"Убрзавање" кошарке - шта ви мислите?

Стриктно придржавање пооштрених правила повећало је број неспортских грешака, али и дефинитивно допустило више поена из контри и бржу игру. Какав је ваш утисак?

Кошарка 16.10.2016 | 11:15
"Убрзавање" кошарке - шта ви мислите?
Почетак сезоне упознао је и играче и навијаче са новом, јасном забраном спречавања контри "обичним" личним грешкама. Од овог октобра, оне су оштрије санкционисане, као неспортске.

У правилима је наглашено да ће "сваки фаул, направљен без оправданог покушаја да се директно дође до лопте у духу прописа и у складу са њима, бити свиран као неспортски".

Последица таквог заустављања игре од ове јесени су по два слободна бацања и посед за тим који напада.

Уочи старта Евролиге, легенде европске кошарке изнеле су за сајт тог такмичења и прве ставове о новој судијској пракси, на коју се полако сви навикавају. Један од великана, Шарунас Јасикевичијус, слаже се са новим правилима.

"То ће убрзати игру. Мислим да навијачи веома воле контранападе, игру у транзицији и да ће хтети да виде како се акција брзо помера са једног на други крај терена. Надам се да ће игра због овога бити мање заустављана, као и да ћемо имати више поена и поседа. Залажем се за ово и тренери се слажу да је правило веома добро. Важно је то да смо и ми били укључени у ову одлуку. Ово је наш живот. Радимо у кошарци свакодневно, волимо игру, бринемо о њој и добро је што имамо прилику да дискутујемо са надлежнима за суђење и да доносимо закључке који су донети за добро игре", изјавио је Литванац, тренер Жалгириса.

Са новим правилима упознали смо се и у региону, јер их судије примењују од првог кола АБА лиге. Одређене нејасноће и даље постоје, пре свега када је у питању процена да ли је неки играч последњи у одбрани или не, али се чини да је општи утисак да је начин кажњавања прилично јасан, као и да су играчи заиста све више приморани да размишљају о трчању у одбрану него о фаулирању затрчалог противника на половини.

Какав је ваш став о новим правилима и досуђивању неспортских грешака за прекид контрапада?

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар