''Super agent'' najavljuje: Stiže i igrač od 200 miliona!

"Ako Hamilton zaradi milion kad sedne u bolid, zašto isto toliko ne bi prihodovali i fudbaleri?"

Fudbal 12.10.2016 | 20:00
''Super agent'' najavljuje: Stiže i igrač od 200 miliona!
Džon Smit jedan je od najuglednijih agenata u svetu fudbala poslednjih decenija i zato je novinarima uvek interesantan sagovornik.

Kao menadžer koji je predstavljao više od 400 igrača, a među njima Dijega Maradonu i Ruda Gulita, i kao posrednik koji je ugovorio, na primer, prodaju Andreja Aršavina iz Zenita u Arsenal 2009, njegova reč i dalje ima "težinu".

S obzirom na to da je svoju agenciju prodao 2010. godine, sada se bavi savetovanjem kolega i izdavanjem knjiga, a povodom izlaska svog dela "Posao: Unutar sveta super agenta" sa engleskim novinarima razgovarao je i o tome kako vidi budućnost pregovora o kupovini igra.

U tom dijalogu najavio je i rast tržišne vrednosti igrača, a za tu ocenu istakao je da možda samo trenutno zvuči nerealno.

"Čuo sam da je (menadžer Pogbe i Ibrahimovića) Mino Rajola nedavno izjavio da će uskoro doći igrač koji će biti plaćen i 200 miliona funti (222 miliona evra) i mislim da je u pravu", rekao je Smit.

Nakon leta u kojem je Pol Pogba prešao iz Juventusa u Junajted za oko 100 miliona evra, slavni menadžer ističe da je sasvim logično što cene igrača 'skaču', kao i visine njihovih plata.

"Obeštećenja rastu i isto se odnosi i na mesečna i nedeljna primanja fudbalera. Primera radi, ako Luis Hamilton zaradi milion funti svaki put kada uđe u svoj bolid Formule jedan, zašto isto toliko ne bi zarađivali i fudbaleri?", zapitao je on.

Prema njegovoj oceni, činjenica da se u Premijer ligi ove godine "obrnuti" devet milijardi funti nije nikakvo iznenađenje.

"Zašto i fudbaleri ne bi delili deo tog novca ako je već takva situacija? I dalje postoje neiskorišćena tržišta, kao što je Indija - zemlja koja me zaista fascinira. Sa druge strane, u Americi društvene mreže privlače ljubitelje sporta ka fudbalu. Tako da pred nama i dalje stoji put koji treba preći do tačke zasićenja i maksimalne iskorićenosti tržišta".

Konstatujući rast popularnosti ionako najpopularnije igre na svetu, Smit dodaje i potencijalni značaj najvećih globalnih kompanija.

"Primera radi, Google, Amazon i Facebook lako bi mogli da napišu ček od 10 milijardi funti da bi stekli prava prenosa utakmica Premijer lige. Istovremeno, oni to i ne moraju da rade, jer se uz fudbal razvija podjednako uzbudljiva industrija. Ta industrija, bazirana na priči o fudbalu i svemu što prati igru, je još veća od igre. To je izvor prihoda koji još nije iskorišćen, ali biće i novac koji će sa te strane doći biće ogroman", podvukao je agent.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar