Сакупљачи љекобиља остају празних руку

Климатске промјене и неконтролисана берба утицали су на смањење љековитог биља, па је зарада сакупљача у Републици Српској ове године дупло мања него лани.

Република Српска 10.10.2016 | 20:01
Сакупљачи љекобиља остају празних руку
Сакупљачи љекобиља у сезони која траје од априла до новембра могли су раније да зараде више од двије просјечне плате, међутим, ове године кажу да немају ни пола од тога.

"Некада смо зарађивали и до 2.000 марака у сезони. Ове године смо препјешачили хиљаде километара, а вратили се кући празних шака", испричала је Божана Т. из Бањалуке.

Да је љековитог биља и шумских плодова у природи све мање, потврђују и откупљивачи, који ће по свему судећи остати без сировине за производњу етеричних уља, козметике и чајева.

"Приводе се крају берба и откуп шипурка и смрекових боба, чија цијена се креће од марку до двије. Ово је доба године када треба да се беру и вргањи, али их нема у природи", казао је Миладин Мијатовић из Зворника, чије предузеће се бави  откупом љековитог биља и шумских плодова.

У рогатичком предузећу “Поњер” истичу да тренутно највише откупљују шипурак, чија цијена не прелази 1,30 марака.

"Прије шипурка откупљивали смо зову, међутим, сада нема више ништа у природи. Све откупљене сировине продајемо фабрикама за производњу чајева, а гљиве сами прерађујемо и пласирамо на домаће тржиште", рекли су у овом предузећу.

Додају да су лани откупљивали и до 500 килограма гљива сваки дан, док их ове године нема ни упола толико.

Проблема са откупом сировина имају и на југу Српске. Иако су херцеговачка поља богата љекобиљем, посебно смиљем, које многи узгајају на властитим плантажама, откуп ове биљке је доведен у питање. Јесења берба смиља, или “сувог злата Херцеговине”, како га називају, још није почела, а кад ће, не знају ни произвођачи ни откупљивачи јер је тржиште загушено и овом биљком и уљем које се од ње прави.

"Смиље је врхунског квалитета, али је његов пласман отежан. Тржиште је преплављено уљем смиља са подручја западне Херцеговине, а по свему судећи, ако откупа и буде, цијена ће пасти на двије марке по килограму", рекао је предсједник Удружења органских произвођача РС Радован Анђелић, који на плантажи површине десет хектара производи смиље.

Он истиче да је на нивоу БиХ формирана Групација за љековито биље и да је на недавно одржаном састанку потврђено да је неконтролисана берба на подручју цијеле земље довела до несташице биља у природи.

Дестилатор

Предсједник Удружења жена “Сноп” из Рогатице Слађана Ујић истиче да би ускоро требало да започну производњу етеричних уља у властитом дестилатору.

"Кренућемо са дестилацијом борових иглица и смрекових боба, а у плану је и сјетва матичњака и босиљка, које бисмо прерађивали у здрава етерична уља", казала је Ујићева.

Биљке и цијене (по килограму)

Шипурак          1 – 2 КМ

Смрекове бобе 1 –  КМ

Смиље              2 КМ

Зова               1  КМ

(Глас Српске)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Берач

10.10.2016 18:15

Када сам видио ове откупне цијене нисам могао доци себи. Па дали неко зна колики труда треба да се набере један килограм било цега ид ових набројаних плодова. Па није то на једном мјесту да сједис и берес, срамота.

ОДГОВОРИТЕ