Sakupljači ljekobilja ostaju praznih ruku

Klimatske promjene i nekontrolisana berba uticali su na smanjenje ljekovitog bilja, pa je zarada sakupljača u Republici Srpskoj ove godine duplo manja nego lani.

Republika Srpska 10.10.2016 | 20:01
Sakupljači ljekobilja ostaju praznih ruku
Sakupljači ljekobilja u sezoni koja traje od aprila do novembra mogli su ranije da zarade više od dvije prosječne plate, međutim, ove godine kažu da nemaju ni pola od toga.

"Nekada smo zarađivali i do 2.000 maraka u sezoni. Ove godine smo prepješačili hiljade kilometara, a vratili se kući praznih šaka", ispričala je Božana T. iz Banjaluke.

Da je ljekovitog bilja i šumskih plodova u prirodi sve manje, potvrđuju i otkupljivači, koji će po svemu sudeći ostati bez sirovine za proizvodnju eteričnih ulja, kozmetike i čajeva.

"Privode se kraju berba i otkup šipurka i smrekovih boba, čija cijena se kreće od marku do dvije. Ovo je doba godine kada treba da se beru i vrganji, ali ih nema u prirodi", kazao je Miladin Mijatović iz Zvornika, čije preduzeće se bavi  otkupom ljekovitog bilja i šumskih plodova.

U rogatičkom preduzeću “Ponjer” ističu da trenutno najviše otkupljuju šipurak, čija cijena ne prelazi 1,30 maraka.

"Prije šipurka otkupljivali smo zovu, međutim, sada nema više ništa u prirodi. Sve otkupljene sirovine prodajemo fabrikama za proizvodnju čajeva, a gljive sami prerađujemo i plasiramo na domaće tržište", rekli su u ovom preduzeću.

Dodaju da su lani otkupljivali i do 500 kilograma gljiva svaki dan, dok ih ove godine nema ni upola toliko.

Problema sa otkupom sirovina imaju i na jugu Srpske. Iako su hercegovačka polja bogata ljekobiljem, posebno smiljem, koje mnogi uzgajaju na vlastitim plantažama, otkup ove biljke je doveden u pitanje. Jesenja berba smilja, ili “suvog zlata Hercegovine”, kako ga nazivaju, još nije počela, a kad će, ne znaju ni proizvođači ni otkupljivači jer je tržište zagušeno i ovom biljkom i uljem koje se od nje pravi.

"Smilje je vrhunskog kvaliteta, ali je njegov plasman otežan. Tržište je preplavljeno uljem smilja sa područja zapadne Hercegovine, a po svemu sudeći, ako otkupa i bude, cijena će pasti na dvije marke po kilogramu", rekao je predsjednik Udruženja organskih proizvođača RS Radovan Anđelić, koji na plantaži površine deset hektara proizvodi smilje.

On ističe da je na nivou BiH formirana Grupacija za ljekovito bilje i da je na nedavno održanom sastanku potvrđeno da je nekontrolisana berba na području cijele zemlje dovela do nestašice bilja u prirodi.

Destilator

Predsjednik Udruženja žena “Snop” iz Rogatice Slađana Ujić ističe da bi uskoro trebalo da započnu proizvodnju eteričnih ulja u vlastitom destilatoru.

"Krenućemo sa destilacijom borovih iglica i smrekovih boba, a u planu je i sjetva matičnjaka i bosiljka, koje bismo prerađivali u zdrava eterična ulja", kazala je Ujićeva.

Biljke i cijene (po kilogramu)

Šipurak          1 – 2 KM

Smrekove bobe 1 –  KM

Smilje              2 KM

Zova               1  KM

(Glas Srpske)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Berač

10.10.2016 18:15

Kada sam vidio ove otkupne cijene nisam mogao doci sebi. Pa dali neko zna koliki truda treba da se nabere jedan kilogram bilo cega id ovih nabrojanih plodova. Pa nije to na jednom mjestu da sjedis i beres, sramota.

ODGOVORITE