Срби из региона обишли су данас "Мали Зејтинлик"

Представници удружења Срба из региона данас су посјетили Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" на Сокоцу, гдје је служен парастос, а на централни крст положени су вијенац и цвијеће.

Република Српска 08.10.2016 | 18:40
Срби из региона обишли су данас "Мали Зејтинлик"
Савјетник премијера Србије за регионалну сарадњу и вјере Владимир Божовић поклонио се страдалима у име премијера и Владе Србије.

Он је истакао да су ови борци дали највриједније што су имали - живот за слободу и отаџбину.

Према његовим ријечима, на оваквим мјестима треба да се Срби окупљају, да младе генерације овдје долазе и да ово буду примјери чојства, јунаштва и путоказ живота.

Предсједник Скупштине општине Соколац Данко Вучетић рекао је да је ово гробље изграђено по угледу на српско гробље "Зејтинлик" у Солуну, а по благослову блаженопочившег митрополита Николаја.



Он је навео да гробље представља историјски меморијални комплекс из одбрамбено-отаџбинског рата у Републици Српској од 1992. до 1995. године, а настало је егзодусом сарајевских Срба послије потписивања Дејтонског мировног споразума 21. новембра 1995. године.

Према његовим ријечима, већина сарајевских Срба, која је изгубила најмилије чланове породице одлучила је да пренесе земне остатке погинулих бораца и сахрани их на Сокоцу.

Вучетић је рекао да је од 1996. године, када се почео изграђивати меморијални комплекс, овдје сахрањено 970 погинулих бораца са простора сарајевско-романијске регије, чији је просјек старости био 37 година.

Према његовим ријечима, у Војничко спомен-гробље "Мали Зејтинлик" на Сокоцу сахрањене су двије најмлађе жртве које су имале по 15 година, 36 породица је сахранило по два сина, док су четири породице сахраниле по три сина.

"Има случајева гдје су сахрањени отац и два сина, једна породица отац, мајка и два сина, као и једна дјевојчица од девет година која је силована, овдје је сахрањена", навео је Вучетић.

Извор: СРНА

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

09.10.2016 10:56

Слава палим херојима. Дај Бозе да се Срби слозе и умнозе и да висе водимо рацуна једни о другима.

ОДГОВОРИТЕ