"Ubrzavanje" košarke - šta vi mislite?

Striktno pridržavanje pooštrenih pravila povećalo je broj nesportskih grešaka, ali i definitivno dopustilo više poena iz kontri i bržu igru. Kakav je vaš utisak?

Košarka 16.10.2016 | 11:15
"Ubrzavanje" košarke - šta vi mislite?
Početak sezone upoznao je i igrače i navijače sa novom, jasnom zabranom sprečavanja kontri "običnim" ličnim greškama. Od ovog oktobra, one su oštrije sankcionisane, kao nesportske.

U pravilima je naglašeno da će "svaki faul, napravljen bez opravdanog pokušaja da se direktno dođe do lopte u duhu propisa i u skladu sa njima, biti sviran kao nesportski".

Posledica takvog zaustavljanja igre od ove jeseni su po dva slobodna bacanja i posed za tim koji napada.

Uoči starta Evrolige, legende evropske košarke iznele su za sajt tog takmičenja i prve stavove o novoj sudijskoj praksi, na koju se polako svi navikavaju. Jedan od velikana, Šarunas Jasikevičijus, slaže se sa novim pravilima.

"To će ubrzati igru. Mislim da navijači veoma vole kontranapade, igru u tranziciji i da će hteti da vide kako se akcija brzo pomera sa jednog na drugi kraj terena. Nadam se da će igra zbog ovoga biti manje zaustavljana, kao i da ćemo imati više poena i poseda. Zalažem se za ovo i treneri se slažu da je pravilo veoma dobro. Važno je to da smo i mi bili uključeni u ovu odluku. Ovo je naš život. Radimo u košarci svakodnevno, volimo igru, brinemo o njoj i dobro je što imamo priliku da diskutujemo sa nadležnima za suđenje i da donosimo zaključke koji su doneti za dobro igre", izjavio je Litvanac, trener Žalgirisa.

Sa novim pravilima upoznali smo se i u regionu, jer ih sudije primenjuju od prvog kola ABA lige. Određene nejasnoće i dalje postoje, pre svega kada je u pitanju procena da li je neki igrač poslednji u odbrani ili ne, ali se čini da je opšti utisak da je način kažnjavanja prilično jasan, kao i da su igrači zaista sve više primorani da razmišljaju o trčanju u odbranu nego o fauliranju zatrčalog protivnika na polovini.

Kakav je vaš stav o novim pravilima i dosuđivanju nesportskih grešaka za prekid kontrapada?

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar