Prvo, oni nisu zadovoljni što se Vojska Srbije nije odazvala pozivu za pomoć u Siriji. Rusko ministarstvo odbrane je još početkom avgusta saopštilo da računa na "praktičnu pomoć" srpske i kineske vojske u sprovođenju humanitarnih operacija u Sirijskom gradu Alepu. Srpska strana je odgovorila da nema mogućnosti za tako nešto i izgleda da je to naljutilo neke važne ljude u Moskvi", navodi diplomatski izvor našeg lista.

Prema njegovim rečima, drugi verovatniji razlog za ljutnju Kremlja jeste to što Srbija još nije dala diplomatski imunitet pripadnicima ruskog humanitarnog centra u Nišu:

"Prilikom najave posete Medvedeva Srbiji u ruskim medijima bilo je reči da bi ta poseta mogla da bude otkazana ako pripadnici ruske baze u Nišu ne dobiju imunitet identičan onome koji, po sporazumu iz 2006, imaju NATO vojnici pri prolasku kroz Srbiju. Po svemu sudeći, to je glavni razlog odlaganja posete premijera Medvedeva..."

Na sve to, uz zapadne ucene i ultimatume i ruske tihe pritiske, Vučić se suočava i sa sve većim nezadovoljstvom pojedinih funkcionera u vrhu SNS.

Oni, naime, misle da su dobili mnogo manje nego što im pripada i zato sve češće i otvorenije finansiraju najcrnje neprijatelje svog partijskog lidera.

"Iznenadili biste se kad biste videli ko sve i koliko para daje novinama koje na najgore i najprimitivnije načine napadaju Vučića. Čak neki državni i organi lokalne samouprave otvoreno plaćaju ljude koji šefu rade o glavi. Narednih dana biće vrlo zanimljivih otkrića o tome", najavljuje sagovornik Informera iz samog vrha SNS.

Pomiriti interese

Zvanično, ni Vučić ni njegovi bliski saradnici nisu juče hteli da komentarišu naša saznanja. Na drugoj strani stručni sagovornici se slažu u oceni da je premijer suočen sa nikad većim pritiscima i procenjuju da je njegova pozicija danas ugroženija više nego ikada u prethodnih pet godina.

Tako analitičar Dragomir Anđelković kaže da Vučiću nije lako ni da pomiri interese unutar SNS, a kamoli da to uradi na međunarodnom nivou.

"Zapad uistinu napada Vučića raznim ultimatumima, ne da bi ga srušili već da bi dobili dodatne ustupke. Oni mu bukvalno drže nož pod grlom stvarajući haos u društvu i atmosferu kao da će socijalni nemiri i nezadovoljstvo buknuti svakog časa. S druge strane, mit je da nas Moskva pritiska, oni samo traže korektan odnos, koji ne uslovljavaju ničim.

Za to vreme, SNS sve više prerasta u interesnu zajednicu, što je sudbina svake velike stranke na vlasti. Zato je Vučić u prilično nezavidnoj poziciji", objašnjava Anđelković.

Na drugoj strani, analitičar Milan Nikolić smatra da se ova situacija može i treba da se reši dijalogom i iznošenjem argumenata.

"EU treba jasno da kažemo: Što smo vam bliži, naša spoljna politika biće usaglašenija s vašom, ali ako nas vi nećete pre 2025. godine, mi imamo sva prava da čuvamo nacionalne interese. SAD su izgurale, a EU prihvatila nepravednu odluku da sve što je na Kosovu treba da pripadne Albancima.

Međutim, imamo dokaze o tome koliko je Srbija ulagala, kao i 250.000 raseljenih Srba sa KiM. Pa, i oni valjda imaju neka prava?! Ovako neko dobija sve, a neko ništa, to nije kompromis", zaključuje Nikolić.

Izvor: Informer

Komentari / 37

Ostavite komentar
Name

Referendum

11.10.2016 05:36

Pa eu i sad jednostavno zele da rasterete srbiju jer nosi breme koje objektivno gladajuci ce da je polome a kao takva nije potrebna nikom pa ni rusi

ODGOVORITE
Name

bole

11.10.2016 06:33

Upravo tako, neznam ni zasto dopustamo da nam rusija staje na evropski put a dobro znate da ih nije bilo 1999 kad su nas bombardovali! tako ih opet nece biti kad bude tesko po nas...

Name

бијељина

11.10.2016 07:04

Боле,сети се ко је био на власти у Русији те године.Путин и Јељцин нису исто.

Name

@bole

11.10.2016 07:09

Ti mora da si LGBT kad tako pricas!

Name

rob

11.10.2016 05:44

Pritiska ga Rusija da se odrekne Kosova ha ha

ODGOVORITE
Name

o čemu vi

11.10.2016 06:26

Ljudi koje više vole todje zlo nego svoje dobro definitivno zasluzuju smjestaj u nekim od ustanova vezanih za duševne bolesti. Da stvar bude gora sve vas je više...

Name

@o čemu vi

11.10.2016 07:58

Kad istina boli, vi placenici odmah pokusavate normalne ljude da pravite budalom! Pozanta shema iz FCUK USA!

Name

SVAKAKO U SIRIJU

11.10.2016 05:54

SAMO S RUSIMA. PA NARAVNO POMOCI SIRIJI. PA FINO KAD BUDE OBNOVA SIRIJE, DA CIJELA SRBIJA DOBIJE POSAO U SIRIJI. A I ONO NAFTONOSKO POLJE ŠTO JE SIRIJA DALA HRVATIMA, DA SAD DA SRBIMA. A ZARADA JE BILA MILION DOLARA DNEVNO. PAMETNO MOMCI I U SIRIJU.

ODGOVORITE
Name

bole

11.10.2016 06:31

A imas mozda vise sinova da posaljes da ginu za rusiju? i sta ako u siriji nepobjedi strana koju ti zelis da pobjedi, ko ce onda dobiti poslove u siriji?

Name

@vole

11.10.2016 07:08

Ma da, imamo sinova kad OTAN zove, a kad braca po vjeri zovu...onda nema! Izdajico!

Name

Konjic

11.10.2016 06:13

Kad su šiptari 1999god.nudili Slobi Miloševiću 40 mld.dolara za Kosovo nije pristao e sad Srbija plaća visoku cijenu.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

11.10.2016 06:18

Ovo je Vucicu trebalo ocekivati. Mislio si da mozes da sa jednom sjedis na tri stolice

ODGOVORITE
Name

Dragan

11.10.2016 06:22

Informer je smeće čiji je zadatak da od Vučića napravi žrtvu, ma kakvu idiotariju Vučić da uradi. Puštaju probne balone i stvaraju psihozu u narodu. Iole pismeniji znaju čiji je Vučić i da je ovo sve već ranije dogovoreno i dat pristanak Vučićeve vlade.

ODGOVORITE
Name

Jedan ČOVEK i jedna PATKA!

11.10.2016 07:06

Bravo!

Name

re

11.10.2016 07:32

Informer radi za Vucica. Vucic kad nezna kako dalje javi Informeru da napravi nekakvu dramu.To he bilo i lani kao sa drzavnim udarom itd. I tad Vucic ispada kao cuvar nacije.

Name

Re

11.10.2016 08:29

Vucko se uvlači Vucicu ovo nije prvi tekst ovog tipa kad Vucicu zaškripi tu je vucko !!

Name

re Dragan

11.10.2016 08:58

Vučić je vlasnik Informera i kad mu je frka ovi iz Informera prave od njega jadnika. Svaka stranka ima svoje novine.

Name

ŽIKA Ž

11.10.2016 06:58

E MOJ VUČIĆU, DA SI SE BAVIO DRŽAVNIČKIM POSLOVIMA BOLJE BI TI BILO. KOLIKO SI IZGUBIO ŠTO SI SE SA DODIKOM SLIZAO. SADA SE PERI KOLIKO HOĆEŠ AL SE OPRATI NE MOŽEŠ!

ODGOVORITE
Name

goran

11.10.2016 07:01

Dobar Vam je ovaj ,,informer analiticar".

ODGOVORITE
Name

Re

11.10.2016 07:18

U rangu "stručnjaka" Dževada Galijaševića :)

Name

boro

11.10.2016 07:06

Samo povedi i Dodika , pa neka vas đavo nosi obojicu .

ODGOVORITE
Name

Muža

11.10.2016 07:21

Zato će Srbija malo više izmusti iz RS-a i ona opet pokrije budžet, a narod RS-a je svakako navikao da nema, a i ko ga šiša...

ODGOVORITE
Name

kratko

11.10.2016 07:28

E kako nas razvlace kao dasmo zvakaca guma. Ovo razvlacenje nikad nece prestati dok se ne rodi drugi Tito. Nikad necemo napredovati dok nas stranci hrane mrznjom. Ja mislim da naj vise na svjetu mi iz bivse Jugoslavije ispastamo zbog strateske dominacije Amerike i Rusije.

ODGOVORITE
Name

mimo

11.10.2016 07:29

KO SE O DODIKA OGOVNI,NEMA VODE KOJA MOZE OPRAT!!

ODGOVORITE
Name

Dragan

11.10.2016 07:31

Vučić i Toma su prozapadni ljudi. Sad treba narodu servirati poraz od par milijardi, pa se pravi scenario i predstava. A u stvari sve se zna, oni su na to pristali.

ODGOVORITE
Name

rs

11.10.2016 08:12

Tacno.Ovo je prica za malu djecu.Samo trazi izgovor da odradi ono sto je vec potipisano u Briselskom sporazumu.Inace sto ne pokaze sta je potpisao, sto se krije taj sporazum.Pa ljudi kad bi znali da je on predao dio drzave sa cijelom imovinom razapeli bi ga na sred Terazija.Kako god on ce da visi.Nema mu spasa.

Name

Srbija u buducnost

11.10.2016 07:49

Samo se ti Vucicu odredi EU put ili Rusija Ne mozes ti u EU sa Nikolicem, O Nikolicu ko covjeku nista a ko politicaru propast za Srbiju, Znaci Vucicu najvece breme ja grobar. Preuzmi vlast u Srbiji ko Baja u RS. diktatura i radi sta hoces volj ti EU ---Rusija skini Kosovo i RS sa ledza ekonomski posrnule Srbije, i povedi Srbiju u prosperitet, to je tvoja duznost

ODGOVORITE
Name

BG

11.10.2016 08:23

Bravo za komentar.Ako Srbija opet Nikolica za predsednika izabere,onda nismo kao drustvo nista bolje ni zasluzili.Pa Srbi su skoro sa svima u zavadi,svaka cast Rusiji ali mi smo deo Evrope i hteli ili ne hteli moramo biti deo Evrope.Ovaj patriotizam koji furamo ,samo nam nanosi stetu .

Name

GDJE ĆE VAM DUŠA

11.10.2016 08:17

OVI DOLE PIŠU KAO DA SMO NA MARSU, DA SVE OVO NEĆE UTICATI NA ŽIVOT SVIH SRBA KAO DA SE RADUJU NAŠOJ NESREĆI , AKO STE SRBI SRAM VAS BILO A AKO NISTE NEKA NEKA PIŠITE PROĆI ĆE I OVO.

ODGOVORITE
Name

Vuk

11.10.2016 08:29

Bako, zasto ti pises velikim slovima? Pises, a nisi nista napisao! Pokusavas da nas pravis budalama kao i ovi placenici sto su na vlasti!? Evo po drugi put gledam Tezinu lanaca 2! Mozda ti je bolje da i ti pogledas, SIROVINO! Mozda nesto i skontas! The weight of chains 2- http://vidzi.tv/e42v0a7wgjek.html

Name

apatriota

11.10.2016 09:38

Ko je bio 1990 na vlasti pijani Jelcin napili su ga a on ke potpisao sve istina je

Name

Pitanje

11.10.2016 10:31

Da pogodimo koga će Vučić založiti da ide u Siriju da ratuje za Ruse, Srbe iz Srbije ili iz Republike Srpske?

ODGOVORITE
Name

Rusi su zakon

11.10.2016 10:38

Treba se približiti Rusiji, sve zemlje koje su bile pod ruskom čizmom su doživjele procvat..........................ali tek pošto su se riješile i priključile EU...Mene samo zanima šta je u glavam onih koji zagovaraju savez sa Rusijom

ODGOVORITE
Name

@

11.10.2016 11:46

Ti si glup i malouman! Koja je to zemlja dozivjela? Veze ti nemas!

Name

virus

11.10.2016 13:48

Vucicu odcepi RS ocisti Kosovo i napravi drzavu.

ODGOVORITE
Name

Nikola

13.10.2016 03:20

Hahaha pre ce i ovo malo sto je ostalo od Srbije da se raspadne.

Name

doris

12.10.2016 21:12

To što Rusi traže i nije pritisak. Ako NATO osoblje ima takav status zašto ne bi mogli i oni imati. Kada nas pritisnu sa svih strana, onda trcite u moskvu da vidite može li pomoći, axkada treba poslati vojnike u humanu misiju onda ne možete. U Avganistan je moglo ili ne pod NATO palicom.

ODGOVORITE