Анализа: И... Кажете да је Муслин дефанзиван тренер?!

''Орлови'' су сад ефикаснији него код Антића! Репрезентација Србије под командом искусног стручњака постиже 2,33 гола по мечу.

Фудбал 10.10.2016 | 21:30
Анализа: И... Кажете да је Муслин дефанзиван тренер?!
Ваљда под утиском његовог рада у Црвеној звезди јавност је после именовањаСлавољуба Муслина била умерно оптимистична. Нико искусном стручњаку није могао да спочита минули рад, као и чињеницу да је на Маракани освојио пет трофеја за три сезоне. Баш у том периоду Црвена звезда је играла тврдо, скоро италијански, минималцима је правила серију победа и крчила пут ка шампионском знамењу.

Јака дефанзива била је заштитни знак и тренерски рукопис Славољуба Муслина. У првом мандату његове узданице били су Лалатовић, Глоговац и Буњевчевић, док је у другом одбрамбени трио Видић, Дудић и Славољуб Ђорђевић изнео сезону.

Принципе рада Славољуба Муслина у Црвеној звезди једном приликом је савршено објаснио бивши везиста тог клуба Дејан Илић.
„Пре меча смо знали да не примамо гол. Наше је било само да направимо ситуацију за Друлу и Пјану. Када поведемо знали смо да не можемо да га примимо“, објаснио је Дејан Илић.

Очекивало се да опробан рецепт Славољуб Муслин примени и у репрезентацији Србије. Међутуим, једина заједничка тачка са периодом у Црвеној звезди је податак да форсира одбрану са тројицом штопера. Остало је небо и земља.

Јесте кондрадикторно, можда чак и врло изненађујуће, али Славољуб Муслин је убедљиво најефикаснији селектор Србије од осамостаљења. Чак су и лаици приметили да од доласка некадашњег учитеља Бордоа нешто позитивно дешава у игри селекциије Србије. Или још више да упростимо: лопта лети и на једном и на другом крају терена.

Узорак јесте мали, Муслин је као селектор предводио репрезентацију Србије на шест мечева (од тога су само Аустрија и Република Ирска озбиљне селекције), али су и у том периоду Орлови постигли 14 голова. То је више него задовољавајући просек од 2,33 гола по утакмици.

Октобарски мини циклус репрезентација Србије је завршила са шест постигнутих погодака. Против Ирске смо постигли два, што можда наговештава да су Орлови са оваквим Тадићемспособни да се понављају. И још један битан. Орлови су у сваком мечу са Муслином на клупи постигли бар по гол.

Ипак, чека нас још много посла како бисмо стигли до Русије, али после тријумфа над Аустријом почело је да мирише на добро. Да, све подсећа на времена када је Радомир Антић предводио наш национални тим.

Некадашњи тренер Реала, Барселоне и Атлетика је од септембра 2008. до септембра 2010.године био предводник Орлова. Одиграо је 28 утакмица и постигао 50 голова. Код Антаре су у једном тренутку Орлови имали просек од три поготка по утакмици. Међутим, уследио је трауматичан мундијалски и постмундијалски период, па се Антић зауставио на просеку од 1,79 голова по мечу.

Видећемо хоће ли Славољуб Муслин успети да задржи високи стандард, али актуелни селектор је већ добрано успео да побегне претходницима. Примера ради репрезентација је под командом Синише Михајловића постизала 1,47 голова по мечу. Остали су далеко испод. Најслабији у овом парамтеру је Мирослав Ђукић. Истина, од првог дана селекторског мандата Ђукић није имао подршку Савеза, односно био је у тихом сукобу са Томиславом Караџићем. Нешто бољи је Дик Адвокат. Са Холанђанином као предводником Србија је дала три гола на три меча. Наравно, не рачуна се прекинут дуел са Албанијиом и победа наше селекције за зеленим столом.

ПРОСЕК СЛАВОЉУБА МУСЛИНА И ПРЕТХОДНИХ СЕЛЕКТОРА СРБИЈЕ

Хавијер Клементе 16 утакмица 18 голова      1,13
Мирослав Ђукић 5 утакмица 4 гола 0,80
Радомир Антић 28 утакмица 50 голова 1,79
Владимир Петровић 13 утакмица 13 голова 1
Синиша Михајловић 19 утакмица 28 голова 1,47
Дик Адвокат 3 утакмице 3 гола 1
Радован Ћурчић 16 утакмица 20 голова 1,25
Љубинко Друловић 4 утакмице 5 голова 1,25
Славољуб Муслин 6 утакмица 14 голова 2,33

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар