Proslava 124 godine od rođenja Ive Andrića

U Višegradu se nizom kulturnih događaja obilježavaju 124 godine od rođenja književnika Ive Andrića, nobelovca koji je rano djetinjstvo proveo u gradu na Drini gdje je završio i četiri razreda osnovne škole.

Republika Srpska 10.10.2016 | 13:40
Proslava 124 godine od rođenja Ive Andrića
Učenici i profesori srpskog jezika i književnosti su, nakon poetskog časa na školskoj pozornici, položili cvijeće ispred Spomen-obilježja slavnom piscu romana „Na Drini ćuprija“, „Travnička hronika“ i „Gospođica“ i niza pripovjedaka i lirske proze.

"I mi danas koračamo oštrom Andrićevom stazom po njoj odmeravamo svoj korak i podešavamo hod dok naše duše oplemenjene njegovom riječju ostaju vječno vezane za ovo zrno bisera na zelenoj i zapjenjenoj vodi", rekla je učenica Dragana Čarapić.

Za učenika Vasilija Čabarkapu najveća Andrićeva misao je ona koja govori o stamenitosti velikih građevina velikih ljudi „jer je život njeshvatljivo čudo koje se neprastano troši i osipa a traje vječno kao na Drini ćuprija“.

I ovdje, pored spomenika, koji simboliše otvorene stranice knjige sa negativom i pozitivom Andrićevog lika, učenicima je istaknuto da je Andrić bio zavičajni pisac , da se vraćao zavičaju i fizički i u mislima i svojim djelima.



Profesor književnosti i srpskog jezika Radmila Pecikoza je podvukla da je važno da se čitaju Andrićeva djela, razmišlja o njegovim mislima i knjigama a učenici upućuju da ih uvijek i ponovo isčitavaju i u njima shvataju smisao životnog bitisanja.

„ Dan piščevog rođenja se ujedno obilježava i kao dan Srednje škole „Ivo Andrić“ i učenici se prisjećaju njegovih djela posebno onih vezanih za Višegrad i njegovu okolinu“, rekla je Pecikoza.

Cvijeće je položeno i ispred spomenika Ivi Andriću u kompleksu Andrićgrada.

U Domu kulture sutra će biti održano književno veče pod motom „Sve su Drine ovog sveta krive, nikad se one neće moći ispraviti ali nikada ne smijemo prestati da ih ispravljamo“.

„Kao i prethodnih godina biće održana „Besjeda o Andriću“ koja će kazivati o njegovom cjelokupnom književnom opusu sagledavanom sa različitih tačaka gledišta.

Predstaviće se i članovi Udruženja ljubitelja pisane riječi „Most“ kao i najbolji recitatori srednje škole", istakla je Mitrovićeva.
Organizatori književne večeri biće SKPD „Prosvjeta“, Narodna biblioteka „Ivo Andrić“ i Dom kulture Višegrad.

Ivo Andrić je rođen u Travniku 9.oktobra 1892.godine.

BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ŽIKA Ž

10.10.2016 12:03

SVE JE TO NAMA IVO NAPISAO, NASLIKAO I U NASLEDSTVO OSTAVIO.

ODGOVORITE
Name

Hasan

10.10.2016 12:53

Ivo Andric........sin bega Uzeir bega i majke Marice konobarice.Iako dijete od Bosnjaka i Hrvatice u djetinjstvu ostavljen napusten zamrzio je oba ova naroda.Priklanja se Srbima iako nije Srbin.Kao ambasador one smrdljive kraljevine Jugoslavije potpisuje sve sto je NJemackim nacistima bilo u planu.Jedan je od rijetkih kojima je ostala glava na ramenu nakon oslobodjenja Beograda.Ozenio se u 67 godini.

ODGOVORITE
Name

Re Hasan

10.10.2016 13:35

Pa sta sada s njim? Covjek je vodio svoj zivot u dato - nametnuno istorijsko vrijeme. Mozes pricati sta hoces ali on je veliki i priznati covjek. Da mi je njegovo kefalo, i ja bih bolje uspio. Zasto se vrbine grane i grancice ne lome na svom stablu, zato sto se povinuju strujama vjetrova. Da ne kazem, kud svi turci... Ne mogu svi biti heroji, vodje itd.