Одбрана Младића тражи изузеће судије Мерона

Одбрана Ратка Младића затражила је да из Апелационог вијећа Хашког трибунала, које ће одлучивати о жалбама, буде изузет амерички судија Теодор Мерон због наводне пристрасности на штету оптуженог.

Република Српска 10.10.2016 | 14:33
Одбрана Младића тражи изузеће судије Мерона
Како тврди Младићева одбрана, судија Мерон је у прошлости изјављивао "да је Младић крив".

Судија Мерон, који је дуго био предсједник Трибунала, а сада је на челу Механизма који га насљеђује, члан је Апелационог вијећа пред којим су двије жалбе Младићеве одбране.

Прва је уложена на одлуку којом је суд одбацио тврдњу одбране да је прекршено Младићево право на фер суђење. Другу жалбу Младићеви браниоци уложили су на термине за завршне ријечи и поднеске које је одредило Расправно вијеће.

Као разлог за изузеће Мерона, одбрана истиче да је он давао изјаве које су Младића унапријед прогласиле кривим. У аугусту 2003, Мерон је изјавио да Трибунал "неће сматрати свој рад окончаним све док Караџић и Младић не буду приведени правди".

Алудирајући на правило да се оптужени сматра невиним док не буде доказана његова кривица, Младићева одбрана тврди да "нико не тражи да невина особа буде приведена правди" и да је "привођење правди израз који подразумијева кривицу".

"Јасно значење Меронових ријечи је да је Младић учинио нешто погрешно, да је крив за нешто… Предсједник суда се не може сматрати непристрасним ако позива да нека особа буде приведена правди", тумаче браниоци.

У захтјеву за изузеће, одбрана наводи и сличну изјаву коју је судија Мерон дао пред Вијећем безбједности Уједињених нација (УН) у октобру 2003. Подсјећајући да је Трибунал основан да суди "најодговорнијима за највеће злочине", Мерон је, како га одбрана цитира, рекао: "Та мисија неће бити завршена док не будемо судили Младићу и Караџићу".

Браниоци тврде да је судија Мерон тиме што је поменуо "најодговорније" за злочине, а не "осумњичене" да су одговорни, открио да је унапријед, прије суђења, прогласио кривим Младића и Караџића. Такав судија, тврди одбрана, не може се сматрати непристрасним.

Браниоци Бранко Лукић и Миодраг Стојановић истичу и да је судија Мерон "показао мањак поштовања за право оптуженог на фер суђење" и тиме што је одбрани у септембру ускратио приступ повјерљивим документима из другог процеса.

У захтјеву за изузеће, Младићеви браниоци сугеришу да пристрасним на штету оптуженог сматрају још два члана Апелационог вијећа - судије Цармела Агиуса, садашњег предсједника Трибунала, и Фауста Покара.

"Колективно, ова тројица судија чине већину која може прегласати остале чланове Вијећа. Не смије се, стога, дозволити чак ни утисак да Трибунал пречицом долази до осуде Младића", закључује Одбрана.

Извор: Фена

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Србин

10.10.2016 13:06

Теодор Мерон је Американац, као сто је Хајнрих Химлер био Нијемац. И САД и Њемацка у одредјеним периодима су били уцесници ратова на простору бивсе Југославије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

10.10.2016 14:46

Сву они раде исти посао на сатанизацији СРБа. Судије су плацени од МЗ да раде свој прљави посао. Због тога у Хагу нема ПРАВДЕ за СРБе. Да су СРБи побједили у рату СУДИЛО би се тада МЗ због крсења медјународни Закона. Овако се сада суди нама СРБима. И дјеца знају да побједници пису историју. ЗИВИО ЗАТО РАТКО МЛАДИЦ!

Name

Ја

10.10.2016 15:58

Е Мика без тебе се немозе

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИХАИЛО МИКИЦ

10.10.2016 16:49

Ха,ха,ха. Ја сам ти ко Јеса. Сваком лонцу поклопац!