Агенција нема право да сакрива податке

Највећи проблем са Законом о слободи приступа информацијама у БиХ је тај што нису прописане санкције за оне који га крше.

Република Српска 08.10.2016 | 20:20
Агенција нема право да сакрива податке
Апсурдно, али у Републици Српској ни када суд утврди да институција није поштовала наведени Закон ништа се не мијења. Случај Агенција за банкарство - Бобар банка. 

Пресуде у Републици Српској не морају да имају и обавезујући карактер.

Класичан примјер је пресуда Окружног суда Бања Лука који је пресудио да Агенција за банкарство није имала право да ускрати јавности увид у завршни извјештај Агенције о Бобар банци.

Пресуда је из марта ове године, али информација јавности, тачније Транспаренси интернашналу БиХ који је тражио информацију, још није достављена.

Суд ипак у пресуди није наредио Агенцији да јавности на увид да тражену информацију већ је само констатовао да ријешење Агенције о недостављању информације није у складу са Законом.

То користе у Агенцији за банкарство. У њиховом одговору јасно је да не осјећају законску обавезу да доставе информацију.

У Транспаренси интернашналу у међувремену су покренули још једну тужбу против Агенције.

Тврде за БН телевизију да се случај налази у зачараном кругу јер судови одбијају да воде управни спор пуне јурисдикције који јавним институцијама не би оставио простора за избјегавање Закона о слободи приступа информацијама.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Алиса

08.10.2016 19:19

Кула од карата,мора се једном срушити,корупција смрди Босном,ентитетима,итд

ОДГОВОРИТЕ
Name

Басбас

08.10.2016 21:30

Е бас ме цуди и изненадјује...кога ли стите?

ОДГОВОРИТЕ
Name

цука

08.10.2016 22:39

Први миле мора полозити рацуне гдје су украдене паре од сиромасног народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

08.10.2016 23:01

Еаст Wест Бридге.

ОДГОВОРИТЕ