Изузетно неповољна година за пчеларе

Ни најстарији пчелари у Републици Срспкој не памте када је била овако неповољна година за пчеларење, јер је у вријеме цвијетања свих медоносних биљака падала обилна киша, па пчеле нису могле обављати пашу.

Република Српска 09.10.2016 | 19:17
Изузетно неповољна година за пчеларе
Због тога су пчелари током љета, што се не памти да је тако било, морали прихрањивати своје пчеле.



"Уз то било је доста ројења у кошницама, што је знак да су друштва гладна, па су пчелари имали много посла да сачувају своје пчелињаке. Слаба паша била је у свим крајевима - и у равницама али и на планинама, па до прољећа предстоји велика борба за опстанак пчела", каже за БН телевизију познати семберски пчелар Милорад - Мико Деспотовић из Попова.



Деспотовић има пчелињаке поред ријеке Дрине, али и на Романији, па напомиње да су и климатске промјене утицале да појаву штеточина у кошницама када им није вријеме.

"До сада је вароа била најагресивнија у августу, али ове године то чини ових октобарских дана, па је неопходна озбиљна и свеобухватна заштита пчелињака, напомиње Деспотовић.



Да је ова година неповољна потврдили су и пчелари из околине Градишке, из Посавине, дистрикта Брчко и са планине Мајевице.



БН телевизија

Коментари / 0

Оставите коментар