Izuzetno nepovoljna godina za pčelare

Ni najstariji pčelari u Republici Srspkoj ne pamte kada je bila ovako nepovoljna godina za pčelarenje, jer je u vrijeme cvijetanja svih medonosnih biljaka padala obilna kiša, pa pčele nisu mogle obavljati pašu.

Republika Srpska 09.10.2016 | 19:17
Izuzetno nepovoljna godina za pčelare
Zbog toga su pčelari tokom ljeta, što se ne pamti da je tako bilo, morali prihranjivati svoje pčele.



"Uz to bilo je dosta rojenja u košnicama, što je znak da su društva gladna, pa su pčelari imali mnogo posla da sačuvaju svoje pčelinjake. Slaba paša bila je u svim krajevima - i u ravnicama ali i na planinama, pa do proljeća predstoji velika borba za opstanak pčela", kaže za BN televiziju poznati semberski pčelar Milorad - Miko Despotović iz Popova.



Despotović ima pčelinjake pored rijeke Drine, ali i na Romaniji, pa napominje da su i klimatske promjene uticale da pojavu štetočina u košnicama kada im nije vrijeme.

"Do sada je varoa bila najagresivnija u avgustu, ali ove godine to čini ovih oktobarskih dana, pa je neophodna ozbiljna i sveobuhvatna zaštita pčelinjaka, napominje Despotović.



Da je ova godina nepovoljna potvrdili su i pčelari iz okoline Gradiške, iz Posavine, distrikta Brčko i sa planine Majevice.



BN televizija

Komentari / 0

Ostavite komentar