Agencija nema pravo da sakriva podatke

Najveći problem sa Zakonom o slobodi pristupa informacijama u BiH je taj što nisu propisane sankcije za one koji ga krše.

Republika Srpska 08.10.2016 | 20:20
Agencija nema pravo da sakriva podatke
Apsurdno, ali u Republici Srpskoj ni kada sud utvrdi da institucija nije poštovala navedeni Zakon ništa se ne mijenja. Slučaj Agencija za bankarstvo - Bobar banka. 

Presude u Republici Srpskoj ne moraju da imaju i obavezujući karakter.

Klasičan primjer je presuda Okružnog suda Banja Luka koji je presudio da Agencija za bankarstvo nije imala pravo da uskrati javnosti uvid u završni izvještaj Agencije o Bobar banci.

Presuda je iz marta ove godine, ali informacija javnosti, tačnije Transparensi internašnalu BiH koji je tražio informaciju, još nije dostavljena.

Sud ipak u presudi nije naredio Agenciji da javnosti na uvid da traženu informaciju već je samo konstatovao da riješenje Agencije o nedostavljanju informacije nije u skladu sa Zakonom.

To koriste u Agenciji za bankarstvo. U njihovom odgovoru jasno je da ne osjećaju zakonsku obavezu da dostave informaciju.

U Transparensi internašnalu u međuvremenu su pokrenuli još jednu tužbu protiv Agencije.

Tvrde za BN televiziju da se slučaj nalazi u začaranom krugu jer sudovi odbijaju da vode upravni spor pune jurisdikcije koji javnim institucijama ne bi ostavio prostora za izbjegavanje Zakona o slobodi pristupa informacijama.



BN televizija

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Alisa

08.10.2016 19:19

Kula od karata,mora se jednom srušiti,korupcija smrdi Bosnom,entitetima,itd

ODGOVORITE
Name

Basbas

08.10.2016 21:30

E bas me cudi i iznenadjuje...koga li stite?

ODGOVORITE
Name

cuka

08.10.2016 22:39

Prvi mile mora poloziti racune gdje su ukradene pare od siromasnog naroda.

ODGOVORITE
Name

Dragan

08.10.2016 23:01

East West Bridge.

ODGOVORITE