''Супер агент'' најављује: Стиже и играч од 200 милиона!

"Ако Хамилтон заради милион кад седне у болид, зашто исто толико не би приходовали и фудбалери?"

Фудбал 12.10.2016 | 20:00
''Супер агент'' најављује: Стиже и играч од 200 милиона!
Џон Смит један је од најугледнијих агената у свету фудбала последњих деценија и зато је новинарима увек интересантан саговорник.

Као менаџер који је представљао више од 400 играча, а међу њима Дијега Марадону и Руда Гулита, и као посредник који је уговорио, на пример, продају Андреја Аршавина из Зенита у Арсенал 2009, његова реч и даље има "тежину".

С обзиром на то да је своју агенцију продао 2010. године, сада се бави саветовањем колега и издавањем књига, а поводом изласка свог дела "Посао: Унутар света супер агента" са енглеским новинарима разговарао је и о томе како види будућност преговора о куповини игра.

У том дијалогу најавио је и раст тржишне вредности играча, а за ту оцену истакао је да можда само тренутно звучи нереално.

"Чуо сам да је (менаџер Погбе и Ибрахимовића) Мино Рајола недавно изјавио да ће ускоро доћи играч који ће бити плаћен и 200 милиона фунти (222 милиона евра) и мислим да је у праву", рекао је Смит.

Након лета у којем је Пол Погба прешао из Јувентуса у Јунајтед за око 100 милиона евра, славни менаџер истиче да је сасвим логично што цене играча 'скачу', као и висине њихових плата.

"Обештећења расту и исто се односи и на месечна и недељна примања фудбалера. Примера ради, ако Луис Хамилтон заради милион фунти сваки пут када уђе у свој болид Формуле један, зашто исто толико не би зарађивали и фудбалери?", запитао је он.

Према његовој оцени, чињеница да се у Премијер лиги ове године "обрнути" девет милијарди фунти није никакво изненађење.

"Зашто и фудбалери не би делили део тог новца ако је већ таква ситуација? И даље постоје неискоришћена тржишта, као што је Индија - земља која ме заиста фасцинира. Са друге стране, у Америци друштвене мреже привлаче љубитеље спорта ка фудбалу. Тако да пред нама и даље стоји пут који треба прећи до тачке засићења и максималне искорићености тржишта".

Констатујући раст популарности ионако најпопуларније игре на свету, Смит додаје и потенцијални значај највећих глобалних компанија.

"Примера ради, Гоогле, Амазон и Фацебоок лако би могли да напишу чек од 10 милијарди фунти да би стекли права преноса утакмица Премијер лиге. Истовремено, они то и не морају да раде, јер се уз фудбал развија подједнако узбудљива индустрија. Та индустрија, базирана на причи о фудбалу и свему што прати игру, је још већа од игре. То је извор прихода који још није искоришћен, али биће и новац који ће са те стране доћи биће огроман", подвукао је агент.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар