Прослава 124 године од рођења Иве Андрића

У Вишеграду се низом културних догађаја обиљежавају 124 године од рођења књижевника Иве Андрића, нобеловца који је рано дјетињство провео у граду на Дрини гдје је завршио и четири разреда основне школе.

Република Српска 10.10.2016 | 13:40
Прослава 124 године од рођења Иве Андрића
Ученици и професори српског језика и књижевности су, након поетског часа на школској позорници, положили цвијеће испред Спомен-обиљежја славном писцу романа „На Дрини ћуприја“, „Травничка хроника“ и „Госпођица“ и низа приповједака и лирске прозе.

"И ми данас корачамо оштром Андрићевом стазом по њој одмеравамо свој корак и подешавамо ход док наше душе оплемењене његовом ријечју остају вјечно везане за ово зрно бисера на зеленој и запјењеној води", рекла је ученица Драгана Чарапић.

За ученика Василија Чабаркапу највећа Андрићева мисао је она која говори о стаменитости великих грађевина великих људи „јер је живот њесхватљиво чудо које се непрастано троши и осипа а траје вјечно као на Дрини ћуприја“.

И овдје, поред споменика, који симболише отворене странице књиге са негативом и позитивом Андрићевог лика, ученицима је истакнуто да је Андрић био завичајни писац , да се враћао завичају и физички и у мислима и својим дјелима.



Професор књижевности и српског језика Радмила Пецикоза је подвукла да је важно да се читају Андрићева дјела, размишља о његовим мислима и књигама а ученици упућују да их увијек и поново исчитавају и у њима схватају смисао животног битисања.

„ Дан пишчевог рођења се уједно обиљежава и као дан Средње школе „Иво Андрић“ и ученици се присјећају његових дјела посебно оних везаних за Вишеград и његову околину“, рекла је Пецикоза.

Цвијеће је положено и испред споменика Иви Андрићу у комплексу Андрићграда.

У Дому културе сутра ће бити одржано књижевно вече под мотом „Све су Дрине овог света криве, никад се оне неће моћи исправити али никада не смијемо престати да их исправљамо“.

„Као и претходних година биће одржана „Бесједа о Андрићу“ која ће казивати о његовом цјелокупном књижевном опусу сагледаваном са различитих тачака гледишта.

Представиће се и чланови Удружења љубитеља писане ријечи „Мост“ као и најбољи рецитатори средње школе", истакла је Митровићева.
Организатори књижевне вечери биће СКПД „Просвјета“, Народна библиотека „Иво Андрић“ и Дом културе Вишеград.

Иво Андрић је рођен у Травнику 9.октобра 1892.године.

БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

10.10.2016 12:03

СВЕ ЈЕ ТО НАМА ИВО НАПИСАО, НАСЛИКАО И У НАСЛЕДСТВО ОСТАВИО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хасан

10.10.2016 12:53

Иво Андриц........син бега Узеир бега и мајке Марице конобарице.Иако дијете од Босњака и Хрватице у дјетињству остављен напустен замрзио је оба ова народа.Приклања се Србима иако није Србин.Као амбасадор оне смрдљиве краљевине Југославије потписује све сто је Њемацким нацистима било у плану.Један је од ријетких којима је остала глава на рамену након ослободјења Београда.Озенио се у 67 години.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Хасан

10.10.2016 13:35

Па ста сада с њим? Цовјек је водио свој зивот у дато - наметнуно историјско вријеме. Мозес прицати ста хоцес али он је велики и признати цовјек. Да ми је његово кефало, и ја бих боље успио. Засто се врбине гране и гранцице не ломе на свом стаблу, зато сто се повинују струјама вјетрова. Да не казем, куд сви турци... Не могу сви бити хероји, водје итд.