Analiza: I... Kažete da je Muslin defanzivan trener?!

''Orlovi'' su sad efikasniji nego kod Antića! Reprezentacija Srbije pod komandom iskusnog stručnjaka postiže 2,33 gola po meču.

Fudbal 10.10.2016 | 21:30
Analiza: I... Kažete da je Muslin defanzivan trener?!
Valjda pod utiskom njegovog rada u Crvenoj zvezdi javnost je posle imenovanjaSlavoljuba Muslina bila umerno optimistična. Niko iskusnom stručnjaku nije mogao da spočita minuli rad, kao i činjenicu da je na Marakani osvojio pet trofeja za tri sezone. Baš u tom periodu Crvena zvezda je igrala tvrdo, skoro italijanski, minimalcima je pravila seriju pobeda i krčila put ka šampionskom znamenju.

Jaka defanziva bila je zaštitni znak i trenerski rukopis Slavoljuba Muslina. U prvom mandatu njegove uzdanice bili su Lalatović, Glogovac i Bunjevčević, dok je u drugom odbrambeni trio Vidić, Dudić i Slavoljub Đorđević izneo sezonu.

Principe rada Slavoljuba Muslina u Crvenoj zvezdi jednom prilikom je savršeno objasnio bivši vezista tog kluba Dejan Ilić.
„Pre meča smo znali da ne primamo gol. Naše je bilo samo da napravimo situaciju za Drulu i Pjanu. Kada povedemo znali smo da ne možemo da ga primimo“, objasnio je Dejan Ilić.

Očekivalo se da oproban recept Slavoljub Muslin primeni i u reprezentaciji Srbije. Međutuim, jedina zajednička tačka sa periodom u Crvenoj zvezdi je podatak da forsira odbranu sa trojicom štopera. Ostalo je nebo i zemlja.

Jeste kondradiktorno, možda čak i vrlo iznenađujuće, ali Slavoljub Muslin je ubedljivo najefikasniji selektor Srbije od osamostaljenja. Čak su i laici primetili da od dolaska nekadašnjeg učitelja Bordoa nešto pozitivno dešava u igri selekciije Srbije. Ili još više da uprostimo: lopta leti i na jednom i na drugom kraju terena.

Uzorak jeste mali, Muslin je kao selektor predvodio reprezentaciju Srbije na šest mečeva (od toga su samo Austrija i Republika Irska ozbiljne selekcije), ali su i u tom periodu Orlovi postigli 14 golova. To je više nego zadovoljavajući prosek od 2,33 gola po utakmici.

Oktobarski mini ciklus reprezentacija Srbije je završila sa šest postignutih pogodaka. Protiv Irske smo postigli dva, što možda nagoveštava da su Orlovi sa ovakvim Tadićemsposobni da se ponavljaju. I još jedan bitan. Orlovi su u svakom meču sa Muslinom na klupi postigli bar po gol.

Ipak, čeka nas još mnogo posla kako bismo stigli do Rusije, ali posle trijumfa nad Austrijom počelo je da miriše na dobro. Da, sve podseća na vremena kada je Radomir Antić predvodio naš nacionalni tim.

Nekadašnji trener Reala, Barselone i Atletika je od septembra 2008. do septembra 2010.godine bio predvodnik Orlova. Odigrao je 28 utakmica i postigao 50 golova. Kod Antare su u jednom trenutku Orlovi imali prosek od tri pogotka po utakmici. Međutim, usledio je traumatičan mundijalski i postmundijalski period, pa se Antić zaustavio na proseku od 1,79 golova po meču.

Videćemo hoće li Slavoljub Muslin uspeti da zadrži visoki standard, ali aktuelni selektor je već dobrano uspeo da pobegne prethodnicima. Primera radi reprezentacija je pod komandom Siniše Mihajlovića postizala 1,47 golova po meču. Ostali su daleko ispod. Najslabiji u ovom paramteru je Miroslav Đukić. Istina, od prvog dana selektorskog mandata Đukić nije imao podršku Saveza, odnosno bio je u tihom sukobu sa Tomislavom Karadžićem. Nešto bolji je Dik Advokat. Sa Holanđaninom kao predvodnikom Srbija je dala tri gola na tri meča. Naravno, ne računa se prekinut duel sa Albanijiom i pobeda naše selekcije za zelenim stolom.

PROSEK SLAVOLJUBA MUSLINA I PRETHODNIH SELEKTORA SRBIJE

Havijer Klemente 16 utakmica 18 golova      1,13
Miroslav Đukić 5 utakmica 4 gola 0,80
Radomir Antić 28 utakmica 50 golova 1,79
Vladimir Petrović 13 utakmica 13 golova 1
Siniša Mihajlović 19 utakmica 28 golova 1,47
Dik Advokat 3 utakmice 3 gola 1
Radovan Ćurčić 16 utakmica 20 golova 1,25
Ljubinko Drulović 4 utakmice 5 golova 1,25
Slavoljub Muslin 6 utakmica 14 golova 2,33

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar