Инвестиције бх. фирми склизнуле за 14 одсто

Инвестиције бх. предузећа у стална средства, односно у објекте, машине, опрему и друго, све су мање у посљедњих неколико година, пошто домаће компаније имају све мање новца, а и присутан је страх од улагања.

Босна и Херцеговина 10.10.2016 | 09:56
Инвестиције бх. фирми склизнуле за 14 одсто
Поред тога, привредници истичу да генерална политичка ситуација у БиХ није погодна за инвестирање, али и да су притиснути све већим трошковима, што их још више одвраћа од улагања у нову опрему, машине, пословне објекте и остала стална средства.

Све ово потврђују и подаци Агенције за статистику БиХ, према којима је вриједност укупно остварених инвестиција у стална средства правних особа у БиХ у 2014. години износила 5,1 милијарду марака, док је у прошлој години та цифра пала на 4,4 милијарде КМ, што представља смањење од 13,99 одсто.

Поред тога, ови статистички подаци показују да су инвестиције у нова стална средства у 2014. години износиле 4,7 милијарди КМ, док су у прошлој години достигле цифру од тек четири милијарде марака, што представља смањење од 15,74 одсто.

Иначе, у прошлој години се највећи дио инвестиција у стална средства односио на улагања у машине, опрему и транспортна средства, а потом у грађевинске објекте и просторе, за разлику од 2014. године када је евидентирана обрнута ситуација и улагања у грађевинске објекте и просторе су била већа од улагања у машине, опрему и транспортна средства.

Посматрано према дјелатности инвеститора, највећа улагања у укупним инвестицијама у прошлој години је имала прерађивачка индустрија и то 20,01 одсто, а затим трговина на велико и мало 16,31 одсто, те јавна управа и одбрана 13,93 одсто и производња и снабдијевање електричном енергијом, плином, паром и климатизација са 8,63 одсто, док су најмања улагања забиљежена када су у питању информације и комуникације од 7,47 одсто. Слична ситуација је и код удјела у оствареним инвестицијама у нова стална средства у 2015. години, гдје опет предњачи прерађивачка индустрија са удјелом од 20,04 одсто, док су на зачељу опет информације и комуникације са 8,18 одсто.

Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске и директор пекарско-сластичарског предузећа “Крајина клас” Бањалука, рекао је да постоје два узрока за пад инвестиција домаћих фирми у стална средства.

“Први разлог је тај што домаће фирме имају све мање новца за инвестиције, а други је страх од инвестирања. Из разговора са колегама сам закључио да многи због политичке ситуације генерално у БиХ избјегавају инвестиције, а и боје се свјетске економске кризе“, рекао је Тривић.

Према његовим ријечима, дио фирми због повећања трошкова, како од стране државе тако и због повећања цијена сировина и осталог, све лошије послује, тако да нема могућности за инвестирање.

Извор: Независне новине

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Дипл.инг.

10.10.2016 08:29

Нема се коме ни понуда дати за нову машину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кнелw

10.10.2016 08:42

Уместо да се стварају повољни услови за инвестирање, расписују се референдуми и пријети се са ратом, ко ће нормалан ту инвестирати, него и постојећи капитал бјежи

ОДГОВОРИТЕ
Name

тузлак

15.10.2016 12:35

Овдје се нај висе исплати улагати у цигарете кафу гориво и брасно злу нетребало..Питали се ико нормалан коби инвестирао кад сваки дан је референдум рат препуцавања сарајево бања лука мостар .

ОДГОВОРИТЕ